Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dekoratornia.

Chcesz zadziwić swoich gości wykwintnym wystrojem stołu? Szukasz inspiracji? Z pewnością znajdziesz tu coś dla siebie!

Wielokrotnie będąc w restauracji, czy na wystawnej kolacji wzbudzają w nas zachwyt niezwykle misternie złożone serwetki. Są to często wymyślne kształty, mogą, więc budzić wątpliwość, czy to, aby nie jest „produkt gotowy”.  Nieraz zastanawiałam się, czy sama byłabym w stanie przygotować tak wspaniałe dekoracje i na szczęście od tamtej chwili moje dekoracyjne sumienie nie mogło zasnąć już spokojnie. W związku z tym postanowiłam wypróbować swoje siły. Najpierw zasięgnęłam informacji, co do narzędzi i tu znawcy radzą, aby zakupić serwetki dobrej jakości bawełniane, lniane, flizelinowe lub adamaszkowe. Jest kilka rozmiarów, ale myślę, że każdy powinien go dobrać wg swoich preferencji. Dla mnie optymalne są te, o wymiarach 25x25cm i powyżej. Najbardziej eleganckie są gładkie, białe serwetki, lub mające delikatny tłoczony wzór. Można nabyć je również w innych, przeróżnych kolorach, używając na mniej oficjalne okazje. Zawsze jednak musimy pamiętać, aby kolor i wzór serwetek pasowały do reszty dekoracji stołu. W sprzedaży znajdziemy również specjalne pierścienie i uchwyty, które z pewnością ułatwią nam ułożenie pożądanych wzorów, zwłaszcza, jeśli nie jesteśmy jeszcze wprawieni w tej sztuce. Myślę jednak, że to kwestia czasu, zwłaszcza, że większość, nawet tych najbardziej skomplikowanych wzorów okazuje się nie tak trudna w realizacji w praktyce.

Pragnę, więc zaproponować Wam krok po kroku moje sposoby na udane dekoracje. Zaznaczam, że mając do dyspozycji jedynie papierowe serwetki lepszej jakości można czynić równie piękne cuda.

 

Naszą przygodę rozpocznijmy od kieszonki na sztućce. Oczywiście wszystkie zamieszczone  zdjęcia są mojego autorstwa.

 

 

Oto i ona:

 

Dekoratornia.

 

1.     1.  Kwadratową serwetkę składamy na pół – w naszą stronę.

 

Dekoratornia.

 

 

 

2.    2.   Składamy ponownie na pół – od lewej do prawej.

 

Dekoratornia.

 

3.     3.Kwadrat przekręcamy tak, by otwierał się od góry.

 

Dekoratornia.

 

4.     4.Trzy zewnętrzne warstwy odginamy do dołu, zaczynając od zewnętrznej. Każdą kolejną układamy pozostawiając mały margines.

 

Dekoratornia.

 

 

5.     5. Ostatecznie powinna pozostać niezłożona jedna warstwa.

 

 

Dekoratornia.

 

6.     6. Odwracamy serwetkę na drugą stronę.

 

 

Dekoratornia.

7.    7.  Boki serwetki zakładamy do tyłu, jeden za drugi, aby się nie odginały.

 

Dekoratornia.

8.     8. Odwracamy serwetkę z powrotem i wkładamy do niej sztućce.

 

Dekoratornia.

 

PoPowodzenia!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak