A mianowicie z ciasta drożdzowego jak z modeliny możemy tworzyć zwierzątka ,ludziki i inne kształty, upiec ,a nastepnie zjeść .
Zjeść najlepeij z ciepłym mlekiem ,bo takie do tych wypieków najbardziej pasuje.
Ciasto drożdżowe :
"Kuchareczki Izunie"
400 g maki tortowej
200 ml ciepłej wody
15 g świezych drożdży
szczypta soli
1 łyżeczka soli
60 g roztopionej margaryny
mak do ozdabiania
marmolada dla słodkości
1 jajo do smarowania wypieków
oraz ziele angielskie
Drożdże rozmącamy w ciepłej wodzie.
Do miski wsypujemy odważoną mąke , roztopioną margaryne , cukier i szczypte soli.
Na koniec wlewamy rozmącone drożdże. Wyrabiamy około 15 minut .
Odstawiamy na 30 minut do wyrośniecia.
Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części.
Wałkujemy jedną na 1 cm placek i wykrawamy trójąty foremką lub nożem "ręcznie"
Następnie robimy długie wałeczki z reszty ciasta, z których tworzymy sukienki kuchareczek .
Pamietajmy o maczaniu kawałków ciasta w jaju roztrzepanym by mogły się do siebie skleić .
Z kulek robimy główki ,a z mniejszych nogi i ręce.
Z wałeczków robimy włosy ; maczamy w jajku , a następnie w maku i doklejamy do głowy.
Kuchareczki dobrze kształtować już na posmarowanej i obsypanej maką blasze.
Wtedy nie musimy ich przenosić i mamy pewność ,że się nierozwalą .
Gotowe kuchareczki smarujemy przed pieczeniem jajkiem , z ziela angielskiego robimy oczy, a łyżeczką dociskając usta.
w kształt sukienki wkładamy pół łyżeczki marmolady.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
Z tego samego ciasta zrobimy zwierzatka tj . np żółwie .
Robimy 5 kółek, a następnie z wałeczków otoczkę , która bedzie brzuszkiem zwierzatka. Z reszty ciasta kształtujemy nogi , łapki i głowe.
Z ziela angielskiego robimy oczywiście oczy ,a makiem ozdabiamy łapki.
W brzuszki nakładamy słodką marmolade.
Takiego stworka pieczemy w nagrzanym piekarniku 25 minut w 200 stopniach C.
Takie milusie żółwiki uciesza maluchy i nawet niejadek się na niego pokusi.
Szklanka mleka oraz żółwik czy kuchareczka i śniadanie gotowe.