Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżemik Pigwa & Dynia

Dziś zapraszam Was na dżem z pigwy i dyni. Pysznie kwaskowaty, niesamowicie pachnący, godny polecenia! Kto chętny? :)

Dżemik Pigwa & Dynia


Składniki:

  • 2.5 kg pigwy
  • 1 kg cukru (1/2 kg do pigwy na sok i 1/2kg  do przetartej pigwy)
  • 2 kg dyni

 

Pigwę zasypać 1/2 kg cukru na 5 dni. Po tym czasie odlać sok (można go także zapasteryzować i używać np do herbaty). Odcedzoną pigwę rozparować przez 15 minut. Przetrzeć przez sito.

Dynię obrać i pokroić w kostkę, podlać trochę wodą i dusić do miękkości. Dodać przetartą pigwę i resztę cukru. Dusić przez 1 godzinę.

Gorące przełożyć do czystych słoiczków i odstawić do góry dnem. Same się zawekują.

 

Dżemik Pigwa & Dynia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak