Torcik brzdąc
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka mąki tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
Masa kakaowa:
1,5 litra śmietany kremówki 36 %
4 łyżki kakao ciemne
3 łyżki płaskie żelatyny
1/2 szklanki cukru
3 łyżki spirytusu
Róże czekoladowe:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki miodu sztucznego
Jaja wbijam do miski, dodaję cukier i ubijam mikserem na puszystą masę. Mąkę przesiewam i dodaję do ubitych jaj. Delikatnie mieszam łyżką. Nie dodaję proszku do pieczenia. Ciasto wylewam na formę średnica 24 cm. Piekę około 25 minut 180 stopni. Po upieczeniu zrzucam biszkopt na podłogę z wysokości 70 cm. Jak ostygnie wyjmuję z formy.
Śmietanę kremówkę, wlewam do garnka, wsypuje cukier, i podgrzewam do temperatury 80 stopni. Żelatynę rozrabiam w kubku, zalewam zimną wodą, odrobiną , jak napęcznieje, dolewam do kubka śmietanę ciepłą i rozpuszczam. Następnie wlewam do garnka i mieszam ze śmietaną. Kakao rozrabiam w kubku, dolewając też śmietanę. Przelewam przez drobne sitko, i przecieram do śmietany, żeby nie było grudek. Odstawiam do wystygnięcia, od czasu do czasu trzeba mieszać żeby nie wytworzył się kożuch. Wstawiam do zamrażalki na noc. Rano wyciągam, jak śmietana odmrozi się miksuje ją ,dolewam spirytus.
Biszkopt kroję, na trzy blaty.Przekładam kremem. Boki posypuje startą czekoladą gorzką.
Róże czekoladowe robię z czekolady i miodu sztucznego. Musi być koniecznie miód sztuczny. Czekoladę podgrzewam w kąpieli wodnej. Czyli wkładam ją do miski. Następnie miskę zanurzam w garnku z gorącą wodą. Jak się rozpuści dodaję miód. Mieszam i wylewam na pergamin. Jak ostygnie czekoladę zrywam, formuje ją jak plastelinę. Wałkuję, wycinam kieliszkiem kółka, i formuje płatki róży. Listki wycinam nożykiem.
Tort z truskawkami z kokosem
Biszkopt kroję na 3 blaty. Spodni blat nasączam wywarem herbaty zimnym, smaruje śmietaną. Nakładam następny blat, nasączam, smaruję konfiturą z truskawek.Przykrywam ostatnim blatem. Smaruję śmietaną górę boki tortu. Boki posypuje wiórkami kokosowymi. Trochę śmietany zostawiłam do zrobienia dekoracji za pomocą szprycy. Z truskawek zrobiłam kwiatki które posypałam pudrem, wykorzystałam także kiwi i listki
Deser bukiet kwiatów owocowy
2 gruszki
2 gałki lodów śmietankowo-truskawkowych
Kilka kulek czarnej porzeczki
Kilka kulek borówki
7 malin
1 morela
20 truskawek
15 gron winogrona białego
5gron winogrona Czarnego
4 śliwki węgierki duże
Mięta świeża
200 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżeczka cukru pudru
1 cytryna
2 kostki czekolady gorzkiej
3 łyżki mleka
Gruszki wydrążam i skrapiam cytryną, żeby nie ściemniały. Następnie grilluje je na grillu elektrycznym około 5minut z obu stron. Śmietanę kremówkę ubijam. Do żelatyny dodaje 2 łyżki zimnej wody a następnie jak napęcznieje dodaje gorącą wodę i rozpuszczam. Jak ostygnie dodaje do śmietany razem z cukrem. Na talerzu szprycą wyciskam śmietanę i układam na niej różne kwiatki z owoców. Truskawki kroje na plastry i robię kwiatka .To samo ze śliwkami ścinam boki i układam w rozetę. Maliny dekoruje borówkami. Z winogrona nacinam listki i układam w kwiatka. Na zgrillowane gruszki układam 2 gałki lodów, dekoruje czarną porzeczką. 10 truskawek blenderuje i wylewam sos truskawkowy na talerz. Czekoladę rozpuszczam dodaje mleko i pokrojone truskawki 2 sztuki z szypułkami moczę w czekoladzie i układam na gruszce. Smacznego
Torcik tiramisu z różami czekoladowymi
Biało czarny truskawkowy torcik
Tort czekoladowy
Biszkopt jasny:
3 jaja średnie
1/3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukier kryształ
Biszkopt ciemny:
5 jaj średnia wielkość
150 gram mąki Tortowej
150 gram cukier kryształ
30 gram kakao ciemne
Masa śmietanowa:
500 ml śmietany kremówki 30 %
500 gram mascarpone
2 łyżki pudru
1 łyżeczka fix do śmietany opcjonalnie
Poncz:
1 herbata czarna
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki wino Sweet Rose
Dekoracje z czekolady:
2 tabliczki czekolady gorzkiej
25 dkg maliny mrożone
1/2 szklanki konfitury z czarnej porzeczki
Biszkopt jasny: Do miski od miksera wbijam jaja całe, dodaje cukier i miksuję na najwyższych obrotach na puszystą masę. Jaja muszą być dobrze ubite. Mąkę mieszam i przesiewam, następnie dodaję stopniowo do jaj ubitych i delikatnie mieszam już ręką bez użycia miksera. Nie dodaję proszku do pieczenia. Formę okrągła o średnicy 25 cm smaruję i wylewam na nią ciasto. Piekę temp 160 stopni około 30 minut.
Biszkopt ciemny: Do miski od miksera wbijam jaja całe, dodaje cukier i miksuję na najwyższych obrotach na puszysta masę. Jaja muszą być dobrze ubite. Mąkę mieszam i przesiewam razem z kakao, następnie dodaję stopniowo do jaj ubitych i delikatnie mieszam już ręką bez użycia miksera. Piekę temp 160 stopni 35-40 minut.
Masa: Do miski od robota przekładam serek mascarpone, wlewam śmietanę kremówkę i ubijam razem na sztywno. Pod koniec dodaję cukier puder i fix do śmietany.
Dekoracje wiórki: Tabliczkę czekolady rozpuszczam w miseczce w kąpieli wodnej. Rozpuszczona czekoladę wylewam na szklany blat. Odstawiam do zastygnięcia najlepiej na noc. Ostrym nożem, albo metalową łopatką zeskrobuje różnej wielkości spirale i ruloniki.
Listki czekoladowe: Tabliczkę czekolady rozpuszczam w miseczce w kąpieli wodnej. Liście róży, należy używać listki kwiatów jadalnych, myję i osuszam wacikiem. Następnie pędzelkiem małym nakładam płynną czekoladę na listki od strony unerwienia, wtedy na naszej czekoladzie odcisną się nerwy listków. Smaruję tylko jedną stronę liści. Odstawiam na 30 minut do lodówki. Wyjmuje i odrywam listki od czekolady. Nigdy nie odwrotnie bo czekolada będzie się łamać. Należy nanieść na liście kilka warstw czekolady. Listki można przechowywać w lodówce.
Poncz:
Herbatę zaparzam i studzę, następnie dolewam wino do herbaty.
Biszkopty po upieczeniu kroję z każdego mają powstać dwa blaty. W sumie ma ich być 4. Na spód kładę blat czekoladowy, nasączam go ponczem, smaruję 1/3 masy śmietanowej. Przykrywam jasnym blatem, nasączam go, smaruję konfiturą, układam rozmrożone maliny i odsączone z soku. Przykrywam ciemnym blatem, nasączam go, smaruję masą śmietanową. Układam ostatni blat jasny. Tego już nie nasączam. Smaruję resztą kremu, boki również. Na górze tortu układam listki czekoladowe, boki obsypuje wiórkami i wierzch też.