Desery - budynie: egzotycznie, klasycznie, ekstrawagancko, podrabiane, słodkie i oryginalne ...
Budyń wieloowocowy - klasycznie:
Skład:
- mleko
- budyń śmietankowy
- cukier
- masło
- kiwi
- gruszka
- syrop malinowy
Przygotowanie:
Do 0,5 litra zimnego mleka wsypujemy budyń, cukier (jeśli budyń nie jest słodzony), dodajemy łyżkę masła i wstawiamy na palnik, na małym ogniu podgrzewamy ciągle mieszając aż budyń nie zgęstnieje. Wiem, że na opakowaniu jest inaczej, ale moim zdaniem w ten sposób budyń wychodzi gładszy i bardziej puszysty. ;)
Kiwi kroimy na plastry, a gruszki w słupki. Maliny (mogą być mrożone) wrzucamy do garnuszka i dosypujemy cukru. Podgrzewamy do momentu aż cukier się nie rozpuści.
Jako pierwsze układamy kiwi, potem gruszki wbijamy tak, jak byśmy chcieli zrobić trzcinę i podlewamy malinami. Mozna jeść na ciepło i na zimno :O)
Budyń nie dla dzieci ;)
Skład:
- mleko
- budyń waniliowy
- cukier
- masło
- syrop malinowy
- malibu ( 50 ml)
Przygotowanie:
Do 0,5 litra zimnego mleka wsypujemy budyń, cukier (jeśli budyń nie jest słodzony), dodajemy łyżkę masła i wstawiamy na palnik, na małym ogniu podgrzewamy ciągle mieszając aż budyń nie zgęstnieje. Rozlewamy do salaterek, studzimy, a gdy wystygnie polewamy kieliszkiem malibu i ostudzonym syropem z malin (maliny (mogą być mrożone) wrzucamy do garnuszka i dosypujemy cukru. Podgrzewamy do momentu aż cukier się nie rozpuści).
Budyń romantyczno-egzotyczny:
Skład:
- mleko
- budyń śmietankowy
- skórka z cytryny
- cukier
- masło
- kaki (1 szt)
- ananas kostka
- galaretka brzoskwiniowa
- bita śmietana
Przygotowanie:
Do 0,5 litra zimnego mleka wsypujemy budyń, cukier (jeśli budyń nie jest słodzony), dodajemy łyżkę masła, ścieramy skórkę z ćwiartki cytryny i wstawiamy na palnik, na małym ogniu podgrzewamy ciągle mieszając aż budyń nie zgęstnieje. Rozlewamy do salaterek, studzimy.
Śmietankę 30% - 0,2 szklanki ubijamy na sztywno z łyżeczką cukru.
Kaki kroimy w kosteczkę.
Galaretkę przygotowyjemy według przpisu na opakowaniu.
Kilka kostek ananasa wrzucamy na dno kielicha i układamy na nim do połowy wysokości budyń przygotowany według powyższego przepisu. Na budyń układamy kaki (kilka kostek) i nakładamy na górę bitą śmietankę. Należy zrobić tak, by zostało miejsce na dwie łyżki tężejącej galaretki - zimną, lecz płynną galaretką polewamy śmietankę i na górę układamy jeszcze kostki kaki. Zdobimy kawałkiem ananasa i serduszkiem wyciętym z andrutów.
Odstawiamy do lodówki na 60-90 minut :)
Podrabiane .. SNIKERSOWO :)
Skład:
- mleko
- budyń czekoladowy
- budyń śmietankowy
- orzeszki ziemne
- cukier
- masło
- łyżeczka kako
Przygotowanie:
Do 0,5 litra zimnego mleka wsypujemy budyń, cukier (jeśli budyń nie jest słodzony), kakao, dodajemy łyżkę masła i wstawiamy na palnik, na małym ogniu podgrzewamy ciągle mieszając aż budyń nie zgęstnieje.Tak przygotowujemy oba smaki osobno. Na dno salaterek/filiżanek układamy budyń czekoladowy (odrobinę zostawiamy na dekorację góry). Na czekoladowy budyń układamy budyń śmietankowy, układamy warstwę orzeszków ziemnych:
Orzeszki:
- jeśli były solone, to trzeba je troszkę opłukać, wrzucić na patelnię z kroplą oleju i uprażyć,
- jeśli nie były, prażymy bez płukania, ale dodajemy minimalną ilość soli :)
Warstwę orzeszków polewamy karmelem:
Karmel:
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
Mleko i cukier podgrzewamy w bardzo wysokim garnku i doprowadzamy do wrzenia - ciągle mieszamy. Piana początkowo będzie dość wysoka, rzadka i jasna, ale z czasem będzie opadać i robić się bardziej karmelowa. Gdy nabierze karmelowego koloru i nie będzie już dużej piany, zestawiamy z palnika. Po 5 minutach dodajemy masło i energicznie mieszamy.
Na karmelu układamy kopiec z budyniu czekoladowego i wciskamy jeszcze kilka orzeszków do dekoracji i polewamy z góry odrobiną karmelu - mniaaam... :)
Budyń ekstrawagancki:
Skład:
- mleko
- budyń czekoladowy
- serek truskawkowy
- wiórki kokosowe
- filiżanka espresso lub mocnej kawy
- syrop malinowy
- cukier
- masło
- łyżeczka kako
Przygotowanie:
Do 0,5 litra zimengo mleka wsypujemy budyń, cukier (jeśli budyń nie jest słodzony), kakao, dodajemy łyżkę masła i wstawiamy na palnik i na małym ogniu podgrzewamy ciągle mieszając aż budyń nie zgęstnieje. Rozlewamy do salaterek. Z serka formujemy kwiatki (jak kto woli łatki :) ). Ćwierć szklanki kawy podgrzewamy i łączymy z ćwiartką szklanki curku, gdy cukier się rozpuści, dodajemy ćwierć szklanki wiórków kokosowych. Układamy z wiórków kolejne łatki, a syropem z malin (przepis wyżej) dekorujemy brzeg salaterki.
Podajemy zimne lub ciepłe :)
Romantycznie:
Skład:
- mleko
- budyń waniliowy
- cukier
- masło
Przygotowanie:
Do 0,5 litra zimengo mleka wsypujemy budyń, cukier (jeśli budyń nie jest słodzony), dodajemy łyżkę masła i skórkę startą z połowy mandarynki, wstawiamy na palnik i na małym ogniu pogrzewamy ciągle mieszając aż budyń nie zgęstnieje. Rozlewamy do slaterek.
Płatki migdałów przesiewamy z drugą połową startej skórki z mandarynki i wrzucamy na patelnię z łyżką cukru. Gdy cukier się rozpuści i odrobinkę skarmelizuje, nakładamy płatki migdałów na wierzch budyniu.
Oto kolejna propozycja:
Super nowy sorbet budyniowy :)
Skład:
- budyń śmietankowy
- 4 sztuki kiwi
- 5-7 łyeczek cukru
- mleko
- masło
Przygotowanie:
Mleko wymieszać z budyniem, dodać łyżkę masła i posłodzić. Wstawić na ogień i ciągle mieszać, aż zgęstnieje. Budyń ostudzić.
Kiwi zmiksować blenderem lub na własne sposób rozgnieść i posłodzić ile trzeba :) Na 4 sztuki owoców dodajemy 2 duże łyżki budyniu śmietankowego i razem miksujemy. Zamykamy w pojemniczku plastikowym i na 5-6 godzin do zamrażalnika. Po wyjęciu nakładać łyżką do lodów lub zwykłą ze świeżymi owocami lub bitą śmietanką :)
Smacznego :)