Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dzień kobiet

Dzień kobiet obchodzony jest w 8 marca, na świecie obchodzony jest od wieków. Pierwszy dzień kobiet obchodzony był w Stanach Zjednoczonych w 1909 roku, chociaż tradycja celebrowania tego święta odbywała się już w starożytnym Rzymie. Święto to było na początku związane z protestami kobiet wobec złych warunków pracy i głosiły hasła emancypacji. W Polce święto to przeżyło największy rozkwit w czasie PRLu. Z tej okazji kobiety dostają kwiaty, dawniej królowały goździ


Dzień kobiet obchodzony jest w 8 marca, na świecie obchodzony jest od wieków. Pierwszy dzień kobiet obchodzony był w Stanach Zjednoczonych w 1909 roku, chociaż tradycja celebrowania tego święta odbywała się już w starożytnym Rzymie. Święto to było na początku związane z protestami kobiet wobec złych warunków pracy i głosiły hasła emancypacji. W Polce święto to przeżyło największy rozkwit w czasie PRLu. Z tej okazji kobiety dostają kwiaty, dawniej królowały goździki, teraz to są często tulipany. Kiedyś kobiety w zakładach pracy dostawały także drobne upominki w postaci rajstopy, ręczniki, kawę czyli to czego wtedy brakowało. Obecnie kobiety obdarowuje się słodyczami i kwiatami. Mężczyźni zapraszają także swoje panie do restauracji i wspólnie celebrują to święto.
Obecnie corocznie odbywają się organizowane przez feministki manify, czyli demonstracje połączone z happeningiem na rzecz równego traktowania kobiet i mężczyzn.
Z okazji naszego święta przygotowałam kilka propozycji kulinarnych, którymi możemy uczcić dzień 8 marca. Dzień ten kojarzy się z kwiatami i słodyczami dlatego też moje propozycje są kwiatowe.
 

 

Sernik z mango

 

Dzień kobiet

 

spód:

170 g ciastek
2 łyżki kakao
50 g masła

sernik:
75 dkg sera twarogowego półtłustego
250 ml śmietany kremówki 30 %
250 ml jogurtu greckiego
4 jajka
1 budyń
2/3 szklanki cukru pudru
1 cytryna
1 mango

galaretka:
1 mango duże
1 łyżeczka czubata żelatyny
2 łyżki jogurtu greckiego
1/3 opakowania galaretki cytrynowej
serca do dekoracji czekoladowe


Spód:
Ciastka rozdrabniam blenderem, przekładam do miski, dodaje kakao, roztopione masło i łączę. Formę o średnicy 22 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia. Wykładam masę ciasteczkową, ugniatam palcami. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 5 minut.

Sernik:
Ser miele dwa razy, przekładam do miski, dodaję jajka, cukier, budyń,jogurt, śmietanę, skórkę startą z cytryny, i sok z cytryny. Mieszam mikserem do połączenia składników, ale nie długo bo masa się napowietrzy. Mango obieram i kroje w kostkę. Na podpieczony zimny spód wylewam 1/3 masy serowej, układam połowę kostek mango, na to kolejne 1/3 masy i mango i resztę masy wylewam. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni termoobieg, wstawiam miskę z gorącą wodą, wstawiam sernik i piekę 15 minut. Potem zmniejszam na 130 minut i piekę jeszcze 45 minut. Wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i studzę sernik w piekarniku.

Galaretka:

Mango obieram, kilka plasterków owocu odcinam do róży, resztę miksuję blenderem. Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody, dodaję do musu mango. Połowę odlewam i dodaję jogurt. Na wystudzony sernik wylewam masę mango z jogurtem, na to mus mango. Dekoruję plastrami mango. Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklance wody gorącej i zacznie tężeć polewam nią róże. Sernik wstawiam do lodówki.

 

Dla wszystkich babek fajne babeczki :-)

Babeczki szpinakowo miętowe

Dzień kobiet


babeczki:
80 g roztopionego masła
200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki  kakao
szczypta soli
6 kostek czekolady gorzkiej
2 jajka
150 ml mleka
70 g cukru
maliny mrożone

krem:
200 g serka twarogowego aksamitnego
100 g szpinaku baby
6 gałązek mięty
250 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
4 łyżki wody


Śmietanę kremówkę  wlewam do garnka, dodaję umyte gałązki mięty i gotuję na wolnym ogniu pięć minut. Śmietanę studzę i wkładam na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjmuję gałązki mięty ze śmietany, nie będą nam potrzebne już. Szpinak dokładnie płuczę i miksuję blenderem bardzo drobno. Powstałą papkę przecieram przez sitko, i przekładam go garnka. Podgrzewam chwilę aż woda wyparuje a zostanie sam gęsty osad szpinaku. Do śmietany dodaję serek twarogowy, cukier puder i miksuję. Żelatynę namaczam w zimnej wodzie w kubeczku i rozpuszczam w mikrofali. Jak lekko przestygnie dodaję łyżkę masy serowej, i potem kolejną łyżkę. Wlewam do kremu i łączę mikserem.Na końcu dodaję szpinakowe pure i mieszam mikserem.

Babeczki:

Do miski wlewam mleko, dodaję jajka, kakao, sól, roztopione wystudzone masło, cukier i łączę mikserem. Do masy płynnej przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję startą czekoladę gorzką i mieszam wszystko mikserem. Ciasto wykładam do papilotek 2/3 wysokości, u mnie wyszło 12 sztuk.Do każdej babeczki dodaję malinę mrożoną. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni góra dół i piekę 20-25  minut Jak babeczki przestygną dekoruję je kremem szpinakowo miętowym, posypuję czekoladą startą, dekoruję bratkami i listkami mięty.

 

Tort z konfiturą z czarnej porzeczki

 

Dzień kobiet

biszkopt:
5 jaj
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao czarne
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

krem: 3/4 szklanki śmietany 36 %
500 g mascarpone 
1/2 szklanki konfitury z czarnej porzeczki

dekoracje:
kwiatki jadalne
1 tabliczka czekolady gorzkiej
poncz:
1/3 szklanki wody
1/3 szklanki nalewki z wiśni 

Biszkopt:


Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywno.Dodaję cukier i dalej ubijam, następnie dodaję po jednym żółtku ciągle ubijając. Im dłużej masa jest ubijana tym jest lepsza. Musi być puszysta. Mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek i kakao przesiewam i mieszam.Dodaję po jednej łyżce do ubitych jaj, cały czas mieszając drewnianą łyżka od spodu delikatnie. Tortownice o średnicy 22 cm dno wykładam papierem do pieczenia i wylewam do niej ciasto. Wkładam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dól i piekę 40 minut. Sprawdzam patyczkiem przed wyjęciem czy jest suchy. Jeszcze ciepły biszkopt wyjmuje z formy i wykładam do góry dnem na desce.

 Dekoracja czekolada:
Czekoladę gorzką łamię do miseczki i układam ja nad małym rondelkiem z wodą gorąca. Miseczka nie może dotykać dna wody. Na wolnym ogniu rozpuszczam czekoladę. Zdejmuję z ognia, chwilę czekam aż przestygnie, i jeszcze ciepłą  wylewam na papier do pieczenia w kształcie prostokąta  20*40 cm. Rozsmarowuje czekoladę nożem, zostawiając po 1 cm z każdej strony. Przykrywam drugim blatem papieru dociskając palcami ,żeby pęcherzyki które się wytworzyły pod papierem znikły. Zwijam w rulon od krótszego boku. Wstawiam do zamrażalki na noc. Po wyjęciu odwijam rulon i nożem podważam kawałki czekolady.

Serek mascarpone i śmietanę kremówkę ubijam mikserem, dodaje konfiturę porzeczkową i dalej ubijam aż masa się połączy i będzie gęsta. Nie dodaję cukru.

Biszkopt przecinam na trzy blaty nitką. Dolny blat nasączam, wykładam 1/3 kremu, układam kolejny blat, znowu nasączam i krem, i ostatni blat który też nasączam delikatnie. Boki i górę smaruję kremem, z reszty robię szprycą kratkę. Boki tortu dekoruje czekoladowymi słupkami, robię to nożem bo czekolada topi się w rękach. Wstawiam do lodówki na trzy godziny, przed podaniem dekoruje kwiatkami.

 

 

Torcik brzdąc

 

Dzień kobiet

Biszkopt:

6 jaj
1 szklanka mąki tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru

Masa kakaowa:

1,5 litra śmietany kremówki 36 %
4 łyżki kakao ciemne
3 łyżki płaskie żelatyny
1/2 szklanki cukru
3 łyżki spirytusu

Róże czekoladowe:

1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki miodu sztucznego

  

Jaja wbijam do miski, dodaję cukier i ubijam mikserem na puszystą masę. Mąkę przesiewam i dodaję do ubitych jaj. Delikatnie mieszam łyżką. Nie dodaję proszku do pieczenia. Ciasto wylewam na formę średnica 24 cm. Piekę około 25 minut 180 stopni. Po upieczeniu zrzucam biszkopt na podłogę z wysokości 70 cm. Jak ostygnie wyjmuję z formy. 

Śmietanę kremówkę, wlewam do garnka, wsypuje cukier, i podgrzewam do temperatury 80 stopni. Żelatynę rozrabiam w kubku,  zalewam zimną wodą, odrobiną , jak napęcznieje, dolewam do kubka śmietanę ciepłą i rozpuszczam. Następnie wlewam do garnka i mieszam ze śmietaną. Kakao rozrabiam w kubku, dolewając też śmietanę. Przelewam przez drobne sitko, i przecieram do śmietany, żeby nie było grudek. Odstawiam do wystygnięcia, od czasu do czasu trzeba mieszać żeby nie wytworzył się kożuch. Wstawiam do zamrażalki na noc. Rano wyciągam, jak śmietana odmrozi się miksuje ją ,dolewam spirytus. 

Biszkopt kroję, na trzy blaty.Przekładam kremem. Boki posypuje startą czekoladą gorzką.


Róże czekoladowe robię z czekolady i miodu sztucznego. Musi być koniecznie miód sztuczny. Czekoladę podgrzewam w kąpieli wodnej. Czyli wkładam ją do miski. Następnie miskę zanurzam w garnku z gorącą wodą. Jak się rozpuści dodaję miód. Mieszam i wylewam na pergamin. Jak ostygnie czekoladę zrywam, formuje ją jak plastelinę. Wałkuję, wycinam kieliszkiem kółka, i formuje płatki róży. Listki wycinam nożykiem. 

Wszystkim Paniom z okazji naszego święta życzę dużo radości, słodkości i pięknych kwiatków :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak