Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet drobiowy - pyszny i zdrowy

Filet z kurczaka często gości w naszych kuchniach, najczęściej w formie kotleta smażonego w panierce. Jednak filet daje mnóstwo możliwości przyrządzenia smacznego i zdrowego posiłku, który zasmakuje także najmłodszym.  Mięso z kurczaka zaliczane jest do drobiu. Charakteryzuje się ono mniejszą zawartością tłuszczu, niż mięso czerwone. Tłuszcz drobiowy posiada więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm nie potrafi sam wytworzyć. Dodatkowo mięso to  je

Filet z kurczaka często gości w naszych kuchniach, najczęściej w formie kotleta smażonego w panierce. Jednak filet daje mnóstwo możliwości przyrządzenia smacznego i zdrowego posiłku, który zasmakuje także najmłodszym. 

Mięso z kurczaka zaliczane jest do drobiu. Charakteryzuje się ono mniejszą zawartością tłuszczu, niż mięso czerwone. Tłuszcz drobiowy posiada więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm nie potrafi sam wytworzyć. Dodatkowo mięso to  jest mniej kaloryczne, lekkostrawne oraz posiada pełnowartościowe białko, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy.  Ponadto jest źródłem żelaza, fosforu, cynku, magnezu i witamin z grupy B.

Dietetycy zalecają spożywanie białego mięsa 2-3 razy w tygodniu, a czerwonego zaledwie kilka razy w miesiącu.  Warto przyrządzać mięso pieczone lub duszone, rzadziej smażone w głębokim tłuszczu, gdyż staje się potrawa kaloryczną. Podczas przygotowania potraw, warto użyć swoich ulubionych przypraw, a mięso zjadać z dużą ilością warzyw.

Poniżej moje propozycje z filetem z kurczaka w roli głównej.

Zapiekane ziołowe filety

Filet drobiowy - pyszny i zdrowy

Składniki:

1 podwójny filet
Marynata:
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka posiekanej drobno natki pietruszki
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki przyprawy kucharek
2 łyżki oleju
ryż- 2 woreczki
1 łyżeczka kurkumy
warzywa- brokuł, kalafior, marchewka
olej


Przygotowanie:
1. Składniki marynaty wymieszać. Filety umyć, osuszyć i podzielić na kawałki (płaty). Następnie mięso nasmarować marynatą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
2. Warzywa lekko zblanszować w osolonym wrzątku. Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki kurkumy.
3. Mięso lekko podsmażyć na 1 łyżce oleju. Następnie filety przełożyć wraz z warzywami do naczynia żaroodpornego. Zapiekać 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z ryżem.

Kotlety drobiowe w orzeszkach ziemnych

Filet drobiowy - pyszny i zdrowy

Składniki:

1 podwójny filet z kurczaka
2 jajka
7 łyżek mąki
200 g orzeszków ziemnych solonych
olej

Przygotowanie:
Fileta z kurczaka umyć, pokroić na kotlety i lekko rozbić. Orzeszki ziemne lekko rozkruszyć. Kotlety panierować w mące, jajku i orzeszkach ziemnych. Smażyć na oleju z obu stron, na wolnym ogniu. Podawać z ziemniakami i surówką.

Kurczak z warzywami i „żółtym ryżem”

Filet drobiowy - pyszny i zdrowy

 

Składniki:

1 podwójny filet z kurczaka
1 mała cukinia
1 papryka
15 dag pieczarek
2 woreczki ryżu
1 marchewka
1 łyżeczka kurkumy
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz
2 łyżki margaryny

Przygotowanie:
1. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, obficie posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć. Paprykę pokroić w paski i smażyć osobno (nie z mięsem) na łyżce margaryny. Gdy będzie już prawie miękka dodać pokrojone w plasterki pieczarki i marchewkę, oraz pokrojoną w półplasterki cukinię. Dusić razem pod przykryciem, około 10 minut, podlewając szklanką wody.
2. Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki kurkumy. Gotować według przepisu na opakowaniu. Gotowy ryż i kurczaka dodać do duszonych warzyw, wymieszać i dusić jeszcze przez 5 minut pod przykryciem

 

KORAL 26.07.2016 14:30
Świetne są te Twoje przepisy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak