DeSERKI :)

Opublikowano: 07.12.2011
Autor: Brigitte
DeSERKI :)
Hmm.. skoro spodobały się Wam moje fantazje z budyniami, postanowiłam pokombinować odrobinkę z serkami :) Kolejna propozycja już jest... Czekam na opinie :)

DeSERKI :)

 

 

Serek bananowy z bitą śmietanką w polewie z białej czekolady:

Skład:

- 2 banany

- 70 gram twarogu łustego

- łyżeczka masła

- 3 łyżeczki cukru pudru

- 0,5 cytryny

- 7 kostek białej czekolady

- 2 łyżki mleka

- kilka rodzynek do ozdoby

- bita śmietanka


Przygotowanie:

Twaróg ucieramy, miksujemy lub mielimy z sokiem z połowy cytryny na gładko, dodajemy cukier puder, jedngo banana i masło, nadal ucieramy, mielimy lub miksujemy aż uzyskamy delikatny krem. Krem układamy do salaterek.

Schłodzoną śmietankę 30 lub 36% ubijamy z łyżeczką cukru i nakładamy na krem serowo-bananowy, np. przez rękaw.

Białą czekoladę wrzucamy do garnuszka z mlekiem i podgrzewamy w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia.  Chłodzimy w kąpieli wodnej i polewamy bitą śmietankę.

Drugiego banana kroimy w plasterki i układamy razem z rodzynkami jako ozdobę.

 

DeSERKI :)

 

 

Proste ciasteczka serowe :)

Skład:

- twaróg 70 gram

- herbatniki 60 gram

- jajko

- 3 łyżeczki cukru

- mleko (3-6 łyżek)

- bakalie, czekolada lub świeże owoce :)

 

Przygotowanie:

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim dowolne metalowe foremki do wykrajania ciastek- wysmarowane dokładnie tłuszczem. Herbatniczki moczymy w mleku i wyrabiamy z nich papkę. Papkę wykładamy na dno foremek i dociskamy by przylegała do dna. 

Twaróg mielimy z cukrem i żółtkiem, białko ubijamy i łączymy z serkiem. Masę serową wykładamy na papkę z herbatników i wciskamy w nią ulubione owoce, bakalie i kawałki czekolady. Pieczemy do 15 minut w 150 stopniach, zaglądając czy ser się już nie zarumienił- jeśli tak, otwieramy piekarnik i czekamy aż ostygnie, dopiero wyciągamy blaszkę i studzimy ciastka przez godzinkę. Po ostudzeniu ostrożnie je wyciskamy z foremek.

 

Oto nowa propozycja:

DeSERKI :)

 

 

 

Pianka biszkoptowo-grejpfrutowo-serowa z mandarynkami i suszoną żurawiną w cytrynowej glazurze :)

 

Skład:

- 1 grejpfrut

- 250 gram twarożku

- 3 łyżeczki żelatyny

- 2 mandarynki

- suszona żurawina

- cukier (w zależności jak chcemy słodkie, tak słodzimy ser)

- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego

- 0,5 cytryny

- 12 biszkopcików



Przygotowanie ( dwie porcje) :

Twaróg zmiksować z jogurtem, grejpfrutem, sześcioma biszkopcikami i cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku i dodać do sera i miksować aż nie pojawią się bąbelki. Mandarynkę obrać i cząstki powciskać w serek. Na wierzch ułożyć zamoczone w serku  pozostałe biszkopciki. Żurawinę wciskamy między biszkopciki.

Ze skórek mandarynki powycinać serduszka i z 5 łyżeczkami cukru prażyć przez 2 minuty, po czym dodajemy sok z połowy cytryny, trzy łyżki wody i skórkę z ćwiartki cytryny (startą). Serduszka układamy na biszkopcikach i polewamy schłodzoną glazurką z soku i cukru.

 

DeSERKI :)

 

 

Serek wiśniowy z rodzynkami, w towarzystwie brzoskwiniowej galaretki z syropem mandarynkowym.

Skład:

- galaretka wiśniowa

- galaretka brzoskwiniowa

- twaróg 100gram

- 5 mandarynek

- 8 łyżek cukru

- gerstka rodzynek

- 6 mandarynek

 

 

Twaróg miksujemy z trzema łyżkami cukru i dodajemy rozpuszczoną w polowie zalecanej ilości galaretkę wisniową i miksujemy razem. Wrzucamy rodzynki i mieszamy. Rozlewamy do plastkikowych kubeczków.

Galaretkę brzoskwiniową przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, rozlewamy do kubeczków i wrzucamy do niej po kilka kawałków mandarynki z syropu.

 

Syrop z mandarynek:

- mandarynki obieramy i rozrywamy, wrzucamy z 5-oma łyżkami cukru i 10 łyżkami wody do garnuszka. Zagotowujemy wywar i zestawiamy do ostudzenia.

 

Po zastygnięciu galaretkę brzoskwiniową i serek wykładamy na talerzyk i polewamy syropem z mandarynek i nakładamy cząstki owoców.

 

Smacznego :)

 

prymat