Serek bananowy z bitą śmietanką w polewie z białej czekolady:
Skład:- 2 banany
- 70 gram twarogu łustego
- łyżeczka masła
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 0,5 cytryny
- 7 kostek białej czekolady
- 2 łyżki mleka
- kilka rodzynek do ozdoby
- bita śmietanka
Przygotowanie:
Twaróg ucieramy, miksujemy lub mielimy z sokiem z połowy cytryny na gładko, dodajemy cukier puder, jedngo banana i masło, nadal ucieramy, mielimy lub miksujemy aż uzyskamy delikatny krem. Krem układamy do salaterek.
Schłodzoną śmietankę 30 lub 36% ubijamy z łyżeczką cukru i nakładamy na krem serowo-bananowy, np. przez rękaw.
Białą czekoladę wrzucamy do garnuszka z mlekiem i podgrzewamy w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia. Chłodzimy w kąpieli wodnej i polewamy bitą śmietankę.
Drugiego banana kroimy w plasterki i układamy razem z rodzynkami jako ozdobę.
Proste ciasteczka serowe :)
Skład:- twaróg 70 gram
- herbatniki 60 gram
- jajko
- 3 łyżeczki cukru
- mleko (3-6 łyżek)
- bakalie, czekolada lub świeże owoce :)
Przygotowanie:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim dowolne metalowe foremki do wykrajania ciastek- wysmarowane dokładnie tłuszczem. Herbatniczki moczymy w mleku i wyrabiamy z nich papkę. Papkę wykładamy na dno foremek i dociskamy by przylegała do dna.
Twaróg mielimy z cukrem i żółtkiem, białko ubijamy i łączymy z serkiem. Masę serową wykładamy na papkę z herbatników i wciskamy w nią ulubione owoce, bakalie i kawałki czekolady. Pieczemy do 15 minut w 150 stopniach, zaglądając czy ser się już nie zarumienił- jeśli tak, otwieramy piekarnik i czekamy aż ostygnie, dopiero wyciągamy blaszkę i studzimy ciastka przez godzinkę. Po ostudzeniu ostrożnie je wyciskamy z foremek.
Oto nowa propozycja:
Pianka biszkoptowo-grejpfrutowo-serowa z mandarynkami i suszoną żurawiną w cytrynowej glazurze :)
Skład:
- 1 grejpfrut
- 250 gram twarożku
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 mandarynki
- suszona żurawina
- cukier (w zależności jak chcemy słodkie, tak słodzimy ser)
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 0,5 cytryny
- 12 biszkopcików
Przygotowanie ( dwie porcje) :
Twaróg zmiksować z jogurtem, grejpfrutem, sześcioma biszkopcikami i cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku i dodać do sera i miksować aż nie pojawią się bąbelki. Mandarynkę obrać i cząstki powciskać w serek. Na wierzch ułożyć zamoczone w serku pozostałe biszkopciki. Żurawinę wciskamy między biszkopciki.
Ze skórek mandarynki powycinać serduszka i z 5 łyżeczkami cukru prażyć przez 2 minuty, po czym dodajemy sok z połowy cytryny, trzy łyżki wody i skórkę z ćwiartki cytryny (startą). Serduszka układamy na biszkopcikach i polewamy schłodzoną glazurką z soku i cukru.
Serek wiśniowy z rodzynkami, w towarzystwie brzoskwiniowej galaretki z syropem mandarynkowym.
Skład:
- galaretka wiśniowa
- galaretka brzoskwiniowa
- twaróg 100gram
- 5 mandarynek
- 8 łyżek cukru
- gerstka rodzynek
- 6 mandarynek
Twaróg miksujemy z trzema łyżkami cukru i dodajemy rozpuszczoną w polowie zalecanej ilości galaretkę wisniową i miksujemy razem. Wrzucamy rodzynki i mieszamy. Rozlewamy do plastkikowych kubeczków.
Galaretkę brzoskwiniową przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, rozlewamy do kubeczków i wrzucamy do niej po kilka kawałków mandarynki z syropu.
Syrop z mandarynek:
- mandarynki obieramy i rozrywamy, wrzucamy z 5-oma łyżkami cukru i 10 łyżkami wody do garnuszka. Zagotowujemy wywar i zestawiamy do ostudzenia.
Po zastygnięciu galaretkę brzoskwiniową i serek wykładamy na talerzyk i polewamy syropem z mandarynek i nakładamy cząstki owoców.
Smacznego :)