DZIEŃ ZAKOCHANYCH CZYLI WALENTYNKI I MOJE PROPOZYCJE

Każdy prezent to najprostsze, a zarazem bardzo ważne wyznanie miłości, do osoby którą bardzo kochamy lub okazanie sympati do kogoś, kto nam się bardzo podoba. To wszystko za sprawą jednego dnia, który przypada 14 lutego, czyli Dnia Zakochanych - Walentynki.
Pamiętam jeszcze za czasów szkolnych, kiedy to rozsyłało się kolorowe lub w serduszka kartki z wierszykami. Nieraz były podpisane a nieraz anonimowe.
Nazwa "Walentynki" pochodzi od Św. Walentego patrona zakochanych, chorych na padaczkę, opętanych, męczczenik. Św. Walenty prawdopodobnie za czasów cesarza rzymskiego Klaudiusza II udzielał potajemnie ślubów, uzdrowił córkę Asteriusa oraz nawrócił całą rodzinę, przez co poniósł śmierć w 269 roku.
Święto narodziło się na Wyspach Brytyjskich,a potem stało się popularne w Ameryce. Od niedawna ten dzień świętujemy w Polsce.
Najczęstsze prezenty to :
1. Kartki z wyznaniem miłosnym
2. Kwiaty
3. Wypad do kina, teatru, koncert
4. Słodkości ( bombonierki, pralinki, czekolady )
5. Biżuteria
6. Perfumy
7. Romantyczna kolacja
8. Słodki deser
9. Ręcznie wykonany prezent typu słoiczek wypełniniony wyrazami, za co kochamy tę osobę
10. A najlepszy prezent to poprostu czas spędzony we dwoje
Moje słodkie propozycje, które podbiją serce:
1. TRUSKAWKOWA MANIA
Pyszny i orzeźwiający deser. Bardzo prosty w przygotowaniu. Głębia koloru i te świeże truskawki- najlepszy.
Składniki:
truskawki świeże - 12 szt.
galaretka truskawkowa - 1 opakowanie
woda - 500 ml.
truskawki - 1 szkl. (mrożone)
jogurt naturalny - 4 łyżki
cukier waniliowy - 1 łyżeczka
śmietana kremówka - 200 ml.
czekolada gorzka - 1 kostka
sok z cytryny - 1 łyżeczka
Metoda:
1.
Truskawki świeże umyć. Usunąć szypułki. Pokroić na połówki i umieścic w pucharkach ( po 4 szt.- całe). Galaretkę zrobić według opakowania. Pozostawić do ostygnięcia. Tężejącą już galaretkę wlać do pucharków. Wstawić do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje.
2.
W malakserze umieścić jogurt i lekko odmrożone truskawki. Dodać cukier waniliowy i sok z cytryny. Zmiksować. Na stężałą już galaretkę nałożyć masę z truskawek.
3.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć do każdego pucharka z deserem. 4. Kostkę czekolady zetrzeć na tarce lub drobno posiekać. Posypać deser. Gotowy deser włożyć do lodówki na 20 min.
2. RUMOWY MUS CZEKOLADOWY
Przepyszny deser dla dorosłych. Jest delikatny i kremowy.
Składniki:
czekolada gorzka - 100 gram
białka- z 2 jaj
sól - 1 szczypta
śmietana kremówka - 100 gram
cukier puder - 2 łyżki
rum - 3 łyżki
masło - 1 łyżka
Przybranie:
borówki
maliny
truskawki świeże
czekolada gorzka starta na tarce
Metoda:
1.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianą. Dodać 1 łyżkę cukru pudru i ponownie zmiksować. Wstawić do lodówki.
2.
Śmietanę ubić z resztą cukru pudru na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Wstawić do lodówki.
3.
Czekoladę posiekać nożem. Miskę umieścic na garnku z wodą, aby zrobić kąpiel wodną. Do kąpieli wodnej najlepiej wybrać miskę ze stali nierdzewnej. Miska nie może dotykać dna garnka. Do garnka wlać tyle wody, aby dno miski znalazło się tuż nad nią. Wodę doprowadzić do wrzenia. W misce metalowej umieścic czekoladę, masło oraz rum. Poczekać, aż zacznie się topic, mieszając co jakiś czas.
4.
Następnie należy przełożyć miskę do garnka z zimną wodą, aby czekoladę nieco ostudzić. ( Czekolada nie będzie rzadka )
5.
Do miski z ubitymi białkami dodać ubitą śmietanę oraz roztopioną czekoladę. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia. Wstawić do lodówki na minimum 3 h. Łyżkę zanurzyć w gorącej wodzie a następnie wyciąć nią łezki z musu na talerz. Przyozdobić owocami oraz czekoladą.
3. BABECZKI LUKSUSOWE CZYLI CZEKOLADOWA LAWA
Babeczki bardzo proste a po prostu cud, miód i orzeszki. Babeczki mięciutkie, delikatne, puszyste, wilgotne i czekoladowe. No i ta lawa jest cudowna.
Składniki:
- 200g. gorzkiej czekolady
- 200g. masła
- 1/3 szkl. cukru
- 1/3 szkl. mąki
- 3 jaja
Dodatkowo:
- małe foremki ceramiczne
- cukier puder do posypania
Metoda:
1.
Do garnka wlewamy wodę i wstawiamy na gaz. Na to kładziemy miskę z połamaną czekoladą i masłem. Mieszamy aż się rozpuści.
2.
Jajka miksujemy. Dodajemy cukier i dalej miksujemy. Następnie rozpuszczoną czekoladę z masłem dodajemy do jajek. Mieszamy szpatułką aż wszystko się połączy. Na koniec wsypujemy mąkę i także mieszamy szpatułką aż zrobi się jednolita masa.
3.
Ciasto przelewamy do foremek (ma pokrywać większą połowę). I wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na ok. 10-12 min. Jeżeli wierzch będzie przypieczony to wyciągamy, w środku ma być płynnie.
4.
Do ceramiki przykładamy talerzyk i odwracamy, potrząsając aż babeczka wyjdzie. Na koniec posypujemy cukrem pudrem i delektujemy się tym pysznym smakiem.
Uwaga!
Ceramiki są gorące, dlatego trzeba mieć rękawice, bo łatwo można się poparzyć.