Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dzień Kobiet dania główne część II

Dzień Kobiet istniał już w starożytnym Rzymie gdzie obchodziły go gospodynie. Tego dnia gosposie, kobiety urodzone jako wolne, zamężne otrzymywały od swoich mężów prezenty, były obdarzane czułością, miłością i uwagą. Dziś 8 marca świętują najchętniej przedszkolaki, przygotowując dla swoich mam, babć i wychowawczyń laurki. Z sympatią o Dniu Kobiet wypowiadają się młode kobiety i są za przysłowiowym „kwiatkiem dla Ewy”. Nieco starsze panie odnoszą się do tego święta bardziej sceptycznie. Dzień ten jest nadal najpopularniejszym, po Nowym Roku, świętem w Rosji. Do obowiązków każdego Rosjanina należy obdarowanie bliskiej kobiety drobnym upominkiem lub kwiatami. Coraz większym powodzeniem cieszą się też wspólne wyjścia do luksusowych restauracji czy klubów. Każdej Kobiecie z pewnością będzie miło, gdy otrzyma piękny bukiet kwiatów, pudełko czekoladek czy okolicznościową kartkę. Warto jednak pamiętać, żeby szanować Kobiety każdego dnia, a nie tylko z okazji 8 marca, i o tym nie zapominajcie Panowie :-) A ja dla pań przygotowałam ciąg dalszy potraw w których królują kwiaty z pomidora, z cebuli, z cukinii, z rzodkiewki, z wędzonego łososia. Jest tyle możliwości żeby zrobić ładne dekoracja i ugościć panie smaczną kolacją.

Sałatka w malinowym ogrodzie

 

Dzień Kobiet dania główne część II

 

8 liści salaty endywia
1 szklanka bobu
10 strąków fasoli żółtej
1 mała cebula czerwona’
1 duża cebula czerwona
15 malin
3 gałązki koperku
3 gałązki oregano
3 dkg sera lazur błękitnego
7 pomidorków koktajlowych
Sos:
15 dkg malin
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
Sól
Pieprz
Sałatę myję, osuszam i strzepie na talerzu. Dodaję cebulę krążki. Bób i fasolkę gotuję około 5 minut. Przelewam zimną wodą i bób obieram. Dodaję do sałaty, razem z pokrojoną fasolką. Pomidorki koktajlowe kroję na pół, dodaję koper gałązki, oregano, ser lazur. Maliny  wrzucam do rondelka, chwilę podsmażam, dodaję oliwę z oliwek i ocet balsamiczny, doprawiam solą, pieprzem. Jak sos się zredukuję, przecedzam przez sitko. Polewam sałatkę. Z dużej cebuli robię kwiatka.


Ryż curry z egzotycznymi szaszłykami krewetki z ananasem



Dzień Kobiet dania główne część II



1 szklanka ryżu do sushi
½ ananasa świeżego
1 papryczka chili czerwona
1 plaster imbiru świeżego
2 ząbki czosnku
1 szklanka groszku mrożonego
½ papryki czerwonej
Szczypta curry
6 pomidorków koktajlowych
1 oliwka czarna
1 gałązka pietruszki
1 łyżka orzeszków solonych
Sól
Pieprz
Olej z bazylią suszoną i pomidorami
½ łyżeczki Bazyli suszonej
Do potrawy tej wykorzystałam ryż do sushi. Gotuje się go tylko 10 minut i jest on moim ulubionym. Do garnka wlewam 2 szklanki wody , wsypuję ryż, dodaję sól, curry i gotuję 10 minut. W tym czasie jak gotuję się ryż marynuję krewetki. Do miseczki wlewam 2 łyżki oliwy z suszonymi pomidorami, wsypuję sól, bazylię suszoną, dodaję papryczkę chili ½ pokrojoną drobno i sprasowany ząbek czosnku oraz pokrojony imbir. Krewetki marynują się i obieram ananasa. Potrzebuję polówkę. Obieram go, wydrążam środek i kroję na plastry. Obranie ananasa zajmuje mi 3 minuty. Na patelni grillowej Smażę krewetki jedną minutę, i plastry ananasa 3 minuty. Na drugą patelnię wsypuję groszek na odrobinie oleju duszę go, dolewam 3 łyżki wody. Dodaję sprasowany ząbek czosnku i pokrojoną paprykę czerwoną. Groszek duszę z 3 minuty. Na końcu  dodaję ryż. Całość mieszam doprawiam pieprzem Na patyczki nabijam krewetki, kawałki ananasa, połówki pomidorków koktajlowych. Ryż podaję z szaszłykami . Posypuję orzeszkami. Zrobienie obiadu zajmuje 20 minut


Słoneczny makaron z pieczonym burakiem


Dzień Kobiet dania główne część II



200 gram makaronu penne
szczypta kurkumy
8 oliwek czarnych
1 burak pieczony
1/2 papryki czerwonej
5 papryczek chili z zalewy miniaturki
1/2 cukinia mała
2 cienkie kabanosy
5 dkg sera złocistego lazur
5 gałązek pietruszki
sól, pieprz
olej rzepakowy

sos francuski:
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżka wody
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli
1 łyżeczka octu balsamicznego

Makaron gotuje aldente w osolonej wodzie, z dodatkiem kurkumy. Odcedzam i przelewam zimną wodą. Makaron wykładam na talerz, dodaję oliwki, kawałki kabanosa. Z buraka robię różę z połowy, z drugiej połowy wycinam gwiazdki. Z papryki również wycinam gwiazdki specjalnym nożykiem. Cukinię kroję w plastry 0,5 cm i grilluję na patelni grillowej. Doprawiam solą, pieprzem. Dodaję papryczki chili miniaturki, ser lazur pokrojony.
Do słoiczka wlewam oliwę, wodę, musztardę, ocet, dodaję sól, i całość energicznie mieszam. Sosem polewam sałatkę przed podaniem. Dekoruje pietruszką. Ze skórki od cukinii robię listki.

Wiosenna sałatka z rzeżuchą



Dzień Kobiet dania główne część II



4 liście Sałaty masłowej
1 garść rukoli
½ opakowania mozzarelli małe kulki
1/3 słoiczka pomidory suszone z kaparami i oliwkami
5 pomidorków koktajlowych
10 oliwek zielonych
1 rzodkiewka
2 cebule czerwone
1/3 ogórka zielonego
½ papryczki chili czerwonej
1 Łyżka rzeżuchy
2 łyżki sosu vinegrette
1 gałązka Bazyli świeżej
Sałatę, rukole myję. Układam na talerzu. Dodaję pokrojone suszone pomidory, kapary, oliwki zielone i czarne, ser mozzarella. Pomidorki koktajlowe kroję na pól, cebulę w piórka, ogórka w plastry, papryczkę chili na małe kawałki. Z drugiej cebuli czerwonej wycinam kwiatka, którego dekoruję bazylią listkami. Z rzodkiewki też robię kwiatka.Sałatkę polewam sosem vinegrette i posypuję rzeżuchą.

Sałatka z makaronem pokrzywowym i łososiem marynowanym



Dzień Kobiet dania główne część II



1 szklanka makaronu pokrzywowego
12 plastrów łososia marynowanego domowego
½ papryki czerwonej
½ papryczki chili
6 różyczek kalafiora
6 liści Sałaty
12 oliwek czarnych
4 pomidory suszone
5 pomidorków koktajlowych żółtych
Pietruszka natka
Sos vinaigrette domowy: 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki wody, szczypta bazylii, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczki octu balsamico, sól
Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie, odcedzam i przelewam zimną wodą. Na talerzu układam postrzępioną sałatę, dodaję makaron, plastry łososia zwijam w rulony tworząc kwiatki na jednego kwiata dwa plastry. Z papryki czerwonej wycinam serca specjalnym nożykiem, pomidory suszone kroję na kawałki, dodaję pomidorki koktajlowe połówki, ugotowany aldente kalafior, oraz oliwki czarne. Chili kroje na paseczki cienkie i dodaje je do kwiatków z łososia. Dekoruję pietruszką i polewam sosem vinaigrette. Składniki na sos wlewam do słoiczka, zakręcam i mocno potrząsam.


Kurczak z sosem malinowym z Carpaccio z buraków



Dzień Kobiet dania główne część II


2 buraki pieczone
1 pierś z kurczaka
1/3 brokuł świeży
10 dkg malin
3 łyżki wina wytrawnego czerwonego
Sól
Pieprz
Cukier
½  łyżeczki bazyli suszonej
½ łyżeczki oregano
½ papryczki chili
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
Pierś z kurczaka marynuję w oliwie, dodaję sól, pieprz, bazylię, oregano, czosnek. Odstawiam na 30 minut. Brokuł dziele na różyczki i gotuję w osolonej wodzie aldente. Buraki obieram ze skórki i kroje w plastry cienkie na talerzu. Kurczaka smażę na patelni grillowej. Kroję na kawałki układam razem z brokułem na talerzu. Do rondelka wkładam maliny, chwilę dusze, dolewam wino, dodaje sól, pieprz, odrobinę cukru. Sos chwilę podsmażam. Przecedzam przez sito. Polewam sosem kurczaka.

Smacznego :-)
gosia56 26.02.2014 18:44
Super Madziu;) masz talent tak tu kolorowo i pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak