Drożdżówki z gruszkami korzennymi i kruszonką
Składniki na 9 sztuk:
- ok. 2.5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 3 duże łyżki cukru
- jajko
- żółtko
- 60g roztopionego masła
- 15g drożdży
- 1/4 łyżeczki soli
- 4.5 łyżeczki bułki tartej lub błonnika owsianego
- gruszki korzenne - odsączone z zalewy i pokrojone na mniejsze kawałki
- jajko do posmarowania
Mąkę mieszamy z cukrem, solą. W mleku rozrabiamy drożdże, dodajemy do mąki, wlewamy masło, wbijamy jajko, żółtko i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie znów je krótko zagniatamy i dzielimy na 9 części. Z każdej formujemy bułeczkę i układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Szklanką robimy wgłębienia w każdej drożdżówce, dociskając w miarę mocno. Do każdego wgłębienia wsypujemy po 1/2 łyżeczki bułki tartej, na nią kładziemy po kilka kawałeczków gruszek korzennych i smarujemy brzegi jajkiem.
Obficie posypujemy kruszonką.
Kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 60 g masła
W palcach rozcieramy składniki, tak by powstały grudki.
Wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.
Smacznego :)