Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dzień Kobiet Wytrawne torty z kwiatami

Dzień Kobiet – coroczne święto obchodzone 8 marca jako wyraz szacunku dla ofiar walki o równouprawnienie kobiet. Początki obchodów tego święta związane są ze strajkami w Stanach Zjednoczonych. Podczas jednego z nich, w 1909 roku kobiety sprzeciwiające się uciskowi w firmie, zostały zamknięte w fabryce, gdzie wybuchł pożar. Zginęło w nim 126 kobiet. Dlatego od 1910 roku obchodzi się Dzień Kobiet jako uczczenie pamięci i poświęcenia tych kobiet. Ustanowiła go Międzynarodówka Socjalistyczna w Kopenhadze. Z założenia Dzień Kobiet miał służyć utrwalaniu idei równości. W Polsce święto było popularne w okresie PRL. W latach 80. do popularnych podarunków dołączyły kwiaty. Zazwyczaj panie w Polsce otrzymują w prezencie słodycze i kwiaty. Goździki nadal są niezwykle popularnym kwiatem. Obok niego królują tulipany i czerwone róże, te szczególnie dla partnerek Obecnie corocznie odbywają się organizowane przez feministki manify, czyli demonstracje połączone z happeningiem na rzecz równego traktowania kobiet i mężczyzn. Dzień kobiet zaczynam świętować od tortów wytrawnych z kwiatami. Wszystkie panie zasługują na to żeby dopieścić je kwiatami żywymi ale także smacznym jedzeniem z motywem kwiatka.

Pizza z pesto paprykowym pod gwiazdami



Dzień Kobiet  Wytrawne torty z kwiatami

 

Ciasto:
¾ szklanki mąki pszennej
1łyzka oliwy extra vergine
Sól szczypta
1 dkg drożdży
1/3 szklanki wody
Farsz:
½ słoiczka pesto z papryki
16 oliwek czarnych
½  opakowania sera mozzarella kulki
1 cebula czerwona
½ papryki czerwonej
6 pomidorków koktajlowych
5 pomidorów suszonych
10 gałązek bazylii cytrynowej
6 plastrów szynki surowej suszonej
Ciasto:
Do  miski wkładam drożdże, odrobina wody jedna łyżka  i jedna łyżka mąki. Rozrabiam, i odstawiam do wyrośnięcia. Następnie dodaję, oliwę GranFruttato, resztę mąki, szczyptę soli i resztę wody. Wyrabiam na luźne ciasto. Wody dodaję w zależności od gęstości ciasta. Odstawiam do wyrośnięcia ponownego. Ciasto formuję na blaszce wysmarowanej oliwą i wstawiam do piekarnika, podpiekam 10 minut.
Wyjmuję i smaruję pesto paprykowym, układam, plastry szynki surowej suszonej, dodaję pomidorki koktajlowe polówki, oliwki czarne, ser mozaarella, kawałki cebuli, pomidory suszone. Z papryki wycinam specjalnym nożem gwiazdki. Wkładam ponownie do piekarnika i zapiekam 15 minut. Dekoruję bazylią. Smacznego


Pizza makaronowa

 

Dzień Kobiet  Wytrawne torty z kwiatami

 

 300 gram makaronu spaghetti
3 jajka
100 ml mleka
2 łyżki startego sera żółtego
1 ząbek czosnku
Sól
Pieprz
1 kulka mozzarelli
1 garść szpinaku
½ cukinii
10 pomidorków koktajlowych
1 pomidor duży
5 plasterków szynki surowej
2 pieczarki
½ papryczki chilli
Bazylia świeża
6 oliwek czarnych
6 oliwek zielonych z papryką
olej

 Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Przelewam zimną wodą i odcedzam. Do miseczki wbijam jajka, dodaję mleko, ser zółty starty, czosnek sprasowany, mleko. Szpinak płuczę i przesmażam na patelni na oleju chwilę. Dodaję do masy jajecznej Mieszam widelcem. Makaron wykładam do formy do pieczenia okrągłej, średnica 26 cm, wysmarowanej. Wylewam masę jajeczną na niej, układam pomidorki koktajlowe, połowę mozzareli. Wkładam do piekarnika na 15 minut. Wyjmuje z piekarnika dodaję oliwki, zielone i czarne, szynkę, plasterki pieczarek, oraz plastry cukinii cienkie. Dodaję resztę mozzareli. Ponownie wkładam do piekarnika na 5 minut. Po wyjęciu dekoruję bazylią świeżą , i robię różę z pomidora dużego. Smacznego

 

Polentowy torcik nadziewany szparagami



Dzień Kobiet  Wytrawne torty z kwiatami

300 gram kaszki kukurydzianej
1200 ml wody
2 łyżki masła
½ pęczka szparagów zielonych
2 pomidory duże
6 oliwek czarnych
10 oliwek zielonych z papryką
1 cukinia mała
½ kulka mozzarelli
1 pieczarka
Listki Bazyli świeżej
Sól
cukier
Kaszkę kukurydzianą podzieliłam na dwie porcję. Najpierw zagotowałam 600 ml wody, i dodawałam pomału 150 gram kaszki, posoliłam, dodałam łyżkę masła. Wylałam ją do formy wysmarowanej o średnicy 23 cm. Szparagi umyłam, obcięłam końcówki i ugotowałam aldente w wodzie, w garnku bez przykrywki. Szparagi nie stracą koloru, dodałam szczyptę soli i cukru. Na polentę ułożyłam szparagi. Następnie ugotowałam drugą porcję polenty. Zrobiłam to na raty bo kaszka szybko gęstnieje. Przykryłam szparagi kolejną warstwą polenty. Ułożyłam plastry pomidora, i resztę szparagów. Dodałam pokrojoną mozzarelle, pieczarkę, oraz plastry cienkie cukinii, oliwki czarne i zielone. Wstawiłam na 10 minut do piekarnika na 180 stopni.Po wyjęciu udekorowałam tort różą z pomidora i listkami Bazyli, oraz kwiatkami bratka.

Pomysł na muszelkowy torcik nadziewany szpinakiem



Dzień Kobiet  Wytrawne torty z kwiatami

400 gram makaronu muszelki
20 dkg szpinaku  mrożonego
1 ząbek czosnku
1 pomidor duży
10 pomidorków koktajlowych
1 cukinia mała
1 papryka
5 plasterków szynki suszonej domowej
2 papryczki chili
4 gałązki pietruszki
4 wykałaczki
1 pieczarka
1 pomysł na makaron z serem
10 dkg sera gouda
100 ml śmietany 12 %
1 kawałek sera feta
400 ml wody
Sól
Pieprz
Makaron ugotowałam aldente , przelałam zimną wodą. Szpinak podsmażyłam na patelni na oleju, dodałam sprasowany ząbek czosnku, dodałam sól, pieprz. Każdą muszelkę nadziewałam szpinakiem i układałam w  wysmarowanej formie o średnicy 26 cm. Pomysł na makaron wsypałam do garnka, dodałam wodę, śmietanę, rozmieszałam dokładnie i zagotowałam. Następnie wylałam sos na muszelki , posypałam serem. Na wykałaczki nadziałam pomidorki koktajlowe, plastry cukinii w formie szaszłyków, ułożyłam na torcie, dodałam plastry szynki, pieczarki, papryczki chili przekrojone na pół nadziane serem feta i wstawiłam do piekarnika na 20 minut temp 180 stopni. Po wyjęciu udekorowałam tort różą wyciętą z pomidora dużego, i gałązkami pietruszki .


Tort z polenty z cukinią, krewetkami i tofu

 


Dzień Kobiet  Wytrawne torty z kwiatami

 
300 gram kaszki kukurydzianej
5 szklanek wody zimnej
3 łyżki startego parmezanu
½ słoiczka suszonych pomidorów z zalewy
2 łyżki masła
Sól
20 dkg krewetek mrożonych
½ cukinii
8 pomidorków koktajlowych
1 pomidor duży
½ opakowania tofu
5 plastrów żółtego sera
Bazylia
Oregano suszone
Pieprz
1 ząbek czosnku
½ papryki czerwonej
 5 łyżek sosu pomidorowego ostrego
Olej
 
 Zagotowuję wodę, po 1 łyżce pomału wsypuję kaszkę kukurydzianą i mieszam
 energicznie.Na końcu dodaję, masło, parmezan, suszone pomidory, sól.
Polente wylewam na okrągłą formę odstawiam żeby ostygła. Krewetki odmrażam,
marynuje w oliwie, dodaje sól, pieprz, oregano, bazylię, czosnek sprasowany
i przesmażam na patelni około 2 minuty. Polentę smaruje sosem pomidorowym, 
na to układam ser żółty, plastry cukinii, kawałki papryki. Wstawiam do piekarnika
 na 20 minutna 200 stopni. Potem układam jeszcze pomidorki koktajlowe, 
i pokrojone tofu,  na 10 minut wstawiam do piekarnika. Po wyjęciu układam 
krewetki, i oliwki. Z pomidora robię róże, z cukinii płatki zielone.
 Smacznego 

 

Szpinakowo makaronowy torcik z tofu


Dzień Kobiet  Wytrawne torty z kwiatami


350 gram makaronu spaghetti
3 jajka
130 ml mleka
3 ząbki czosnku
250 gram szpinaku liściastego mrożonego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
4 łyżki startego sera gouda
 olej rzepakowy

7 krewetek koktajlowych mrożonych
1 cebula czerwona
5 papryczek chili małych konserwowych
5 oliwek czarnych
1/2 opakowania tofu wędzonego
1 cukinia mała
1/2 papryki czerwonej
6 pomidorków koktajlowych żółtych
5 gałązek pietruszki
 sól, pieprz
1/2 łyżeczki bazylia suszona

Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Przecedzam i przelewam zimną wodą.  Krewetki odmrażam, wkładam do miseczki dodaję 1 łyżkę oleju, sól, pieprz, bazylię i marynuję. Można to zrobić wcześniej. Do miski wbijam jajka, dodaję ser start, sól, pieprz, dwa ząbki czosnku sprasowane. Całość mieszam. Formę okrągłą średnica 25 cm, smaruję i wykładam do niej makaron ugotowany. Szpinak, przesmażam na patelni na odrobinie oleju, można podlać trochę wodą, doprawiam solą, pieprzem, czosnkiem jeden ząbek. Szpinak dodaję do makaronu i mieszam go w formie. Całość zalewam masą jajeczną. Wstawiam do piekarnika na temp 180 stopni 10 minut.

Z cebuli wycinam kwiatki, które układam na torcie po podpieczeniu. W środek każdego kwiata wkładam oliwkę czarną i małe papryczki chili. Cukinię kroję na cienkie plastry, nakłuwam je na wykałaczki na przemian z kawałkami tofu, i pomidorkiem żółtym. Z papryki czerwonej wycinam serca. Dodaję krewetki, kawałki pozostałego tofu. Torcik wkładam ponownie do piekarnika na około 15 minut żeby warzywa dopiekły się. Przed podaniem dekoruję pietruszką.

Rysia 20.02.2014 17:54
Wspaniała ,smaczna ,radosna twórczość.
Alex_M 20.02.2014 16:20
przepiękne są Twoje torty wytrawne! i oczy się 'najedzą' i brzuszek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak