Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dzień babci i dziadka

Dzień Babci obchodzimy 21 stycznia, dzień dziadka 22 stycznia. Pomysł powstania święta babci zrodził się w 1964 roku w tygodniku Kobieta i Życie. W1966 roku Express Wieczorny ogłosił dzień 21 stycznia dniem babci.W innych krajach święto to obchodzone jest w różnych terminach. Wiele wnucząt w tych dniach śpieszy z kwiatami, życzeniami, laurkami do swoich kochanych dziadków.W przedszkolach dzieci uczestniczą  w przedstawieniach organizowanych z okazji tego święta. Widok dzi

Dzień Babci obchodzimy 21 stycznia, dzień dziadka 22 stycznia.

Pomysł powstania święta babci zrodził się w 1964 roku w tygodniku Kobieta i Życie. W1966 roku Express Wieczorny ogłosił dzień 21 stycznia dniem babci.W innych krajach święto to obchodzone jest w różnych terminach.
Wiele wnucząt w tych dniach śpieszy z kwiatami, życzeniami, laurkami do swoich kochanych dziadków.W przedszkolach dzieci uczestniczą  w przedstawieniach organizowanych z okazji tego święta. Widok dziadków uśmiechniętych, radosnych jest bezcenny.
Moje wspomnienia z dzieciństwa związane z dniem babci są radosne. Co roku do mojej babci, zjeżdżało 12 wnucząt z rodzicami.
Obowiązkowo babcia gościła nas pysznym ciastem i kolacją.
To był dom pełen radości, uśmiechów. Dziadka straciłam mając sześc lat, drugich dziadków nie zdążyłam poznać, ale pamiętam o nich i odwiedzam na cmentarzu.
Bardzo mi ich brakuje, i często o nich myślę. Uważam że to wielkie szczęście jak się ma dziadków. To oni są od rozpieszczania, przytulania, pocieszania. Dla mnie wielką radością były wakacje u mojej babci na wsi. Wychowana w mieście mogłam  poczuć się tam swobodnie, i bawić do woli.
Moi dziadkowie już odeszli, ale pamiętam o nich i dedykuje wszystkim babciom i dziadkom na świecie torcikowe pyszności, bo zasługujecie na wszystko co najlepsze.

Torcik od serca

 

Dzień babci i dziadka

 
biszkopt:
7 jaj
3/4 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukier kryształ

masa krem:
250 g serek mascarpone
600 ml śmietanki kremówki 30 %
1 opakowanie masa śmietanowa o smaku śmietankowym
1/2 galaretki truskawkowej
2 łyżki cukier puder

poncz:
1/2 wody przegotowanej zimnej
1 cytryna
3 łyżki spirytusu

dekoracje z galaretek:
1 galaretka jagodowa
1/2 galaretka truskawkowa
1/2 galaretka arbuzowa
truskawki
melisa świeża
6 łyżek wiórki kokosowe

Biszkopt:
Do miski wbijam białka i ubijam mikserem na sztywną pianę. Dodaję cukier i dalej ubijam aż piana zrobi się lśniąca. Następnie dokładam po 1 żółtku stopniowo i dalej ubijam aż masa będzie idealnie ubita. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewam i dokładam do ubitych jaj stopniowo. Mieszam już łyżką nie mikserem dokładnie od spodu żeby całość się połączyła. Formę okrągłą średnica 25 cm wykładam od spodu papierem i wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 155 stopni, góra dół na 45 minut . W między czasie sprawdzam patyczkiem czy biszkopt dopiekł się. Po wyjęciu z piekarnika wykładam biszkopt na kratkę żeby odparował.

Poncz:
Do szklanki wlewam wodę dodaję sok z cytryny i spirytus.

Krem:

Galaretkę rozpuszczam w  1/3 szklanki gorącej wody i studzę.

Do miski przekładam serek mascarpone, dodaję śmietanę i ubijam mikserem najpierw obroty niższe potem zwiększam. Dodaję cukier puder a pod koniec masę śmietanowa i galaretkę zimną. Ubijam jeszcze chwilę do połączenia się składników. Masę wstawiłam na 30 minut do lodówki.

Dekoracje:
Do trzech  pojemników wylałam galaretki. Jagodową rozpuściłam w 1 i 1/4 szklanki wody gorącej. Truskawkową i jagodową w 1/2 szklankach wody. Wstawiłam do lodówki i stężeniu wycinałam serca za pomocą foremek.

Biszkopt kroję nożem na trzy blaty. Pierwszy blat nasączam ponczem, i smaruję 1/3 kremu. Układam drugi blat nasączam go, smaruję konfiturą z czarnej porzeczki i układam kawałki galaretek które zostały mi po wycięciu serc. Układam trzeci blat który smaruję razem z bokami resztą kremu. Boki obsypuję wiórkami kokosowymi. Tort dekoruję sercami z galaretek, melisą i truskawkami.

Ptasie mleczko mango z ananasem

 

Dzień babci i dziadka

 

 

biszkopt:
2 jaja
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao czarne

250 g serka mascarpone
350 ml śmietany kremówki 36 %
1 galaretka cytrynowa
15 kostek ptasiego mleczka czekoladowego

masa mango z ananasem:
400 ml soku zagęszczonego mango z ananasem
2 łyżki płaskie żelatyny

ozdoby:
150 ml śmietany kremówki 36 %
1 śmietan fix
dekoracje ażurki

Jaja wbijam do miski, dodaję cukier i ubijam mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę. Mąkę przesiewam dodaję kakao i mieszam. Wsypuję pomału do jaj ubitych i mieszam delikatnie łyżką.
Formę o średnicy 22 cm wykładam dno papierem do pieczenia. Wylewam do formy ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika rzucam biszkopt na podłogę z wysokości 70 cm. Odstawiam do ostygnięcia, nie wyjmuję z formy. Formę w środku wykładam papierem do pieczenia, żeby łatwiej było potem zdjąć obręcz i odkleić ciasto od papieru.

 Galaretkę rozpuszczam w 3/4 szklanki gorącej wody, następnie schładzam ją, ale nie ma zacząć tężeć.
Serek mascarpone przekładam do miski, dodaję śmietanę i miksuję mikserem na wysokich obrotach. Wlewam stopniowo zimną galaretkę i miksuję dalej na niższych obrotach. Wylewam 1/3 masy na biszkopt, układam ptasie mleczko i wylewam resztę masy. Wstawiam do schłodzenia do lodówki.

Sok zagęszczony zagotowuję w rondelku i zdejmuję z gazu. Żelatynę namaczam w małej ilości wody i przekładam do soku żeby się rozpuściła. Mieszam dokładnie do rozpuszczenia się żelatyny. Schłodzony wylewam na masę śmietanową. Wstawiam do lodówki na kilka godzin.

Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno z fixem. Przekładam do szprycy i dekoruję torcik. Układam ażurki.

 

Tort z konfiturą z czarnej porzeczki

 

Dzień babci i dziadka

 

biszkopt:

5 jaj

1/2 szklanki mąki tortowej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżka kakao czarne

1/2 szklanki cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

krem:

500 g mascarpone

3/4 szklanki śmietany 36 %

1/2 szklanki konfitury z czarnej porzeczki

 

dekoracje:

kwiatki jadalne

1 tabliczka czekolady gorzkiej

poncz:

1/3 szklanki wody

1/3 szklanki nalewki z wiśni

 

Biszkopt:

 

Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywno.Dodaję cukier i dalej ubijam, następnie dodaję po jednym żółtku ciągle ubijając. Im dłużej masa jest ubijana tym jest lepsza. Musi być puszysta. Mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek i kakao przesiewam i mieszam.Dodaję po jednej łyżce do ubitych jaj, cały czas mieszając drewnianą łyżka od spodu delikatnie. Tortownice o średnicy 22 cm dno wykładam papierem do pieczenia i wylewam do niej ciasto. Wkładam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dól i piekę 40 minut. Sprawdzam patyczkiem przed wyjęciem czy jest suchy. Jeszcze ciepły biszkopt wyjmuje z formy i wykładam do góry dnem na desce.

 

 Dekoracja czekolada:

Czekoladę gorzką łamię do miseczki i układam ja nad małym rondelkiem z wodą gorąca. Miseczka nie może dotykać dna wody. Na wolnym ogniu rozpuszczam czekoladę. Zdejmuję z ognia, chwilę czekam aż przestygnie, i jeszcze ciepłą  wylewam na papier do pieczenia w kształcie prostokąta  20*40 cm. Rozsmarowuje czekoladę nożem, zostawiając po 1 cm z każdej strony. Przykrywam drugim blatem papieru dociskając palcami ,żeby pęcherzyki które się wytworzyły pod papierem znikły. Zwijam w rulon od krótszego boku. Wstawiam do zamrażalki na noc. Po wyjęciu odwijam rulon i nożem podważam kawałki czekolady.

 

Serek mascarpone i śmietanę kremówkę ubijam mikserem, dodaje konfiturę porzeczkową i dalej ubijam aż masa się połączy i będzie gęsta. Nie dodaję cukru.

 

Biszkopt przecinam na trzy blaty nitką. Dolny blat nasączam, wykładam 1/3 kremu, układam kolejny blat, znowu nasączam i krem, i ostatni blat który też nasączam delikatnie. Boki i górę smaruję kremem, z reszty robię szprycą kratkę. Boki tortu dekoruje czekoladowymi słupkami, robię to nożem bo czekolada topi się w rękach. Wstawiam do lodówki na trzy godziny, przed podaniem dekoruje kwiatkami.

Dzień babci i dziadka

 

Torcik pomarańczowy

 

 biszkopt:
5 jaj wielkość M
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżka kakao
1/2 szklanki cukru

krem pomarańczowy:

1 szklanka soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego
skórka pomarańczowa starta z 3 pomarańcz
250 g mascarpone
500 ml śmietany kremówki 36 %
5 łyżeczek cukru
3 łyżeczki żelatyny

pozostałe
2 mandarynki
1 galaretka pomarańczowa
skórka pomarańczowa kandyzowana
1/2 pomarańczy
3 łyżki spirytusu
1/3 szklanka wody
1/2 szklanka konfitury malinowej

Dzień babci i dziadka





Białka oddzielam od żółtek i do białek dodaję cukier. Ubijam na najwyższych obrotach na puch. Dodaję stopniowo po jednym żółtku i dalej ubijam na puszystą masę. Im dłużej ubijane jaja tym lepszy biszkopt wyjdzie. Mąkę przesiewam z kakao i mieszam. Dodaję po jednej łyżce do ubitych jaj i mieszam drewniana łyżką od spodu delikatnie.Dno formy średnica 22 cm wykładam  papierem  i wylewam ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 160 stopni na 40 minut. Po upieczeniu  ciasto wyjmuję z formy na deskę żeby odparowało.

Żelatynę zalewam jedną łyżką zimnego soku. Pozostały sok podgrzewam w garnku żeby był gorący i dodaję żelatynę.Zdejmuję z gazu i mieszam do rozpuszczenia. Dodaję cukier i startą skórkę pomarańczy.Odstawiam do lodówki na noc.

Mascarpone i śmietanę kremówkę przekładam do miski i ubijam .Dodaję galaretkę i dalej ubijam aż połączy się ze śmietaną i będzie puszysta.

Biszkopt kroję na trzy blaty. Do kubka wlewam wodę, dodaję sok z pomarańczy połówki i spirytus. Nasączam blat spodni, smaruję nim 1/3 kremu. układam drugi blat nasączam, smaruję kremem, na krem konfiturę malinową i układam ostatni blat. Ten tez delikatnie nasączam. Smaruję boki i górę tortu. odkładam trochę na dekorację które robię szprycą. układam cząstki mandarynek pozbawionych błonek, i dodaję skórę pomarańczową.
Galaretkę pomarańczową rozpuszczam w szklane wody, i wylewam do pojemnika wyłożonego folią spożywczą. Ułatwi nam ona wyjęcie galaretki z pudełka. Foremką do pierników wycinam kwiatki i obkładam nimi boku tora

Tort wkładam do lodówki na dwie godziny.

Winogronowiec z ananasem

 

Dzień babci i dziadka

 

 

Biszkopt:

3 jajka
3 łyżki płaskie maki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru

masa:
600 ml śmietanki kremówki 30 %
1 galaretka malinowa
1 kiść winogrono zielone

1 galaretka malinowa
1 puszka ananas krojony
winogrono do dekoracji

Białka ubijam na sztywno mikserem, dodaję cukier i dalej ubijam. Dodaję po jednym żółtku dalej ubijając. Mąki przesiewam i mieszam, następnie dodaję stopniowo do ubitych jaj i mieszam już łyżką.  Formę dno średnica 25 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Piekę 20-25 minut temp 160 stopni góra dól. Sprawdzam patyczkiem czy biszkopt jest suchy. Pozostawiam go jeszcze chwilę po wyłączeniu piekarnika. Wyjmuję na kratkę.

Śmietanę kremówkę ubijam mikserem. Galaretkę rozpuszczam 1 1/2 szklanki wody. Jak tylko przestygnie dodaję do śmietany ubitej i mieszam mikserem. Na biszkopt wylewam śmietanę połowę, układam połówki gron winogrona, i wylewam resztę śmietany.

Galaretę rozpuszczam według opakowania i zostawiam do lekkiego stęgnięcia. Na śmietanie układam kawałki ananasa odsączonego z zalewy, wylewam galaretkę i wstawiam do lodówki. Przed podaniem dekoruję winogronem.

 

Alex_M 22.01.2015 15:34
wspaniale! każda babcia i dziadek oniemieliby z zachwytu :)
Hrabina w kuchni 20.01.2015 22:17
Torty są mega apetyczne i przepiękne :)
caralajna 20.01.2015 13:38
torty jak marzenie, mój faworyt to ten z konfiturą z czarnej porzeczki..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak