Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser z kaszką kuskus i musem czekoladowym

Czyli propozycja dla wielbicieli czekolady :) Dolna warstwa to kuskus na mleku, wymieszane z ubitą kremówką, a na górze-mus z mlecznej czekolady. Pychota!

Deser z kaszką kuskus i musem czekoladowym


Składniki:

  • niecała szklanka kaszy kuskus
  • 150ml mleka
  • 50 ml wody
  • 1.5 łyżki cukru
  • 200 ml kremówki
  • 100g czekolady mlecznej
  • łyżeczka cukru
  • jajko
  • białko
  • 2 łyżeczki błonnika kakaowego
  • ewentualnie 2 łyżki dżemu morelowego brzoskwiniowego

 

Kuskus wsypujemy do garnuszka, zasypujemy cukrem i zalewamy wrzącym mlekiem wymieszanym z wodą. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na pół godziny. Studzimy.

Zimną kremówkę mocno ubijamy i mieszamy ją razem z przestudzoną kaszą.

Próbujemy. Jeśli jest za mało słodkie, wtedy dosładzamy cukrem pudrem.

Rozkładamy porcjami do szklaneczek / pucharków.

Na wierzch wykładamy po łyżeczce dżemu.

 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (umieszczając pojemniczek z połamaną czekoladą nad garnkiem z gotującą się wodą). Delikatnie studzimy.

Żółtko ucieramy mikserem z cukrem na jasną, gładką masę. Wlewamy czekoladę, dokładnie łączymy.Wsypujemy błonnik i ponownie mieszamy.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i dodajemy do masy czekoladowej.

Mus czekoladowy nakładamy do szklaneczek i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak