Desery - budynie: egzotycznie, klasycznie, ekstrawagancko, podrabiane, słodkie i oryginalne ...

Opublikowano: 01.12.2011
Autor: Brigitte
Desery - budynie: egzotycznie, klasycznie, ekstrawagancko, podrabiane, słodkie i oryginalne ...
Hm... słyszał ktoś kiedyś, że budyń jest mętny, nudny, staroświecki? Ja często słyszałam to u moich braci, ale myślę, że udało mi się ich przekonać by zmienili zdanie :) Sami zobaczcie w jaki sposób! ;) Już są kolejne przepisy na fantazyjne budynie...

 

Budyń wieloowocowy - klasycznie:

Skład:

- mleko

- budyń śmietankowy

- cukier

- masło

- kiwi

- gruszka

- syrop malinowy

 

Przygotowanie:

Do 0,5 litra zimnego mleka wsypujemy budyń, cukier (jeśli budyń nie jest słodzony), dodajemy łyżkę masła i wstawiamy na palnik, na małym ogniu podgrzewamy ciągle mieszając aż budyń nie zgęstnieje. Wiem, że na opakowaniu jest inaczej, ale moim zdaniem w ten sposób budyń wychodzi gładszy i bardziej puszysty. ;)

Kiwi kroimy na plastry, a gruszki w słupki. Maliny (mogą być mrożone) wrzucamy do garnuszka i dosypujemy cukru. Podgrzewamy do momentu aż cukier się nie rozpuści.

Jako pierwsze układamy kiwi, potem gruszki wbijamy tak, jak byśmy chcieli zrobić trzcinę i podlewamy malinami. Mozna jeść na ciepło i na zimno :O)

 


 

 

Budyń nie dla dzieci ;)

 

Skład:

- mleko

- budyń waniliowy

- cukier

- masło

- syrop malinowy

- malibu ( 50 ml)

 

Przygotowanie:

Do 0,5 litra zimnego mleka wsypujemy budyń, cukier (jeśli budyń nie jest słodzony), dodajemy łyżkę masła i wstawiamy na palnik, na małym ogniu podgrzewamy ciągle mieszając aż budyń nie zgęstnieje. Rozlewamy do salaterek, studzimy, a gdy wystygnie polewamy kieliszkiem malibu i ostudzonym syropem z malin (maliny (mogą być mrożone) wrzucamy do garnuszka i dosypujemy cukru. Podgrzewamy do momentu aż cukier się nie rozpuści).

 


 

 

 

 

Budyń romantyczno-egzotyczny:

Skład:

- mleko

- budyń śmietankowy

- skórka z cytryny

- cukier

- masło

- kaki (1 szt)

- ananas kostka

- galaretka brzoskwiniowa

- bita śmietana

 

Przygotowanie:

Do 0,5 litra zimnego mleka wsypujemy budyń, cukier (jeśli budyń nie jest słodzony), dodajemy łyżkę masła, ścieramy skórkę z ćwiartki cytryny i wstawiamy na palnik, na małym ogniu podgrzewamy ciągle mieszając aż budyń nie zgęstnieje. Rozlewamy do salaterek, studzimy.

 

Śmietankę 30% - 0,2 szklanki ubijamy na sztywno z łyżeczką cukru.

Kaki kroimy w kosteczkę.

Galaretkę przygotowyjemy według przpisu na opakowaniu.

 

Kilka kostek ananasa wrzucamy na dno kielicha i układamy na nim do połowy wysokości budyń przygotowany według powyższego przepisu. Na budyń układamy kaki (kilka kostek) i nakładamy na górę bitą śmietankę. Należy zrobić tak, by zostało miejsce na dwie łyżki tężejącej galaretki - zimną, lecz płynną galaretką polewamy śmietankę i na górę układamy jeszcze kostki kaki. Zdobimy kawałkiem ananasa i serduszkiem wyciętym z andrutów.

Odstawiamy do lodówki na 60-90 minut :)

 

 


 

 

 

Podrabiane .. SNIKERSOWO :)

Skład:

- mleko

- budyń czekoladowy

- budyń śmietankowy

- orzeszki ziemne

- cukier

- masło

- łyżeczka kako

 

Przygotowanie:

Do 0,5 litra zimnego mleka wsypujemy budyń, cukier (jeśli budyń nie jest słodzony), kakao, dodajemy łyżkę masła i wstawiamy na palnik, na małym ogniu podgrzewamy ciągle mieszając aż budyń nie zgęstnieje.Tak przygotowujemy oba smaki osobno. Na dno salaterek/filiżanek układamy budyń czekoladowy (odrobinę zostawiamy na dekorację góry). Na czekoladowy budyń układamy budyń śmietankowy, układamy warstwę orzeszków ziemnych:

Orzeszki:

- jeśli były solone, to trzeba je troszkę opłukać, wrzucić na patelnię z kroplą oleju i uprażyć,

- jeśli nie były, prażymy bez płukania, ale dodajemy minimalną ilość soli :)

 

Warstwę orzeszków polewamy karmelem:

Karmel:

- 0,5 szklanki cukru

- 0,5 szklanki mleka

- 2 łyżki masła

Mleko i cukier podgrzewamy w bardzo wysokim garnku i doprowadzamy do wrzenia - ciągle mieszamy. Piana początkowo będzie dość wysoka, rzadka i jasna, ale z czasem będzie opadać i robić się bardziej karmelowa. Gdy nabierze karmelowego koloru i nie będzie już dużej piany, zestawiamy z palnika.  Po 5 minutach dodajemy masło i energicznie mieszamy.

 

Na karmelu układamy kopiec z budyniu czekoladowego i wciskamy jeszcze kilka orzeszków do dekoracji i polewamy z góry odrobiną karmelu - mniaaam... :)

 

 


 

 

 

Budyń ekstrawagancki:

Skład:

- mleko

- budyń czekoladowy

- serek truskawkowy

- wiórki kokosowe

- filiżanka espresso lub mocnej kawy

- syrop malinowy

- cukier

- masło

- łyżeczka kako

 

Przygotowanie:

Do 0,5 litra zimengo mleka wsypujemy budyń, cukier (jeśli budyń nie jest słodzony), kakao, dodajemy łyżkę masła i wstawiamy na palnik i na małym ogniu podgrzewamy ciągle mieszając aż budyń nie zgęstnieje. Rozlewamy do salaterek. Z serka formujemy kwiatki (jak kto woli łatki :) ). Ćwierć szklanki kawy podgrzewamy i łączymy z ćwiartką szklanki curku, gdy cukier się rozpuści, dodajemy ćwierć szklanki wiórków kokosowych. Układamy z wiórków kolejne łatki, a syropem z malin (przepis wyżej) dekorujemy brzeg salaterki.

 

Podajemy zimne lub ciepłe :)

 


 

 

 

 

 

Romantycznie:

Skład:

- mleko

- budyń waniliowy

- cukier

- masło

 

 

Przygotowanie:

Do 0,5 litra zimengo mleka wsypujemy budyń, cukier (jeśli budyń nie jest słodzony), dodajemy łyżkę masła i skórkę startą z połowy mandarynki, wstawiamy na palnik i na małym ogniu pogrzewamy ciągle mieszając aż budyń nie zgęstnieje. Rozlewamy do slaterek.

Płatki migdałów przesiewamy z drugą połową startej skórki z mandarynki i wrzucamy na patelnię z łyżką cukru. Gdy cukier się rozpuści i odrobinkę skarmelizuje, nakładamy płatki migdałów na wierzch budyniu.

 

 

 


 

 

 

Oto kolejna propozycja:

Super nowy sorbet budyniowy :)

Skład:

- budyń śmietankowy

- 4 sztuki kiwi

- 5-7  łyeczek cukru

- mleko

- masło

Przygotowanie:

Mleko wymieszać z budyniem, dodać łyżkę masła i posłodzić. Wstawić na ogień i ciągle mieszać, aż zgęstnieje. Budyń ostudzić.

 

Kiwi zmiksować blenderem lub na własne sposób rozgnieść i posłodzić ile trzeba :) Na 4 sztuki owoców dodajemy 2 duże łyżki budyniu śmietankowego i razem miksujemy. Zamykamy w pojemniczku plastikowym i na 5-6 godzin do zamrażalnika. Po wyjęciu nakładać łyżką do lodów lub zwykłą ze świeżymi owocami lub bitą śmietanką :)

 

 

Smacznego :)

 

 

 

 

prymat