Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z gruszkami korzennymi i kruszonką

Z kubkiem mleka lub kakao to idealny początek dnia!

Drożdżówki z gruszkami korzennymi i kruszonką


Składniki na 9 sztuk:

  • ok. 2.5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3 duże łyżki cukru
  • jajko
  • żółtko
  • 60g roztopionego masła
  • 15g drożdży
  • 1/4 łyżeczki soli

 

  • 4.5 łyżeczki bułki tartej lub błonnika owsianego
  • gruszki korzenne - odsączone z zalewy i pokrojone na mniejsze kawałki
  • jajko do posmarowania

 

Mąkę mieszamy z cukrem, solą. W mleku rozrabiamy drożdże, dodajemy do mąki, wlewamy masło, wbijamy jajko, żółtko i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie znów je krótko zagniatamy i dzielimy na 9 części. Z każdej formujemy bułeczkę i układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

Szklanką robimy wgłębienia w każdej drożdżówce, dociskając w miarę mocno. Do każdego wgłębienia wsypujemy po 1/2 łyżeczki bułki tartej, na nią kładziemy po kilka kawałeczków gruszek korzennych  i smarujemy brzegi jajkiem.

Obficie posypujemy kruszonką.



Kruszonka:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 60 g masła

 

W palcach rozcieramy składniki, tak by powstały grudki.

Wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.

Smacznego :)

Drożdżówki z gruszkami korzennymi i kruszonką

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak