Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fikuśne śniadanko

Każda mama chce by dziecko zjadło posiłek ze smakiem. Ja postanowiłam urozmaicić ulubione naleśniki syna i zrobić mu taką wersje.

                                                                 "Naleśnikowa Ola"

Fikuśne śniadanko

 

Składniki ;

 1 szklanka mleka

1,5 szklanki mąki tortowej

1 jajko

szczypta soli

2 parówki

2 łyżki przecieru pomidorowego

1 serek wiejski

listki bazylii do ozdoby

margaryna do smażenia naleśników

kilka wykałaczek

 

Z mleka, mąki, jaja i szczypty soli robimy ciasto naleśnikowe. Dzilimy je na pół .

Do jedej dodajemy przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy.

Z dwóch części ciasta pieczemy na odrobinie margaryny dośc grube  naleśniki. 

Jasny naleśnik kładziemy na talerz.

Ciemny z przecierem kładziemy na desce do krojenia. Nakładamy jedną parówkę , zwijamy w rulon i spinamy wykałaczkami co 2-3 cm.

Odcinamy końce nalesnika przy końcu parówki.

Kroimy między wykałaczkami   naleśnik na mniejsze części.

Układamy na jasnym jako oczy.

Serek wiejski wykładamy po okręgu naleśnika robiąc "włosy" Oli.

Z listków bazylii robimy kokardki.

Z końcówki odkrojonego naleśnika kształtujemy usta, a z kawałeczka parówki nosek.

 

sara1 19.02.2012 13:19
pięknie, każdy niejadek na pewno się skusi na takie cudeńko
Zoso 17.02.2012 20:06
pomysłowe:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak