Dynia znów króluje w wypiekach.
Herbaciane ciasto z rodzynkami i musem z dyni
125 g margaryny,
1 saszetka herbaty czarnej,
2 jajka,
2.5 szklanki mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej Prymat,
1 szklanka cukru kryształ,
1/2 szklanki rodzynek sułtańskich,
125 ml wody wrzącej,
1 szklanka dyni zmiksowanej
cukier puder do posypania
Obieramy dynię i kroimy na małe kawałki. Rozdrabniamy blenderem z pojemnikiem na papkę tak by było jej 1 szklanka.
Herbatę - saszetkę wsadzamy do szklanki, zalewamy wrzątkiem tj.125 ml. Wsypujemy do szklanki z herbatą rodzynki i ostawiamy na 15 minut.
Jajka miksujemy na puszystą masę z cukrem.
Następnie do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą Prymat oraz dynię.
Miksujemy.
Do zmiksowanego ciasta wlewamy zawartość szklanki z rodzynkami.
Przelewamy ja przez duże sitko.
Rodzynki z sitka przekładamy do miski a następnie oprószamy delikatnie mąką.
Oprószone rodzynki dosypujemy do ciasta. Mieszamy delikatnie łyżką. Przelewamy do formy keksowej.
Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Oprószamy cukrem pudrem.