Domowe koktajle - pij na zdrowie

Najwięcej koktajli pijemy wiosną i latem, kiedy sklepowe półki i kosze na straganach uginają się od soczystych, pachnących, sezonowych warzyw i owoców. To jednak świetny napój także w okresie jesienno-zimowym. Właśnie wtedy, gdy organizm potrzebuje zwiększonej dawki witamin i minerałów, by wzmocnić odporność i pokonać infekcje. W tym sezonie warto wykorzystać zamknięte w słoikach czy też skrywane w głębi zamrażalki dary wiosny i lata. Do przygotowania pysznych warzywnych i owocowych koktajli z powodzeniem można użyć np. owoców w syropach, czy z kompotu oraz mrożonek, które są równie bogate w witaminy i składniki odżywcze.
Latem, do przygotowania domowych koktajli najczęściej wykorzystujemy sezonowe owoce np. truskawki, jagody czy maliny. Zimą z kolei warto sięgać po owoce bogate w witaminę C choćby kiwi, grejpfruty czy pomarańcze. Świetne też będą owoce egzotyczna np. mango czy kaki. Zielone listki szpinaku czy jarmużu, dostępne są cały rok. Dzięki temu możemy w każdej chwili przygotować zielone, odżywcze koktajle.
Czym dosładzać
Owocowe koktajle przygotowane z sezonowych, słodki i dojrzałych owoców najczęściej nie wymagają dosładzania. Jeśli jednak przygotowujemy koktajl z kwaskowych składników można dodać miód, stewię, ksylitol czy cukier trzcinowy. Do dosłodzenia świetnie nadają się także zmiksowane z pozostałymi składnikami owoce suszone (np. daktyle), które osłodzą i dodatkowo zagęszczają koktajl.
Konsystencja koktajli
Konsystencję koktajlu można regulować według upodobań dodając do zmiksowanych składników np. wodę mineralną (szczególnie w koktajlach warzywnych i owocowo-warzywnych) czy też produkty nabiałowe idealne do koktajli owocowych (mleko, kefir, maślankę). Dla urozmaicenia smaku można eksperymentować z dodatkiem mleka smakowego np. sojowego, kokosowego czy owsianego. Do zagęszczenia koktajlu odpowiednie będą choćby płatki owsiane. Koktajl z ich dodatkiem jest bardzo pożywny i z powodzeniem może zastąpić pełnowartościowy posiłek.
Kolorowe koktajle idealne dla dzieci
Dzieci chętnie piją koktajle owocowe. Ale warto zachęcić je także do spróbowania koktajli warzywno-owocowych, wykorzystując do nich składniki, które dziecko lubi (np. banan, jabłko). Aby zachęcić dzieci do picia np. zielonych koktajli warto zadbać też o formę podania. Koktajl Shreka można zaserwować w ładnej szklance ozdobionej parasolką i kolorową słomką. Tak podany napój, z pewnością zachęci do konsumpcji nawet największych niejadków.
Koktajle dla zabieganych
Kiedy brakuje czasu na celebrowanie śniadania, warto sięgnąć po składniki, które mamy pod ręką i przygotować z nich „posiłek” do picia na dobry początek dnia. Przygotowanie takiego koktajlu zajmie chwilę, a dzięki odpowiedniemu dopraniu składników, koktajl może być równie pożywny, jak śniadanie z pieczywem w roli głownej. Koktajle to także świetny sposób na posiłek do pracy. Zamiast sięgać po niezdrowe przekąski na mieście, warto mieć w torbie bidon czy też butelkę z domowym, pełnym witamin koktajlem. Już kilka łyków witaminowego napoju, doda energii i pobudzi do działania.
Koktajle dla osób dbających o linię
Koktajle są idealny rozwiązaniem dla osób liczących kalorie. Kaloryczność napojów można dowolnie regulować ważąc składniki i obliczając ich wartość kaloryczną. Dzięki spożywaniu koktajli na bazie jogurtów czy kefirów o obniżonej zawartości tłuszczu, dostarczymy organizmowi niezbędnego podczas odchudzania białka, a dodając produkty bogate w błonnik, szybko i na długo zaspokajamy głód. Koktajle na bazie banana i bogate w składniki wysokobiałkowe zregenerują mięśnie i dostarczą organizmowi odpowiednich składników odżywczych np. po treningu.
Domowe koktajle alternatywą dla tych sklepowych
Nie od dziś wiadomo, że skład gotowych produktów często pozostawia wiele do życzenia. Domowe koktajle, przygotowane z jak najmniej przetworzonych i pochodzących ze sprawdzonego źródła składników są zdrowsze od tych, dostępnych na sklepowych półkach. Jeśli jednak zdarzy się sięgnąć po gotowe koktajle czy jogurty pitne koniecznie należy zapoznać się z etykietą na opakowaniu. Im mniejsza lista składników, tym lepiej. Unikajmy również produktów o obniżonej zawartości tłuszczu czy też słodzonych sztucznymi słodzikami (np. aspartanem).
Do przygotowania domowego koktajlu nie potrzeba wiele. Warto zaopatrzyć się w dobry blender ręczny czy też kielichowy oraz porcję warzyw i owoców. Poniżej kilka moich propozycji na koktajle owocowe i owocowo-warzywne. Pijcie na zdrowie!
Koktajl ze szpinakiem i jabłkiem
Składniki (na dwie porcje):
80 g szpinaku (baby)
1 średnie jabłko
1 średni banan
sok wyciśnięty z 1 dużej mandarynki
ok. 200 ml wody mineralnej
Jabłko i banana obrać ze skórki. Z jabłka usunąć gniazda nasienne. Wrzucić do blendera, dodać szpinak, sok z mandaryni i odrobinę wody. Zmiksować. Dodać resztę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji koktajlu. Pić od razu po przygotowaniu lub po wcześniejszym schłodzeniu.
Koktajl z jarmużem
Składniki:
100 g jarmużu (pozbawionego twardych łodyg)
1 duży banan
1 średnie jabłko
1 mandarynka
250 ml wody mineralnej niegazowanej
2 łyżki jogurtu greckiego
Jabłko obrać ze skórki i pozbawić gniazd nasiennych. Wrzucić do blendera. Dodać banana, jarmuż, sok wyciśnięty z mandarynki, wodę oraz jogurt. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Koktajl pić zaraz po przygotowaniu lub po wcześniejszym schłodzeniu.
Koktajl malinowo-truskawkowy
Składniki:
200 g malin
15 średnich truskawek
1 średni banan
300 ml mleka 1,5 %
200 ml gęstego naturalnego jogurtu
miód (opcjonalnie do smaku)
Truskawki pozbawić szypułek, umyć i osuszysz. Przełożyć do blendera. Dodać banana i maliny. Owoce zalać mlekiem i jogurtem. Zmiksować do połączenia się składników. Ewentualnie dosłodzić do smaku miodem. Pić od razu po przygotowaniu lub po wcześniejszym schłodzeniu.
Koktajl bananowy z kawą
Składniki:
300 ml maślanki
1 duży dojrzały banan
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 czubata łyżeczka gorzkiego kakao
2 łyżeczki cukru trzcinowego
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować. Podawać od razu po przygotowaniu lub po uprzednim schłodzeniu.
Koktajl z awokado i selera naciowego
Składniki:
500 ml zimnego mleka
1 dojrzałe awokado
2 łodygi selera naciowego
2 małe dojrzałe banany
1/2 łyżki miodu akacjowego
2 łyżki posiekanej świeżej mięty
sok z połówki pomarańczy
Banany obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Awokado przekroić na pół wyciągnąć pestkę, a miąższ wybrać za pomocą łyżeczki. Seler naciowy oczyścić z włókien i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać mleko, miód, sok z pomarańczy oraz posiekaną miętę. Wszystko zmiksować. Podawać zaraz po przygotowaniu.
Koktajl ze szpinakiem i kiwi
Składniki:
2 duże pomarańcze
3 sztuki kiwi
70 g świeżego, młodego szpinaku (odmiana baby)
200 ml wody mineralnej niegazowanej
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
Szpinak umyć i wrzucić do blendera. Dodać świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy (z miąższem) i obrane, pokrojone na kawałki kiwi. Wlać wodę, sok z cytryny i ewentualnie cukier. Wszystko dokładnie zmiksować. Przed podaniem schłodzić lub do gotowego koktajlu dodać kostki lodu.
Koktajl z kiwi i pomarańczy
Składniki (na 2 porcje):
200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 duży banan
2 owoce kiwi
100 ml gęstego jogurtu
1-2 łyżki płynnego miodu
Kiwi i banana obrać ze skórki, umieścić w wysokim naczyniu. Dodać sok z pomarańczy, miód i jogurt. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować za pomocą blendera. Wypić od razu po przygotowaniu.
Mango lassi
1 dojrzałe duże mango
250 ml gęstego jogurtu
200 mleka
1 łyżeczka miodu
kostki lodu
szczypta przyprawy do kawy i deserów (lub mielony cynamon)
listki mięty lub melisy (do podania)
Mango obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Wrzucić do blendera. Dodać mleko, jogurt i miód. Zmiksować do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać pokruszone kostki lodu i dobrze schłodzić. Lassi podawać udekorowane miętą lub melisą i posypane przyprawą (cynamonem).
Koktajl jagodowy z mlekiem kokosowym
Składniki:
1/2 litra jagód
400 ml maślanki
200 ml mleka kokosowego
1 1/2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 łyżki soku z cytryny
Jagody przebrać, opłukać i osuszyć. Do jagód dodać maślankę, cukier, sok z cytryny i mleko kokosowe. Składniki dokładnie zmiksować. Schłodzić przed podaniem.
Koktajl z płatkami owsianymi i gruszką
Składniki (na 4 porcje):
500 ml maślanki (można zastąpić kefirem lub jogurtem naturalnym)
250 ml mleka
300 g truskawek
2 duże gruszki
3 czubate łyżki płatków owsianych błyskawicznych
miód (według uznania)
Do blendera wlać maślankę i mleko, wsypać płatki owsiane. Gruszki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Truskawki i gruszki wrzucić do miksera i dodać miód. Wszystko dokładnie zmiksować. Koktajl podawać od razu lub po schłodzeniu w lodówce.
Koktajl z kaki i ufo
Składniki:
2 owoce kaki
3 owoce brzoskwini paraguayo (ufo)
1 mały banan
2 pomarańcze
150-200 ml mleka
kostki lodu
Owoce myjemy i kroimy na mniejsze cząstki. Z brzoskwiń wyjmujemy pestki. Z pomarańczy wyciskamy sok. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera dodajemy kostki lodu i mleko. Miksujemy na kremową konsystencję. Podajemy zaraz po przygotowaniu.