Sztufada na sałatce z mniszka lekarskiego z rukolą
Naleśniki zielono- żółte z kurkami, kaszą kuskus i serem lazur
• 150 g mąki
• 2 jajka
• 250 ml mleka
• szczypta soli
• woda mineralna lub zwykła woda
olej do smażenia
Szczypta kurkumy około 1/5 łyżeczki
Pęczek zielonej pietruszki
10 dkg fasoli zielonej
Kawałek sera lazur
30 dkg kurek
05, szklanki kaszy kuskus ugotowanej
Sól
Pieprz
Bazylia
Oreagno
Pomidorki koktajlowe żółte i czerwone
6 oliwek czarnych
Kawałek papryki czerwonej
Naleśniki robimy ze składników na ciasto które blenderujemy. 1/3 ciasta odlewamy i dodajemy do niej kurkumę i mieszamy. Do pozostałego ciasta dodajemy pietruszkę zieloną i blenderujemy . Naleśniki smażymy na oliwie. Do kaszy kuskus ugotowanej dodajemy podsmażone kurki , pokrojoną papryczkę, posiekaną bazylię zieloną i, doprawiamy solą, pieprzem, oreagno. Fasolkę zieloną gotujemy aldente . Na każdym naleśniku układamy farsz z kaszy i na to fasolkę. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i oliwkami. Ja zrobiłam kwiatki z pomidorków.
Grillowany bakłażan z jaglaną z tofu i sosem teriyaki
1 bakłażan
¾ szklanki kaszy jaglanej
½ pęczka koperku
½ opakowania tofu naturalny
2 boczniaki
5 pomidorków koktajlowych
3 łyżki sosu teriyaki
Sól
Pieprz
Bazylia świeża
1 łyżeczka bazylii suszonej
½ papryczki chili
Kwiaty bratka
1 duży pomidor
oliwa
Kaszę przelewam zimną wodą, następnie wsypuję do garnka i zalewam 1.5 szklanki wody. Gotuję do momentu wchłonięcia wody i odstawiam w ciepłe miejsce pod koc.
Bakłażan myję, kroję wzdłuż , wydrążam środek i obficie solę. Odstawiam na 30 minut aż się spoci. Następie zmywam pod zimną wodą sól. Bakłażana smaruję oliwą dosyć mocno i grilluje na grillu elektrycznym.
Tofu marynuję w oliwie, dodaję sól, pieprz, bazylię i grilluję razem z bakłażanem, i połówkami pomidorków koktajlowych. Boczniaki kroję w paski i przesmażam na patelni na oleju. Do kaszy jaglanej dodaję pokrojony koperek, tofu, chili, sos teriyaki, boczniaki. Dodaję sól, pieprz do smaku. Bakłażany napełniam farszem, dodaję pomidorki, listki bazylii i kwiaty bratka.
Talerz dekoruję różą z pomidora i listkami bazylii.
Pomarańczowy kuskus i mintaj z sałatą lollo
Słoneczne naleśniki w kieszonkach z krewetkami
3 dkg sera lazur
Pekinka ufo
6 patisonów z zalewy ze słoika
1 pomidor duży
1 puszka groszku konserwowego
1 puszka kukurydzy z chili
1/2 opakowania sera feta
1 puszka fasoli z puszki
1/3 ogórka zielonego
1/2 pęczka koperku świeżego
1 papryka czerwona
15 oliwek zielonych
15 oliwek czarnych
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
Z kapusty oddzielam liście, i myję każdy z osobna. Osuszam na sitku. Kroję na małe kawałki nożem i wsypuję do miski. Fasolę, kukurydzę, i groszek odsączam na durszlaku i dodaję do kapusty, razem z oliwkami. Kilka oliwek i ziaren fasoli zostawiam do dekoracji. Ser feta kroję w kostkę i połowę dodaję do sałatki, druga potrzebna będzie do dekoracji. Paprykę myję i kroję w kostkę, koperek połowę siekam i tez dodaję. Sałatkę doprawiam solą, pieprzem, dodaję majonez i mieszam. Ogórek zielony kroję na plastry i też dodaję. Sałatkę dekoruję patisonami, oliwkami i fasolką, oraz częścią groszku i kukurydzy. Dekoruję koperkiem, kawałkami ogórka, sera feta. Z pomidora robię różę.
Smacznego :-)