Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dekoratornia. O serwetkach raz jeszcze.

Jeszcze kilka słów na temat wyboru, materiału i przechowywania...

Dekoratornia. O serwetkach raz jeszcze.

 

 

 

Różnorodność materiałów, którymi aktualnie dysponujemy, jest ogromna. Oprócz serwetek z rozmaitych tkanin, można kupić też papierowe i flizelinowe, o różnych wymiarach, kolorach i wzorach. Producenci pakują je zwykle złożone na czworo i sprasowane pod wpływem ciepła. Później jednak nie można usunąć z nich zgnieceń po złożeniach, dlatego z papierowych i flizelinowych serwetek nie da się ułożyć niektórych modeli – chyba, że bardzo się przyłożymy. Z drugiej strony są one bardzo poręczne przy składaniu tych, w których można wykorzystać już istniejące linie złożenia.
Elegancko nakryty stół wymaga oczywiście serwetek z tkanin, te zaś wykonane bywają z różnych surowców. Serwetki z lnu zdarzają się dziś coraz rzadziej. Najczęściej używa się tkanin z mieszanek różnych włókien oraz bardzo popularnej bawełny. Jak wspominałam na początku przygody z serwetkami, można je kupić w różnej wielkości. Te najmniejsze to serwetki śniadaniowe i na stolik herbaciany – często nadają się do ułożenia jedynie najprostszych modeli. Zwykłe serwetki stołowe mają nieco większe rozmiary, czyli ok. 50x50 cm. W niektórych wypadkach można też składać serwetki prostokątne, a w razie potrzeby dodatkowo zagiąć je tak, by na wstępie powstał kwadrat. Przy składaniu serwetek duże znaczenie ma to, czy materiałowi, z którego je sporządzono, jest łatwo, czy trudno nadać nowy kształt. Pewną rolę odgrywa tu splot tkaniny. Zasadnicze znaczenie przy precyzyjnym składaniu serwetki ma przede wszystkim krochmalenie: do wykonania niektórych modeli wystarczy serwetki tylko lekko usztywnić, ale większość wymaga porządnego wykrochmalenia, o czym sama miałam okazję się przekonać. Aby złożyć mocno usztywnioną serwetkę, trzeba w kolejne ruchy włożyć nieco siły, a z powodu charakterystycznego dźwięku, trudno nie mówić w takim przypadku o „łamaniu serwetek”. Wszystkie zagięcia należy mocno docisnąć – wówczas serwetka zachowa nadaną jej formę. Żeby nie dopuścić do powstawania niepotrzebnych zagnieceń, uprane serwetki przechowuje się rozłożone. Warto też pamiętać, by podczas prasowania serwetki nie rozciągać – ich idealnie kwadratowy kształt jest podstawowym warunkiem powodzenia przy układaniu wybranego modelu. A moje ulubione modele pragnę Wam zaprezentować, by i Wasz stół zyskał nowe oblicze.

 

 

Dekoratornia. O serwetkach raz jeszcze.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak