Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dzień Kobiet dania główne

Tym razem wszystkim paniom dedykuję dania główne z kwiatem w tle, symbolem święta kobiet. Niech panowie obsypują nas kwiatami ciętymi, ale też jadalnymi. Niech wysilą trochę swoją wyobraźnię i zaskoczą nas smacznymi potrawami. Na blogu przedstawiam moje pomysły, które mogą niektórych zainspirować. A swoją drogą jestem za tym, żeby kobiety były doceniane nie tylko od święta, ale przez cały rok. Drogie Panie to dla Was ten post i Wam dedykuję swoje potrawy.

Sztufada na sałatce z mniszka lekarskiego z rukolą

 

Dzień Kobiet dania główne

 

70 dkg wołowiny
10 dkg słoniny
1 cebula
½ selera
1 marchewka
Liść laurowy
5 ziaren pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
1 szklanka piwa
1 burak pieczony
1 garść mniszka lekarskiego
1 garść rukoli  
6 pomidorków koktajlowych
1 woreczek kaszy gryczanej
¼ ogórka zielonego
½ papryczki chili
2 łyżki oliwy
Kwiaty bratka
Mięso myję dokładnie. Przyrządzam marynatę. Do garnka wlewam szklankę wody przegotowanej, dodaję oliwę, piwo, cebulę piórka, przyprawy. Mięso marynuję 24 h, można dłużej. Wyjmuję i szpikuję słoniną pokrojoną w paski. W głębokiej patelni na oliwie mięso duszę na małym ogniu. Dodaję startą na tarce jarzynowej marchewkę, seler. Duszę aż wołowina będzie miękka. Kroję na plastry. Kaszę gryczana gotuję w osolonej wodzie 15 minut. Warzywa z sosu dodaję do kaszy i mieszam. Mięso podaję na rukoli, mniszku lekarskim, dodaję pomidorki, papryczkę chili, kwiaty bratka. Podaję z różą z buraka pieczonego, dekoruję talerz ogórkiem zielonym i listkami bazylii.

Naleśniki zielono- żółte z kurkami, kaszą kuskus i serem lazur

 

Dzień Kobiet dania główne

150 g mąki
2 jajka
250 ml mleka
szczypta soli
woda mineralna lub zwykła woda
olej do smażenia
Szczypta kurkumy około 1/5 łyżeczki
Pęczek zielonej pietruszki
10 dkg fasoli zielonej
Kawałek sera lazur
30 dkg kurek
05, szklanki kaszy kuskus ugotowanej
Sól
Pieprz
Bazylia
Oreagno
Pomidorki koktajlowe żółte i czerwone
6 oliwek czarnych
Kawałek papryki czerwonej


Naleśniki robimy ze składników na ciasto które blenderujemy. 1/3 ciasta odlewamy i dodajemy do niej kurkumę i mieszamy. Do pozostałego ciasta dodajemy pietruszkę zieloną i blenderujemy . Naleśniki smażymy na oliwie. Do kaszy kuskus ugotowanej dodajemy podsmażone kurki , pokrojoną papryczkę, posiekaną bazylię zieloną i, doprawiamy solą, pieprzem, oreagno. Fasolkę zieloną gotujemy aldente . Na każdym naleśniku układamy farsz z kaszy i na to fasolkę. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i oliwkami. Ja zrobiłam kwiatki  z pomidorków.


Grillowany bakłażan z jaglaną z tofu i sosem teriyaki


Dzień Kobiet dania główne


1 bakłażan
¾ szklanki kaszy jaglanej
½ pęczka koperku
½ opakowania tofu naturalny
2 boczniaki
5 pomidorków koktajlowych
3 łyżki sosu teriyaki
Sól
Pieprz
Bazylia świeża
1 łyżeczka bazylii suszonej
½ papryczki chili
Kwiaty bratka
1 duży pomidor
oliwa

 Kaszę przelewam zimną wodą, następnie wsypuję do garnka i zalewam 1.5 szklanki wody. Gotuję do momentu wchłonięcia wody i odstawiam w ciepłe miejsce pod koc.

 Bakłażan myję, kroję wzdłuż , wydrążam środek i obficie solę. Odstawiam na 30 minut aż się spoci. Następie zmywam pod zimną wodą sól. Bakłażana smaruję oliwą dosyć mocno i grilluje na grillu elektrycznym.

 Tofu marynuję w oliwie, dodaję sól, pieprz, bazylię i grilluję razem z bakłażanem, i połówkami pomidorków koktajlowych. Boczniaki kroję w paski i przesmażam na patelni na oleju. Do kaszy jaglanej dodaję pokrojony koperek, tofu, chili, sos teriyaki, boczniaki. Dodaję sól, pieprz do smaku. Bakłażany napełniam farszem, dodaję pomidorki, listki bazylii i kwiaty bratka.
Talerz dekoruję różą z pomidora i listkami bazylii.


Pomarańczowy kuskus i mintaj z sałatą lollo



Dzień Kobiet dania główne

1,5 szklanka kaszy kuskus
3 płaty mintaja
1 główka Sałaty lollo
1 gałązka winogrono ciemne
1 mandarynka
1 pomarańcza
5 dkg sera lazur
½ szklanki oliwek zielonych
3 łyżki sosu vinegrette
5 pomidorków koktajlowych
1/3 ogórka zielonego
½ papryczki chili
1 cebula czerwona
Sól
Pieprz
2 gałązki szczypiorku
Mintaja odmrażam dzień wcześniej i zostawiam w lodówce. Na drugi dzień osuszam go ręcznikiem papierowym, solę, pieprze i posypuję startą skórką z pomarańczy, polewam 1 łyżką soku z pomarańczy. Wstawiam do piekarnik na 20 minut temp 200 stopni. Kaszę kuskus zalewam gotującą się wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiam na 5 minut. Sałatę myję , strzępię dodaje do niej pokrojone i umyte winogrono, cząstki mandarynki obrane z błonek, cebulę czerwoną pokrojoną w piórka, oliwki zielone, i pokrojony ser lazur. Sałatę mamy gotową przed podaniem polewam ją sosem vinegrette. Dekoruję talerz pomidorkami koktajlowymi połówkami, szczypiorkiem. Ogórek kroję w plastry które dziele na cztery części i układam. Dekorację są bardzo proste i szybkie. Do kaszy dodaję sok z ½ pomarańczy , doprawiam solą, pieprzem. Na każdym kawałku mintaja dodaje papryczkę chili i plaster pomarańczy.

Słoneczne naleśniki w kieszonkach z krewetkami

 

Dzień Kobiet dania główne

 

1,5 szklanki mąki luksusowej
¾ szklanki wody
5 łyżek wody gazowanej
1 łyżeczka kurkumy
Sól
1 jajko
Olej kujawski pomidory, czosnek i bazylia
8 krewetek mrożonych
5 pomidorków koktajlowych
1 woreczek ryżu parboiled dziki
½ cukinii
1/3 papryki czerwonej
½  puszki kiełki z fasoli w zalewie
1 cebula czerwona
1 pomidor duży
3 dkg sera lazur
Bazylia
Oregano
Pieprz
por 
Ciasto naleśnikowe blenderuję. Do pojemnika wsypuję mąkę, wlewam wodę, wbijam jajko, dodaję kurkumę, i dwie łyżki oleju kujawskiego. Całość miksuję na jednolitą masę. Rozgrzewam patelnię  i smażę naleśniki dodając trochę oleju. Krewetki odmrażam i robię marynatę. Do miseczki dodaję olej kujawski, bazylię, oregano, pieprz, sól i krewetki. Ryż gotuję w osolonej wodzie 20 minut i studzę. W tym czasie smażę krewetki około 2 minuty. Paprykę kroję na kostkę, i dodaję do ryżu. Cukinię także kroje na kostkę i lekko przesmażam, aldente na oleju. Dodaje potem do farszu razem z kiełkami fasoli. Całość mieszam i napełniam naleśniki. Na końcu dodaję krewetki i ser lazur. Naleśniki wiążę paskami z pory. Talerz dekoruję kwiatem z cebuli czerwonej i cukinii oraz pomidorków koktajlowych. Drugiego kwiatka robię z pomidora dużego a listki z cukinii skórki.

Pekinka ufo

 

Dzień Kobiet dania główne

1 kapusta pekińska mała
6 patisonów z zalewy ze słoika
1 pomidor duży
1 puszka groszku konserwowego
1 puszka kukurydzy z chili
1/2 opakowania sera feta
1 puszka fasoli z puszki
1/3 ogórka zielonego
1/2 pęczka koperku świeżego
1 papryka czerwona
15 oliwek zielonych
15 oliwek czarnych
2 łyżki majonezu
sól, pieprz

Z kapusty oddzielam liście, i myję każdy z osobna. Osuszam na sitku. Kroję na małe kawałki nożem i wsypuję do miski. Fasolę, kukurydzę, i groszek odsączam na durszlaku i dodaję do kapusty, razem z oliwkami. Kilka oliwek i ziaren fasoli zostawiam do dekoracji. Ser feta kroję w kostkę i połowę dodaję do sałatki, druga potrzebna będzie do dekoracji. Paprykę myję i kroję w kostkę, koperek połowę siekam i tez dodaję. Sałatkę doprawiam solą, pieprzem, dodaję majonez i mieszam. Ogórek zielony kroję na plastry i też dodaję. Sałatkę dekoruję patisonami, oliwkami i fasolką, oraz częścią groszku i kukurydzy. Dekoruję koperkiem, kawałkami ogórka, sera feta. Z pomidora robię różę.
Smacznego :-)

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak