Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z masą serowo-budyniową

A dziś zapraszam Was na pyyyyszniaste drożdżówy nadziane masą serowo-budyniową! Mmm mówię Wam- niebo w gębie :D

Drożdżówki z masą serowo-budyniową


Ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • szklanka mleka
  • 20g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

 

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku.

Masło roztopić i dodać do mleka z drożdżami.

W misce wymieszać mąkę (około 300g) z solą, cukrem, wlać rozczyn. Zagnieść elastyczne ciasto, dodając stopniowo resztę mąki.  Przykryć i odstawić na 2 godziny.

 

Nadzienie:

  • 300g sera białego
  • żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 op budyniu waniliowego + 200ml mleka + 2 łyżki cukru

 

Gotujemy budyń. Studzimy.

Ser miksujemy razem z cukrem i żółtkiem. Dodajemy po łyżce przestudzony budyń.

Ewentualnie dosładzamy do smaku.

 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części.

Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt i ostrym nożem dzielimy wzdłuż na 4 paski.

Każdy nacinamy nożem z jednej strony, tworząc paseczki.

Na środku układamy nadzienie i nakładamy na nie najpierw część nienaciętą a następnie tą z paseczkami.

Odstawiamy na 30 minut, by bułki się napuszyły.

Możemy posmarować je rozkłóconym żółtkiem przed włożeniem do piekarnika.

Pieczemy w temp 180st, około 20 minut.

Smacznego :)

 

Drożdżówki z masą serowo-budyniową

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak