Dzień Kobiet na słodko

Opublikowano: 27.02.2014
Autor: mysza75
Dzień Kobiet  na słodko
Dzień Kobiet to jedyny dzień w roku, kiedy kobiety są ważniejsze od mężczyzn. Sztandarowy czerwony goździk i pończochy stały się symbolem sztampowego traktowania święta. Pamiętam jak 20 lat temu w moim zakładzie pracy, a był to zakład duży rodem z PRL gdzie czas w nim zatrzymał się dostawałam prezenty z okazji dnia kobiet. Była to pościel , kwiatek i czekoladki. Teraz z uśmiechem wspominam te czasy ale były to miłe gesty. Ja młoda dziewczyna wtedy, poczułam się trochę przeniesiona w czasie. Nie ważne że pościel farbowała, miało to swój klimat. Teraz dzień kobiet utożsamiany z czekoladkami pięknie zapakowanymi, tulipany i róże wyparły goździki. Dla wszystkich pań torty i desery ode mnie z kwiatkiem jadalnym dla was. Kwiaty z czekolady bardzo prosto i szybko się robi z czekolady gorzkiej. Z owoców także. Nadają się do tego winogrona, truskawki, maliny, śliwki morele, borówki. Prawie każdy owoc. Mogą być ozdobą nie jednego słodkiego wypieku dla pań i nie tylko.

Torcik brzdąc

 

Dzień Kobiet  na słodko

 

Biszkopt:

6 jaj
1 szklanka mąki tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru

Masa kakaowa:

1,5 litra śmietany kremówki 36 %
4 łyżki kakao ciemne
3 łyżki płaskie żelatyny
1/2 szklanki cukru
3 łyżki spirytusu

Róże czekoladowe:

1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki miodu sztucznego

 

Jaja wbijam do miski, dodaję cukier i ubijam mikserem na puszystą masę. Mąkę przesiewam i dodaję do ubitych jaj. Delikatnie mieszam łyżką. Nie dodaję proszku do pieczenia. Ciasto wylewam na formę średnica 24 cm. Piekę około 25 minut 180 stopni. Po upieczeniu zrzucam biszkopt na podłogę z wysokości 70 cm. Jak ostygnie wyjmuję z formy.

Śmietanę kremówkę, wlewam do garnka, wsypuje cukier, i podgrzewam do temperatury 80 stopni. Żelatynę rozrabiam w kubku,  zalewam zimną wodą, odrobiną , jak napęcznieje, dolewam do kubka śmietanę ciepłą i rozpuszczam. Następnie wlewam do garnka i mieszam ze śmietaną. Kakao rozrabiam w kubku, dolewając też śmietanę. Przelewam przez drobne sitko, i przecieram do śmietany, żeby nie było grudek. Odstawiam do wystygnięcia, od czasu do czasu trzeba mieszać żeby nie wytworzył się kożuch. Wstawiam do zamrażalki na noc. Rano wyciągam, jak śmietana odmrozi się miksuje ją ,dolewam spirytus.

Biszkopt kroję, na trzy blaty.Przekładam kremem. Boki posypuje startą czekoladą gorzką.


Róże czekoladowe robię z czekolady i miodu sztucznego. Musi być koniecznie miód sztuczny. Czekoladę podgrzewam w kąpieli wodnej. Czyli wkładam ją do miski. Następnie miskę zanurzam w garnku z gorącą wodą. Jak się rozpuści dodaję miód. Mieszam i wylewam na pergamin. Jak ostygnie czekoladę zrywam, formuje ją jak plastelinę. Wałkuję, wycinam kieliszkiem kółka, i formuje płatki róży. Listki wycinam nożykiem.

Tort z truskawkami z kokosem

 

Dzień Kobiet  na słodko

 

Biszkopt:
7 jajek
1 ¼ szklanki cukru brązowego
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki maki tortowej
1łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
500 ml śmietany kremówki 30 %
1 serek mascarpone
2 łyżki cukru waniliowego
1 fix do śmietany
½ szklanki cukru pudru
½ szklanka konfitury truskawkowej
½ szklanki wiórek kokosowych
Dekoracja:
15 truskawek
1 kiwi
Listki mięty świeżej
1 torebka herbaty
Biszkopt:
Do miski od miksera wbijam białka, i ubijam na sztywno. Dodaje cukier brązowy i na końcu żółtka. Ubijam na sztywną masę. Przesiewam mąkę tortową i ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Mieszam łyżką delikatnie. Przekładam do tortownicy o średnicy 26 cm wcześniej wysmarowanej. Biszkopt piekę 35 minut temp 180stopni.
Krem :
Śmietanę ubijam na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego. Pod koniec dodaję cukier puder serek mascarpone i fix.
Do nasączenia zaparzyłam 1 szklankę herbaty.

Biszkopt kroję na 3 blaty. Spodni blat  nasączam wywarem herbaty zimnym, smaruje śmietaną. Nakładam następny blat,  nasączam, smaruję konfiturą z truskawek.Przykrywam ostatnim blatem. Smaruję śmietaną górę boki tortu. Boki posypuje wiórkami kokosowymi. Trochę śmietany zostawiłam do zrobienia dekoracji za pomocą szprycy. Z truskawek zrobiłam kwiatki które posypałam pudrem, wykorzystałam także kiwi i listki

 

Deser bukiet kwiatów owocowy

 

Dzień Kobiet  na słodko

2 gruszki
2 gałki lodów śmietankowo-truskawkowych
Kilka kulek czarnej porzeczki
Kilka kulek borówki
7 malin
1 morela
20 truskawek
15 gron winogrona białego
5gron winogrona Czarnego
4 śliwki węgierki duże
Mięta świeża
200 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżeczka cukru pudru
1 cytryna
2 kostki czekolady gorzkiej
3 łyżki mleka

 Gruszki wydrążam i skrapiam cytryną, żeby nie ściemniały. Następnie grilluje je na grillu elektrycznym około 5minut z obu stron. Śmietanę kremówkę ubijam. Do żelatyny  dodaje 2 łyżki zimnej wody a następnie jak napęcznieje dodaje gorącą wodę i rozpuszczam. Jak ostygnie dodaje do śmietany razem z cukrem. Na talerzu szprycą wyciskam śmietanę i układam na niej różne kwiatki z owoców. Truskawki kroje na plastry i robię kwiatka .To samo ze śliwkami ścinam boki i układam w rozetę. Maliny dekoruje borówkami. Z winogrona nacinam listki i układam w kwiatka. Na zgrillowane gruszki układam 2 gałki lodów, dekoruje czarną porzeczką. 10 truskawek blenderuje i wylewam sos truskawkowy na talerz. Czekoladę rozpuszczam dodaje mleko i pokrojone truskawki 2 sztuki z  szypułkami moczę w czekoladzie i układam na gruszce. Smacznego

 

Torcik tiramisu z różami czekoladowymi

 

Dzień Kobiet  na słodko

 

5 jajek
½ szklanki mąki tortowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
Kakao czarne
375 ml mleka
1 opakowanie krem tiramisu
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
5 łyżek likieru amaretto
400 ml wody
1 tabliczka Czekolady gorzkiej
2 łyżki miodu sztucznego
1 paczka biszkoptów podłużnych
Jajka rozbijam żółtka i białka osobno. Białka ubijam mikserem na sztywno, dojadę soli trochę. Na końcu wsypuję cukier, i dalej ubijam. Dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając. Ciasto wylewam na okrąglą formę, którą smaruję tłuszczem. Piekę 35 minut temp 170 stopni.
Tabliczkę czekolady gorzkiej rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję miód sztuczny i mieszam. Wylewam na kartkę białą na przykład do drukarki żeby wchłonęła tłuszcz. Odstawiam na 2 godziny. Potem zrywam czekoladę i formują ją jak plastelinę. Na stole rozwałkowuję czekoladę, i wycinam Kieszkiem kółka z których będę robić różę. Każdy płatek rozgniatam w palcach i łącze je przyklejając jeden do drugiego. Wycinam także listki.
Do naczynia wlewam mleko i wsypuję zawartość kremu miksując cały czas. Ciasto po wystygnięciu przekrawam na 3 blaty i nasączam ponczem. Robię go z kawy rozpuszczalnej, amaretto i wody. Każdy blat smaruję kremem, posypuję kakao. Boki także smaruję i obkładam biszkoptami. Wierzch sypie kakao, z kremu robię ozdoby i układam róże. Tort dobrze jest wstawić na noc do lodówki

Biało czarny truskawkowy torcik



Dzień Kobiet  na słodko


Biszkopt jasny:
5 jaj
½ szklanki mąki tortowej
½ szklanki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukier kryształ
Biszkopt ciemny:
5 jaj
175 gram cukier kryształ
125 maki tortowej
125 mąki ziemniaczanej
125 gram margaryny
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem truskawkowy:
500 ml śmietanki kremówki
1,5 galaretki truskawkowej
40 gram truskawek
Krem śmietankowy:
250 ml śmietany kremówki 30 %
1 fix do śmietany
1 łyżeczka cukru waniliowego
Poncz:
½ cytryny
1 herbata ekspresowa
2 łyżki spirytusu
Do ozdoby:
20 dkg truskawek
Listki mięty
2 łyżki migdałów płatki
Biszkopt jasny:
Do miski wbijam jaja, dodaję cukier i ubijam na sztywną masę mikserem na najwyższych obrotach. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam, dodaję i dokładnie mieszam ręką.Wylewam do formy średnica 26 cm i piekę 25 minut temp 170 stopni.
Biszkopt ciemny:
Do miski wbijam żółtka, ubijam je z cukrem na puszystą masę. Margarynę rozpuszczam , studzę i wlewam do żółtek. Kakao mieszam  z mąką, proszkiem do pieczenia, przesiewam i dodaję do masy. Białka ubiłam na końcu na sztywno i dodałam do ciasta, wymieszałam. Wylałam do formy średnica 26 cm. Ciasto piekłam 40 minut temp  temp 170 stopni.
Krem truskawkowy:
Galaretkę rozpuszczam z 1 szklance gorącej wody, i studzę. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, dodaję obrane i zmiksowane truskawki oraz zimną galaretkę. Odstawiam do lodówki żeby masa się stężała. 
Krem śmietankowy:
Śmietanę kremówkę ubijam z cukrem waniliowym na sztywno . Na końcu dodaję fix. 
Poncz:
Zaparzam herbatę, studzę. Dodaję sok z cytryny oraz spirytus.
Biszkopt jasny kroję na pół. Nasączam ponczem, smaruję połową kremu truskawkowego. Układam truskawki. Nakładam biszkopt ciemny, nasączam, smaruję resztą kremu truskawkowego. Przykrywam biszkoptem jasnym, który smaruję masą śmietanową. Tort na około ozdabiam kremem za pomocą szprycy. Dekoruję truskawkami, płatkami migdałów i miętą świeżą.

Tort czekoladowy



Dzień Kobiet  na słodko


Biszkopt jasny:
3 jaja średnie
1/3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukier kryształ

Biszkopt ciemny:
5 jaj średnia wielkość
150 gram mąki Tortowej
150 gram cukier kryształ
30 gram kakao ciemne

Masa śmietanowa:
500 ml śmietany kremówki 30 %
500 gram mascarpone
2 łyżki pudru
1 łyżeczka fix do śmietany opcjonalnie

Poncz:
1 herbata czarna
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki wino  Sweet Rose

Dekoracje z czekolady:
2 tabliczki czekolady gorzkiej
25 dkg maliny mrożone
1/2 szklanki konfitury z czarnej porzeczki


Biszkopt jasny: Do miski od miksera wbijam jaja całe, dodaje cukier i miksuję na najwyższych obrotach na puszystą masę. Jaja muszą być dobrze ubite. Mąkę mieszam i przesiewam, następnie dodaję stopniowo do jaj ubitych i delikatnie mieszam już ręką bez użycia miksera. Nie dodaję proszku do pieczenia. Formę okrągła o średnicy 25 cm smaruję i wylewam na nią ciasto. Piekę temp 160 stopni około 30 minut.

Biszkopt ciemny: Do miski od miksera wbijam jaja całe, dodaje cukier i miksuję na najwyższych obrotach na puszysta masę. Jaja muszą być dobrze ubite. Mąkę mieszam i przesiewam razem z kakao, następnie dodaję stopniowo do jaj ubitych i delikatnie mieszam już ręką bez użycia miksera. Piekę temp 160 stopni 35-40 minut.

Masa: Do miski od robota przekładam serek mascarpone, wlewam śmietanę kremówkę i ubijam razem na sztywno. Pod koniec dodaję cukier puder i fix do śmietany.

Dekoracje wiórki: Tabliczkę czekolady rozpuszczam w miseczce w kąpieli wodnej. Rozpuszczona czekoladę wylewam na szklany blat. Odstawiam do zastygnięcia najlepiej na noc. Ostrym nożem, albo metalową łopatką zeskrobuje różnej wielkości spirale i ruloniki.

Listki czekoladowe: Tabliczkę czekolady rozpuszczam w miseczce w kąpieli wodnej. Liście róży, należy używać listki kwiatów jadalnych, myję i osuszam wacikiem. Następnie pędzelkiem małym  nakładam płynną czekoladę na listki od strony unerwienia, wtedy na naszej czekoladzie odcisną się nerwy listków. Smaruję tylko jedną stronę liści. Odstawiam na 30 minut do lodówki. Wyjmuje i odrywam listki od czekolady. Nigdy nie odwrotnie bo czekolada będzie się łamać. Należy nanieść na liście kilka warstw czekolady. Listki można przechowywać w lodówce.

Poncz:
Herbatę zaparzam i studzę, następnie dolewam wino do herbaty. 

Biszkopty po upieczeniu kroję z każdego mają powstać dwa blaty. W sumie ma ich być 4. Na spód kładę blat czekoladowy, nasączam go ponczem, smaruję 1/3 masy śmietanowej. Przykrywam jasnym blatem, nasączam go, smaruję konfiturą, układam rozmrożone maliny i odsączone z soku. Przykrywam ciemnym blatem, nasączam go, smaruję masą śmietanową. Układam ostatni blat jasny. Tego już nie nasączam. Smaruję resztą kremu, boki również. Na górze tortu układam listki czekoladowe, boki obsypuje wiórkami i wierzch też.

 

 

prymat