Donaty na kwaśnej śmietanie

Opublikowano: 24.01.2013
Autor: Russkaya
Donaty na kwaśnej śmietanie
Zalety? 1. Robi się je błyskawicznie (co prawda trzeba o nich zapomnieć na godzinkę, ale samo wykonanie jest szybkie) 2. Ich wykonanie jest naprawdę tanie, wręcz idealne na studencką kieszeń ;) 3. Nie wciągają tłuszczu (ech, nie cierpię kiedy pączki czy oponki ociekają tłuszczem i mają taki mokry środek...ugh...) 4. Są mięciutkie i PYSZNE :)



Składniki:

  • ok 1/2 kg mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 120g cukru
  • 200g kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania lub polewa czekoladowa

 

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę, dodajemy śmietanę, cynamon, sól i miksujemy. Do mąki wlewamy masę, zagniatamy ciasto i wstawiamy je do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy i wykrawamy kółka (szklanką i małym kieliszkiem,lub korkiem).

Bardzo mocno nagrzewamy olej i smażymy donaty z obu stron.

Wystudzone donaty posypujemy cukrem lub polewamy polewą.

Smacznego :)

prymat