Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy warkocz z masą makową

Jeśli lubicie drożdżowe wypieki i masę makową to ten przepis jest w sam raz dla Was!

Drożdżowy warkocz z masą makową


Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 30g drożdży
  • 400ml ciepłej wody
  • 5 łyżek cukru
  • płaska łyżka soli
  • 100g masła, rozpuszczonego (może być i margaryna)
  • 3 jajka, lekko roztrzepane
  • jajko i łyżka mleka do posmarowania
  • 1/2 dużej puszki masy makowej *

 

W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże. Do dużej miski wsypujemy około 2/3 mąki, cukier, sól (mieszamy), wlewamy rozpuszczone masło, rozbełtane jajka, wodę z drożdżami i mieszamy np mikserem lub ręką. Stopniowo dodajemy resztę mąki. Gdy ciasto będzie zwarte ale elastyczne, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.

Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części (będą dwa warkocze). Każdą część znów dzielimy na połowę. Każdą połówkę rozwałkowujemy na sporawy placek, taki owalno-prostokątny (jak tam wyjdzie) :P i na jego wierzchu rozsmarowujemy 3 łyżki masy makowej. Zwijamy jak roladę. Tak samo postępujemy z resztą połówek.

Bierzemy dwie rolady i przeplatamy je ze sobą, tworząc taki jakby warkocz (w sumie to oszukany warkocz, bo prawdziwy powinien składać się z 3 części). Ostrożnie przekładamy na blachę posmarowaną masłem i podsypaną mąką. Warkocze przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 min do napuszenia.

Nagrzewamy piekarnik do 175st. Warkocze przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka. Można posypać makiem lub kruszonką.

Pieczemy około 40 minut.

 Drożdżowy warkocz z masą makową

* tak naprawdę możecie zrobić nadzienie jakie Wam się podoba, np dżem, owoce, orzechy+czekolada+cynamon, nutella...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak