Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa świąteczna szynka

Warto taką zrobić , by w święta nie jeść chemii ;)

Domowa świąteczna szynka

O to właśnie się peklująca domowa szyneczka na swięta
Każdy myśli co upiec , co ugotować ,a ja ok 10 dni przed świętami zaczynam zabawę i przygodę z domowymi szyneczkami , kupujemy; sól peklową ( przepis na opakowaniu ) , liść laurowy , ziele angielskie , gałka muszkatołowa i czosnek , woda i dowolne mięsko
Mięso myjemy i umieszczamy w garnku lub szklanej misie ( nie plastiku ) i wkładamy do lodówki na ok 7-10 dni ,oczywiście sprawdzamy czy zcasem nic złego się nam nie dzieje , ale nie powinno , szyneczka wychodzi śliczna , krucha i różowa , po tym czasie można albo wędzić albo w piekarniku upiec ale jak w peikarniku to ja ją jeszcze dzień przed pieczeniem marynuję w przyprawach  jeszcze innych ale to pokażę za parę dni :)
calineczka 19.12.2011 22:08
Czytając ten przepis czuję zapach tego mieska w ziołach. Mhmmm, spróbowałabym bardzo chętnie... Uwielbiam takie przepisy, często zagladam do Twojej książki kucharskiej. Wiem, ze zawsze znajdę coś smacznego na każdą okazję. Ciekawa jestem dalszego ciągu i na pewno nie omieszkam zajrzeć :)
Ania84 18.12.2011 20:32
Naprawdę polecam taką szyneczkę, u mnie taka właśnie gości na świątecznym stole, ten smak i zapach .... mmmm niebo w gebie - nawet nie da się jej porównać do najlepszej szynki sklepowej, którą sie kupi a za chwile jest lepiąca i nie za dobrze pachnie... Smak szynki odpowiednio zamarynowanej i doprawionej pamieta się długo :) u mnie robi się ją na dwa sposoby - albo piecze, albo wędzi - i ta i ta jest wyjątkowa -warto wypróbować :)
Anna133 18.12.2011 12:30
Monia warto naprawdę, dostosuj sie do dawkowania soli peklowej i reszta zalezy od ciebie , jak zaczniesz jutro to mały kawałek powinien sie zdążyć zapeklować, bo jak będzie duży to nic się nei stanie , tylko może np, w środku być część ok 3cm która zamiast różowa bedzie brązowa tak jak kolor mięska po upieczeniu , a sól peklowa sprawia że jest różowiutkie mięsko :)
Monika111 18.12.2011 10:37
Kurcze aż mnie korci by spróować..... :)
Alina4 18.12.2011 10:02
Uwielbiam domowe wyroby. Odkąd pamietam na świetecznym stole gościły takie specjały. Babcia robiła takie cuda. Sklepowe produkty nie umywają sie nawet do domowej soczystej i aromatycznej szyneczki. Na dzień dzisiejszy moja mama również już zajeła sie kawałkiem mięsa aby już na wigilie był gotowy. My jemy je z bardzo ostrą ćwikłą lub samą szyneczke z chlebkiem . Polecam przepis wszystkim tym którzy jeszcze nie próbowali swoich sił. Naprawde warto :)
ewcia1312 18.12.2011 09:11
Najlepsze wytwory z własne ręki :-)
Anna133 18.12.2011 08:16
mi zawsze wychodzi i sama satysfakcja że mogę ją doprawić czym chcę , np, majerankiem lub gotową mieszanką prymat przyprawa do pieczeni :) nawet sam Robert Sowa taką robi i wiem , że po 4 dniach w lodówce będzie nadal pyszna , a nie śmierdzaca i oślizgła :)
katarzyna124 17.12.2011 14:24
właśnie w tym roku próbuję sama zrobić taką szyneczkę, właśnie się pekluje:)
anemon 17.12.2011 12:15
Czekam na ciąg dalszy. Lubię mięso w ten sposób przygotowywane, ale sama nigdy takiego nie robiłam.
Anna133 17.12.2011 10:06
nic sienie przesoli ;) dajemy 20g soli na 1kg mięska ja daję 40g na 1.5 kg mięsa to mam sprawdzone ;) a potem pokaże wam jak ją już umieszczę w siatce i pomimo iż nie będę wędzić to nawet z piekarnika wyjdzie bardzo ładna :)
Sarenka 17.12.2011 09:34
Moja mama też zawsze takie mięcha robi i wychodzą jej przepyszne. Mnie się zdarzyło kilkakrotnie zrobić coś podobnego. Zawsze jednak mam obawy, czy mięso nie wyjdzie za słone lub słabo przyprawione. Uwielbiam takie mięcha. W tym roku przemierzę 500km aby dotrzeć na Święta do rodzinnego domku i będę celebrować pyszną, maminą kuchnię z takimi min. specjałami - nie mogę się doczekać :P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak