Składniki:
- 630g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g drobniutko pokrojonej czekolady
- 160g cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki roztopionego masła
- jajko
- 300ml mleka
- aromat waniliowy (pominęłam)
- 2 kiwi
- gotowy budyń waniliowy (op budyniu w proszku + 300ml mleka+ 2 łyżki cukru)
- cukier puder do oprószenia
Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem.
Roztopione masło łączymy z mlekiem i jajkiem, ewentualnie aromatem. Wlewamy je do mąki i zagniatamy ciasto, podsypując je mąką. Na końcu wsypujemy pokrojoną czekoladę i jeszcze raz zagniatamy.
Rozgrzewamy mocno olej do smażenia.
Na stolnicy wałkujemy ciasto i za pomocą szklanki i nakrętki od butelki wykrawamy donaty.
Smażymy je w głębokim oleju z obu stron.
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zmniejszając jedynie ilość mleka. Studzimy.
Wystudzonym budyniem dekorujemy donaty, ozdabiamy plasterkiem kiwi i oprószamy cukrem pudrem.
Otrzymałam ponad 40 sztuk donatów.
Smacznego :-)