Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delicje w paski z wiśniową galaretką

Moje pyszne, delikatne, idealne delicje. Z wiśniową pianką, okryte mleczną czekoladą.

Delicje w paski z wiśniową galaretką


Składniki na ok 35 ciasteczek:

  • 125g margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 4 małe jajka
  • 75g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • odrobina fioletowego barwnika

 

Dodatkowo:

  • 200g polewy czekoladowej
  • 200g śmietanki 30%
  • galaretka wiśniowa
  • 125ml gorącej wody
  • cukrowe perełki

 

Miękką margarynę Kasię ucieramy z cukrem. Gdy masa będzie gładka, dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąki mieszamy ze sobą i dodajemy do masy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą.

Ciasto dzielimy na 2 części.

Do jednej z nich dodajemy odrobinę barwnika. Na dnie tortownicy rozsmarowujemy połowę ciasta fioletowego i wstawiamy do piekarnika (180st) na 4-5 minut. Wyjmujemy i nakładamy połowę ciasta jasnego, wyrównujemy powierzchnię i ponownie wkładamy do piekarnika na 4-5 minut. Postępujemy tak jeszcze dwa razy, aż skończą nam się oba ciasta.

Odstawiamy do wystudzenia.

Ostrożnie usuwamy papier.

 

Przygotowujemy piankę: Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl gorącej wody, odstawiamy. Kremówkę mocno ubijamy i pomału wlewamy do niej zaczynającą już tężeć galaretkę. Masę rozprowadzamy na cieście. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Ostrym nożem kroimy ciasto na paski a następnie na małe kwadraty.

Polewę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i obtaczamy w niej delicje.

Dekorujemy cukrowymi kuleczkami (możne je zastąpić posiekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi...)

Smacznego!

 

Delicje w paski z wiśniową galaretką

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak