Dynia w deserach i wytrawnie

Opublikowano: 06.09.2016
Autor: mysza75
Dynia w deserach i wytrawnie
Dynię można przygotować na wiele sposobów. Na ostro, na słodko, w formie musów do słoika na zimę, jako pikle i inne przetwory. Wielu osobom dynia kojarzy się niezbyt dobrze ze smakami dzieciństwa wręcz znienawidzonymi.
Dynię można przygotować na wiele sposobów. Na ostro, na słodko, w formie musów do słoika na zimę, jako pikle i inne przetwory. Wielu osobom dynia kojarzy się niezbyt dobrze ze smakami dzieciństwa, wręcz znienawidzonymi. W swoich przepisach chciałabym udowodnić, że dynię można przygotować naprawdę bardzo smacznie i nietypowo.
Dynia sama w sobie jest trochę mdła, ale w połączeniu z przyprawami i warzywami oraz owocami wypada bardzo smacznie.
Idealnie nadaje się do gulaszu albo lecza. Utarło się, że leczo tylko z cukinią, ale polecam połączyć oba warzywa. Zapewniam że rodzina się nie zorientuje. Dynia w deserze dodana do kremu. Kolor uzyskamy piękny żółty i to za sprawą naturalnej zdrowej dyni, a nie barwników.
Dynię, jeśli chcemy dodać do kremów, dobrze jest upiec albo ugotować w bardzo małej, wręcz minimalnej ilości wody. Nie może być ona nasączona, bo krem będzie za rzadki. Idealne są rożnego rodzaju placki z dynią czy to z dodatkiem sera, czy kaszy jaglanej, albo drożdżowe rogaliki. Można z niej zrobić crumble dodać gruszki, jabłka dla podkręcenia smaku dodać do piernika, do ciasteczek. 
 
Do ciasta drożdżowego można wykorzystać pure z dyni, którą należy upiec, a następnie przełożyć do słoików i pasteryzować. Można cieszyć się takim pure całą zimę. Dynię można dodawać nawet do lodów. Zrobić z niej sos wytrawny i podać z pyzami na parze. Dynia zawiera bardzo dużo beta karotenu, witamin i minerałów. Już niemowlęta spożywają dynię w swoich obiadkach przecieranych.
Dorośli często zapominają o niej w swoim dorosłym życiu. Nie sprowadzajmy dyni tylko do roli dekoracyjnej na Halloween.
Amerykanie wykorzystują dużo dyni w ciastach i tortach. My bardziej doceniamy dania wytrawne, kompoty oraz przeciery.
Najsmaczniejsza dynia to taka, która nie jest całkiem dojrzała, nie tyczy to się owoców dyni olbrzymiej. Kupując dynię należy ją obejrzeć, czy nie jest nigdzie uszkodzona, czy nie gnije. Dobra dynia to taka, która nie jest przejrzała, bo wtedy jest włóknista, z kolei jak jest mocno niedojrzała nie ma smaku. Dynię w całości można przechowywać kilka miesięcy w suchym przewiewnym miejscu.


 

Dyniowe leczo z boczniakami

 

Dynia w deserach i wytrawnie

1/2 cukinia małej

1/3 dyni hokkaido

15 dkg kabanosów

2 cebule

3 ząbki czosnku

5 pomidorów lima

10 dkg pieczarek

40 dkg boczniaków

olej

sól, pieprz

papryka

bazylia świeża

 

 

Cebule obieram i drobno kroję, przesmażam z czosnkiem na oleju. Pomidory sparzam i obieram, następnie kroję. Dodaję do cebuli i przesmażam. Dynię obieram i kroję w kostkę, cukinię też kroję. Dodaję do pomidorów i smażę aż warzywa będą miękkie, ale nie rozpadające się. Boczniaki i pieczarki kroję i przesmażam na osobnej patelni. Dodaję do leczo. Kabanosy kroję na kawałki i przesmażam chwilę. Dodaje do lecza, doprawiam solą, pieprzem, papryką. Posypuje bazylią.

 

Dyniowe placuszki ze śliwką

Dynia w deserach i wytrawnie

25 dkg sera twarogowego

30 dkg dyni obranej

2 jajka

kardamon

1 łyżka cukru brązowego

1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej

1/4 łyżeczki cynamonu

3 łyżki mąki ryżowej

masło klarowane

 

1/2 śliwek 
1 łyżka cukru brązowego

 

Dynię obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Przesmażam na patelni na maśle, dodaję odrobinę wody podczas smażenia. Jak dynia będzie miękka odstawiam z gazu i studzę. Do miski przekładam ser, dodaję żółtka, cukier brązowy, kardamon, cynamon, skórkę pomarańczową i miksuję blenderem. Do sera dodaję pure z dyni, mąkę i mieszam. Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli i dodaję do masy serowo-dyniowej. Delikatnie mieszam łyżką. Placuszki smażę na maśle na złoty kolor z dwóch stron.

 

Śliwki pozbawiam pestek, dodaję cukier i przesmażam na patelni aż wytworzy się gęsty sos. Placuszki podaję ze śliwkami.

 

Deser mirabelkowo-dyniowy

Dynia w deserach i wytrawnie

 



Kisiel mirabelkowy

 

1/2 kg mirabelek

3 łyżki cukru trzcinowego

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 i 1/3 szklanki wody

 

Mus dyniowy:

20 dkg dyni po obraniu

300 ml śmietany kremówki 36 %

cukier do smaku

9 bez małych

 

Dynia karmelizowana:

1 plaster dyni mały

1 łyżka miodu

 

Mirabelki myję, przekładam do garnka, dodaję cukier, wlewam szklankę wody i gotuję aż mirabelki będą miękkie. Przekładam na sitko i przecieram. Powstały mus przekładam do garnka z powrotem i zagotowuję. W pozostałej ilości wody rozpuszczam mąkę ziemniaczaną i wlewam do mirabelek. Gotuję aż kisiel zrobi się miękki. 

Dynię kroję w kostkę, przekładam na papier do pieczenia na blaszkę i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp. 180 stopni na około 20 minut, aż będzie miękka. Wystudzoną przekładam do pojemnika i miksuję blenderem, jak dynia jest za gęsta dodaję odrobinę wody, żeby lepiej ją zblendować. Moje pure było mocno gęste. Śmietanę kremówkę schłodzoną miksuję z pure dyniowym razem. Śmietana ubije się i dobrze połączy z dynią.

 

Plaster dyni kroję w małą kostkę, przekładam na patelnię dodaję miód i przesmażam tak długo aż się dynia skrystalizuje. 

Rogaliki dyniowo-śliwkowe

 

Dynia w deserach i wytrawnie

400 g mąki pszennej typ 500

1/2 szklanki pure z dyni

3 łyżki cukru

3 żółtka

szczypta soli

1/3 szklanki mleka

2 dkg drożdży

1 łyżka masła

40 dkg śliwek

cukier puder do posypania

 

1 jajko do smarowania

 

Do  miski przekładam drożdże, dodaję mleko letnie, cukier szczyptę i mieszam aż się rozpuszczą, dosypuję dwie łyżki mąki i mieszam. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, pure z dyni oraz żółtka które ubijam z cukrem mikserem. Ciasto zarabiam mikserem albo łyżką. Masło roztapiam studzę i dodaję do ciasta na końcu. Dalej zarabiam. Jak ciasto jest za luźne dosypuję mąki albo za gęste dodaję pure z dyni. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około półtorej godziny. Po tym czasie wykładam na deskę podsypaną mąką i zagniatam rękoma. Dziele na dwie części i wałkuje w okrąg. Kroję nożem na trójkąty. Na każdym kawałku ciasta układam po dwie ćwiartki śliwek. Zwijam w rogalika. Układam na blaszce i odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję rozbełtanym jajkiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 25 minut aż się zrumienią. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.

 

Tarta z dynią i kanią

 

Dynia w deserach i wytrawnie

Spód tarty:

200 g mąki pszennej typ 500

50 g mąki krupczatki

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki przyprawa do ziemniaków

1 łyżeczka kurkumy

125 g masła

3 żółtka

2 łyżki zimnej wody

 

Farsz:

300 g jogurtu greckiego

3 jajka

sól, pieprz

1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków

1/2 dyni Hokkaido

2 kanie

1/2 cebuli czerwonej

3 pomidorki śliwkowe

3 pomidorki koktajlowe żółte

masło klarowane

natka pietruszki

 

Dynię obieram i kroję w kostkę, układam na blaszce na papierze. Wstawiam do piekarnika razem ze spodem tarty.

 

Do miski przesiewam mąkę, dodaję zimne masło, żółtka, sól, przyprawy, kurkumę, żółtka, wodę. Całość kroję nożem w misce i zagniatam rękoma ale krótko. Ciasto wkładam do zamrażalki na 15 minut. Po tym czasie wałkuję na papierze do pieczenie i przekładam do formy do tarty. Papier odrywam i ciasto ugniatam w formie, nakłuwam widelcem.Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 15-20 minut aż się zrumieni.

 

Jedną kanię kroję na kawałki i przesmażam razem z całą kanią na maśle. Solę, pieprzę. Do miski przekładam jogurt, dodaję jajka, sól, przyprawę i mieszam. Wylewam na zimny spód tarty podpieczony. Układam kawałki dyni podpieczone, kanie, cebulę piórka, pokrojone pomidorki, natkę pietruszki. Wstawiam do piekarnika (temp. 180 stopni góra dół) na 25-30 minut aż farsz się zetnie.

prymat