Donaty na kwaśnej śmietanie
Składniki:
- ok 1/2 kg mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 120g cukru
- 200g kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania lub polewa czekoladowa
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę, dodajemy śmietanę, cynamon, sól i miksujemy. Do mąki wlewamy masę, zagniatamy ciasto i wstawiamy je do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy i wykrawamy kółka (szklanką i małym kieliszkiem,lub korkiem).
Bardzo mocno nagrzewamy olej i smażymy donaty z obu stron.
Wystudzone donaty posypujemy cukrem lub polewamy polewą.
Smacznego :)