Filary czeskiej kuchni: uzené maso

Opublikowano: 31.07.2014
Filary czeskiej kuchni: uzené maso
Każda kuchnia narodowa ma kilka produktów, bez których nie mogłaby istnieć. Nie inaczej jest z kuchnią naszych południowych sąsiadów. W kilku kolejnych wpisach przedstawię wam składniki, które można nazwać filarami czeskiej kuchni.

Uzené maso czyli wędzone mięso jest produktem niezwykle ważnym w czeskiej kuchni. I nie mam tu na myśli wędlin przeznaczonych na kanapki. W czeskich sklepach mięsnych prócz dobrze znanego nam wędzonego boczku, możemy kupić wędzone: schab, karkówkę czy łopatkę oraz kości. Z takiego mocno aromatycznego mięsa możemy wyczarować różne pieczenie, kotlety, nadzienie do knedlików czy placków. Wędzone mięso dodaje się też do niektórych zup. Wywar powstały w trakcie gotowania mięsa wędzonego lub wywar z wędzonych kości jest doskonałą bazą do przeróżnych sosów. Warto zapamiętać, że tego typu mięs nie należy jadać na surowo, ponieważ ich proces wędzenia jest inny, niż w przypadku wędlin! Choć wyglądają bardzo apetycznie i pięknie pachną, przed zjedzeniem powinny być poddane obróbce termicznej. Do pieczenia kupujemy mięsa tłustsze - boczek lub karkówkę. Do grillowania (tak, takie wędzone mięso można też grillować) czy duszenia oraz na kotlety lepsze będą łopatka i schab. I na koniec dobra wiadomość dla osób wracających z Czech bądź przez Czechy z wakacji - wędzone mięso jest znacznie mniej podatne na zepsucie, niż mięso surowe i spokojnie wytrzyma nawet 8 - 10 godzin jazdy samochodem. Możecie je śmiało kupić wracając do kraju, jednak zaraz po przyjeździe, nim trafi do lodówki powinno zostać ugotowane.

Dziś zapraszam na tradycyjne placki ziemniaczane i ziemniaczane knedliki.

Czeskie placki ziemniaczane z wędzonym mięsem i czosnkowym sosem -

Bramborák s uzeným

Bramborák s uzeným

Składniki:
/placki/
350g wędzonego mięsa
750g ziemniaków typu C
150ml tłustego mleka
150g mąki
1 jajko
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki majeranku Prymat
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu Prymat
sól
smalec lub olej do smażenia
/sos/
50g masła
50g mąki
500ml wywaru z mięsa
7 ząbków czosnku

Przygotowanie:
/placki/
Kawałek wędzonego mięsa zalewamy wrzątkiem, na tyle, aby woda go przykryła i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Wodę odlewamy, a mięso ponownie zalewamy wrzątkiem i gotujemy pod przykryciem 40 minut. Ugotowanie mięso zostawiamy w wywarze, aż ostygnie. Potem kroimy je w drobniutką kostkę. Wywar z mięsa zachowujemy na sos.
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce. Utarte na chwilę odstawiamy, aż puszczą wodę, którą odlewamy. Do ziemniaków dodajemy mleko, jajko, rozgnieciony czosnek, pokrojone mięso, mąkę i przyprawy. Całość mieszamy aż składniki się połączą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy placki na złoty kolor.
/sos/
Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę, którą stopniowo rozprowadzamy wywarem z mięsa, tak aby nie porobiły się grudki. Gdy sos będzie już gładki, dodajemy pokrojony w płatki czosnek oraz nieco pieprzu i soli. Sos gotujemy na małym ogniu około 15 minut.

Ziemniaczane knedliki z wędzonym mięsem - Bramborové knedlíky s uzeným

Bramborové knedlíky s uzeným

Składniki:
750g ziemniaków
250g pszennej mąki
100g kaszki manny
1 jajko
400g wędzonego mięsa
1 cebula
sól, pieprz, tłuszcz

Przygotowanie:
Wędzone mięso kroimy w kosteczkę, dodajemy posiekaną cebulkę, pieprz i podsmażamy na łyżce tłuszczu. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, odstawiamy do ostygnięcia.
Obrane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę pszenną, kaszkę jajko, nieco soli i zagniatamy na gładkie ciasto. Z ciasta urywamy kawałki, które rozpłaszczamy na cienkie placki. Na środku placka kładziemy nieco farszu i całość zwijamy w kulkę. Knedliki gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Podajemy okraszone podsmażoną cebulką i tłuszczem.

prymat