Pizza z pesto paprykowym pod gwiazdami
Ciasto:
¾ szklanki mąki pszennej
1łyzka oliwy extra vergine
Sól szczypta
1 dkg drożdży
1/3 szklanki wody
Farsz:
½ słoiczka pesto z papryki
16 oliwek czarnych
½ opakowania sera mozzarella kulki
1 cebula czerwona
½ papryki czerwonej
6 pomidorków koktajlowych
5 pomidorów suszonych
10 gałązek bazylii cytrynowej
6 plastrów szynki surowej suszonej
Ciasto:
Do miski wkładam drożdże, odrobina wody jedna łyżka i jedna łyżka mąki. Rozrabiam, i odstawiam do wyrośnięcia. Następnie dodaję, oliwę GranFruttato, resztę mąki, szczyptę soli i resztę wody. Wyrabiam na luźne ciasto. Wody dodaję w zależności od gęstości ciasta. Odstawiam do wyrośnięcia ponownego. Ciasto formuję na blaszce wysmarowanej oliwą i wstawiam do piekarnika, podpiekam 10 minut.
Wyjmuję i smaruję pesto paprykowym, układam, plastry szynki surowej suszonej, dodaję pomidorki koktajlowe polówki, oliwki czarne, ser mozaarella, kawałki cebuli, pomidory suszone. Z papryki wycinam specjalnym nożem gwiazdki. Wkładam ponownie do piekarnika i zapiekam 15 minut. Dekoruję bazylią. Smacznego
Pizza makaronowa
300 gram makaronu spaghetti
3 jajka
100 ml mleka
2 łyżki startego sera żółtego
1 ząbek czosnku
Sól
Pieprz
1 kulka mozzarelli
1 garść szpinaku
½ cukinii
10 pomidorków koktajlowych
1 pomidor duży
5 plasterków szynki surowej
2 pieczarki
½ papryczki chilli
Bazylia świeża
6 oliwek czarnych
6 oliwek zielonych z papryką
olej
Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Przelewam zimną wodą i odcedzam. Do miseczki wbijam jajka, dodaję mleko, ser zółty starty, czosnek sprasowany, mleko. Szpinak płuczę i przesmażam na patelni na oleju chwilę. Dodaję do masy jajecznej Mieszam widelcem. Makaron wykładam do formy do pieczenia okrągłej, średnica 26 cm, wysmarowanej. Wylewam masę jajeczną na niej, układam pomidorki koktajlowe, połowę mozzareli. Wkładam do piekarnika na 15 minut. Wyjmuje z piekarnika dodaję oliwki, zielone i czarne, szynkę, plasterki pieczarek, oraz plastry cukinii cienkie. Dodaję resztę mozzareli. Ponownie wkładam do piekarnika na 5 minut. Po wyjęciu dekoruję bazylią świeżą , i robię różę z pomidora dużego. Smacznego
Polentowy torcik nadziewany szparagami
300 gram kaszki kukurydzianej
Pomysł na muszelkowy torcik nadziewany szpinakiem
Tort z polenty z cukinią, krewetkami i tofu
300 gram kaszki kukurydzianej
5 szklanek wody zimnej
3 łyżki startego parmezanu
½ słoiczka suszonych pomidorów z zalewy
2 łyżki masła
Sól
20 dkg krewetek mrożonych
½ cukinii
8 pomidorków koktajlowych
1 pomidor duży
½ opakowania tofu
5 plastrów żółtego sera
Bazylia
Oregano suszone
Pieprz
1 ząbek czosnku
½ papryki czerwonej
5 łyżek sosu pomidorowego ostrego
Olej
Zagotowuję wodę, po 1 łyżce pomału wsypuję kaszkę kukurydzianą i mieszam
energicznie.Na końcu dodaję, masło, parmezan, suszone pomidory, sól.
Polente wylewam na okrągłą formę odstawiam żeby ostygła. Krewetki odmrażam,
marynuje w oliwie, dodaje sól, pieprz, oregano, bazylię, czosnek sprasowany
i przesmażam na patelni około 2 minuty. Polentę smaruje sosem pomidorowym,
na to układam ser żółty, plastry cukinii, kawałki papryki. Wstawiam do piekarnika
na 20 minutna 200 stopni. Potem układam jeszcze pomidorki koktajlowe,
i pokrojone tofu, na 10 minut wstawiam do piekarnika. Po wyjęciu układam
krewetki, i oliwki. Z pomidora robię róże, z cukinii płatki zielone.
Smacznego
Szpinakowo makaronowy torcik z tofu
350 gram makaronu spaghetti
3 jajka
130 ml mleka
3 ząbki czosnku
250 gram szpinaku liściastego mrożonego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
4 łyżki startego sera gouda
olej rzepakowy
7 krewetek koktajlowych mrożonych
1 cebula czerwona
5 papryczek chili małych konserwowych
5 oliwek czarnych
1/2 opakowania tofu wędzonego
1 cukinia mała
1/2 papryki czerwonej
6 pomidorków koktajlowych żółtych
5 gałązek pietruszki
sól, pieprz
1/2 łyżeczki bazylia suszona
Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Przecedzam i przelewam zimną wodą. Krewetki odmrażam, wkładam do miseczki dodaję 1 łyżkę oleju, sól, pieprz, bazylię i marynuję. Można to zrobić wcześniej. Do miski wbijam jajka, dodaję ser start, sól, pieprz, dwa ząbki czosnku sprasowane. Całość mieszam. Formę okrągłą średnica 25 cm, smaruję i wykładam do niej makaron ugotowany. Szpinak, przesmażam na patelni na odrobinie oleju, można podlać trochę wodą, doprawiam solą, pieprzem, czosnkiem jeden ząbek. Szpinak dodaję do makaronu i mieszam go w formie. Całość zalewam masą jajeczną. Wstawiam do piekarnika na temp 180 stopni 10 minut.
Z cebuli wycinam kwiatki, które układam na torcie po podpieczeniu. W środek każdego kwiata wkładam oliwkę czarną i małe papryczki chili. Cukinię kroję na cienkie plastry, nakłuwam je na wykałaczki na przemian z kawałkami tofu, i pomidorkiem żółtym. Z papryki czerwonej wycinam serca. Dodaję krewetki, kawałki pozostałego tofu. Torcik wkładam ponownie do piekarnika na około 15 minut żeby warzywa dopiekły się. Przed podaniem dekoruję pietruszką.