Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DONATY Z CZEKOLADĄ, BUDYNIEM I KIWI

Warto się skusić!

DONATY Z CZEKOLADĄ, BUDYNIEM I KIWI


Składniki:

  • 630g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g drobniutko pokrojonej czekolady
  • 160g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • jajko
  • 300ml mleka
  • aromat waniliowy (pominęłam)
  • 2 kiwi
  • gotowy budyń waniliowy (op budyniu w proszku + 300ml mleka+ 2 łyżki cukru)
  • cukier puder do oprószenia

 

Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem.

Roztopione masło łączymy z mlekiem i jajkiem, ewentualnie aromatem. Wlewamy je do mąki i zagniatamy ciasto, podsypując je mąką. Na końcu wsypujemy pokrojoną czekoladę i jeszcze raz zagniatamy.

Rozgrzewamy mocno olej do smażenia.

Na stolnicy wałkujemy ciasto i za pomocą szklanki i nakrętki od butelki wykrawamy donaty.

Smażymy je w głębokim oleju z obu stron.

Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zmniejszając jedynie ilość mleka. Studzimy.

Wystudzonym budyniem dekorujemy donaty, ozdabiamy plasterkiem kiwi i oprószamy cukrem pudrem.

Otrzymałam ponad 40 sztuk donatów.

Smacznego :-)

 

DONATY Z CZEKOLADĄ, BUDYNIEM I KIWI

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak