"Naleśnikowa Ola"
Składniki ;
1 szklanka mleka
1,5 szklanki mąki tortowej
1 jajko
szczypta soli
2 parówki
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 serek wiejski
listki bazylii do ozdoby
margaryna do smażenia naleśników
kilka wykałaczek
Z mleka, mąki, jaja i szczypty soli robimy ciasto naleśnikowe. Dzilimy je na pół .
Do jedej dodajemy przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy.
Z dwóch części ciasta pieczemy na odrobinie margaryny dośc grube naleśniki.
Jasny naleśnik kładziemy na talerz.
Ciemny z przecierem kładziemy na desce do krojenia. Nakładamy jedną parówkę , zwijamy w rulon i spinamy wykałaczkami co 2-3 cm.
Odcinamy końce nalesnika przy końcu parówki.
Kroimy między wykałaczkami naleśnik na mniejsze części.
Układamy na jasnym jako oczy.
Serek wiejski wykładamy po okręgu naleśnika robiąc "włosy" Oli.
Z listków bazylii robimy kokardki.
Z końcówki odkrojonego naleśnika kształtujemy usta, a z kawałeczka parówki nosek.