Drożdżowiec z kremem budyniowym
Drożdżowiec z kremem budyniowym.
Składniki:
1 litr mleka
sól
2 szklanki mąki pszennej
250 g cukru kryształ
30 g drożdży świeżych
600 g margaryny lub masła
2 opakowania budyniu śmietankowego
2 łyżki miodu
1 jajko
100 g płatków kukurydzianych
50 g ryżu z miodem - płatki.
Podgrzewamy 150 ml mleka. Rozpuszczamy w nim pokruszone drożdże z łyżką cukru.
Odstawiamy do podrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy szczyptę soli, jajko, 8 łyżek cukru.
Dodajemy podrosniety rozczyn.
Mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopioną - 100 g margarynę .
Wyrabiamy na elastyczne ciasto i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wałkujemy na placek wielkości blachy. Odstawiamy na 20 minut.
Miedzyczasie w rondelku roztapiamy 150 g maragryny. Dosypujemy około 3/4 szklanki cukru. Wlewamy miód i całość podgrzewamy. Gdy margaryna się roztopi, a cukier rozpuści wsypujemy 2 rodzaje płatków.
Mieszamy razem podgzrewając około 5 minut.
Tak przygotowana mase rozkładamy po całej powierzchni ciasta wyłozonego na blaszce.
Wstawiamy do nagzranego pieakrnika do 200 stopni i pioeczemy 20 - 25 minut.
Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu kroimy na dwie równe części.
Masa budyniowa:
Z mleka i proszku budyniowego gotujemy budyń . Studzimy. Miksujemy maragryne - 350 g i powoli łączymy z zimnym budyniem. Przekładamy placki.
Smacznego !