Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dynia znów króluje w wypiekach.

Herbaciane ciasto z rodzynkami i musem z dyni to wilgotne ciasto, w którym pierwszą rolę grają rodzynki. One bowiem są najbardziej w nim wyczuwalne.

   Herbaciane ciasto z rodzynkami i musem z dyni


       Dynia znów króluje w wypiekach.




     125 g margaryny,

    1 saszetka herbaty czarnej,

    2 jajka,

    2.5 szklanki mąki pszennej,

    1 łyżeczka proszku do pieczenia,

    1 łyżeczka sody oczyszczonej Prymat,

    1 szklanka cukru kryształ,

    1/2 szklanki rodzynek sułtańskich,

    125 ml wody wrzącej,

    1 szklanka dyni  zmiksowanej

    cukier puder do posypania


 Obieramy dynię i kroimy na małe kawałki. Rozdrabniamy blenderem z pojemnikiem na papkę tak by było jej 1 szklanka.

 

Dynia znów króluje w wypiekach.

 

 

 

 

 

 

Herbatę - saszetkę wsadzamy do szklanki, zalewamy wrzątkiem tj.125 ml. Wsypujemy do szklanki z herbatą rodzynki i ostawiamy na 15 minut.

 

 

 

Dynia znów króluje w wypiekach.

 

 

 

 

 

 

 

Jajka miksujemy na puszystą masę z cukrem.

Następnie do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą Prymat oraz dynię.

Miksujemy.

Do zmiksowanego ciasta wlewamy zawartość szklanki z rodzynkami.
Przelewamy ja przez duże sitko.

 

Dynia znów króluje w wypiekach.

 

Rodzynki z sitka przekładamy do miski a następnie oprószamy delikatnie mąką.

 

 

Dynia znów króluje w wypiekach.

 

 

 

 

 

Oprószone rodzynki dosypujemy do ciasta. Mieszamy delikatnie łyżką. Przelewamy do formy keksowej.

 

Dynia znów króluje w wypiekach.

 

 

 

Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni C.

 

 

Oprószamy cukrem pudrem.  

 

 

 

 

Dynia znów króluje w wypiekach.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak