Deser z kaszką kuskus i musem czekoladowym

Składniki:
- niecała szklanka kaszy kuskus
- 150ml mleka
- 50 ml wody
- 1.5 łyżki cukru
- 200 ml kremówki
- 100g czekolady mlecznej
- łyżeczka cukru
- jajko
- białko
- 2 łyżeczki błonnika kakaowego
- ewentualnie 2 łyżki dżemu morelowego brzoskwiniowego
Kuskus wsypujemy do garnuszka, zasypujemy cukrem i zalewamy wrzącym mlekiem wymieszanym z wodą. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na pół godziny. Studzimy.
Zimną kremówkę mocno ubijamy i mieszamy ją razem z przestudzoną kaszą.
Próbujemy. Jeśli jest za mało słodkie, wtedy dosładzamy cukrem pudrem.
Rozkładamy porcjami do szklaneczek / pucharków.
Na wierzch wykładamy po łyżeczce dżemu.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (umieszczając pojemniczek z połamaną czekoladą nad garnkiem z gotującą się wodą). Delikatnie studzimy.
Żółtko ucieramy mikserem z cukrem na jasną, gładką masę. Wlewamy czekoladę, dokładnie łączymy.Wsypujemy błonnik i ponownie mieszamy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i dodajemy do masy czekoladowej.
Mus czekoladowy nakładamy do szklaneczek i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego :-)