Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowy puszek z karmelem

Bardzo lubię dynię, nie tylko na obiad ale i w ciastach czy deserach. To ciacho robi się naprawdę szybko. Jest delikatne, mięciutkie i tak pyszne, że będziecie chcieć więcej :)

Dyniowy puszek z karmelem


Składniki na formę o śr 20cm:

  • 200g pure z dyni
  • 100g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200g przesianej mąki

 

W miseczce ucieramy miękkie masło z cukrem. Gdy otrzymana masa będzie jasna i gładka, dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie łączymy. Na końcu dodajemy pure dyniowe, miksujemy krótko i przekładamy do formy.

Pieczemy w temp 185 stopni do "suchego patyczka".

 

Dodatkowo:

  • 3 łyżki masy krówkowej
  • duża garść orzechów włoskich- zmielić niezbyt drobno

 

Ostudzone ciasto smarujemy masą krówkową i posypujemy orzechami.

Zaparzamy cappuccino i cieszymy się chwilą :)

 

Dyniowy puszek z karmelem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak