Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ekonomiczne cytrusy

... czyli co zrobić aby wykorzystać cytrusy w pełni i niewiele wydać ;) A także jak wykorzystać skórki z cytrusów, których w okresie bożego narodzenia nie brakuje w naszych domach.

Cena cytrusów, zwłaszcza cytryn, zdarza się być wysoka.

Mam na nie ekonomiczny trik. Kupuję cytryny w większej ilości, kiedy ich cena jest niska. Sok z cytryn wyciskam i zamrażam w pojemniczkach na lód, a następnie przekładam do szczelnego pojemniczka, który możemy przechowywać w zamrażalce nawet przez kilka miesięcy. Skórki cytrynowe wykorzystuje do przygotowania ich kandyzowanej wersji do deserów. W podobny sposób wykorzystuje skórki od pomarańczy a nawet grapefruita.

 

W okresie Bożego Narodzenia w naszych domach jest sporo cytrusów, z skórek których można po świętach przygotować domową wersję kandyzowaną.

Kandyzowane skórki cytrusów

Składniki:

3 pomarańcze
3 cytryny
1,5 szklanka wody
1,5 szklanka cukru


Sposób przygotowania

Pomarańcze i cytryny szorujemy a następnie parzymy wrzątkiem. Obieramy obieraczka cienkie paski (najlepiej z jak najmniejszą ilością białej skórki). Kroimy w kosteczkę i zalewamy gorącą wodą i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie wylewamy wodę z gotowania i wlewamy 1,5 szklanki czystej oraz 1,5 szklanki cukru. gotujemy na średnim ogniu ok. 30-40 min., aż skórki staną się szkliste, a większość syropu wyparuje. Gorące wlewamy do wyparzonych słoików i pozostawiamy do wystygnięcia wieczkiem do dołu.

 

 

Kandyzowane skórki robi się bardzo łatwo. Doskonale smakują jako dodatek do ciast, tortów i deserów. Wyśmienicie komponuje się również z poranną owsianką. Robię je zawsze gdy mam w domu trochę cytrusów. W ten sposób wykorzystuję w pełni owoce i zawsze mam w zanadrzu pyszny dodatek do deserów.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak