Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czy makaron tuczy ?

Przeciętny Włoch zjada 30 kg makaronu rocznie, Polak 3 kg. Przez wiele lat uważano, że makaron tuczy. A to nieprawda. Kaloryczne są sosy, które z nimi podajemy. Makaron jest bogatym źródłem skrobi. Skrobia należy do węglowodanów złożonych. Uzyskiwana z nich glukoza, paliwo energetyczne dla komórek naszego ciała jest uwalniana powoli i równomiernie. W ten sposób organizm ma zapewnione stałe źródło energii, a my czujemy się syci przez wiele godzin. Porcja makaronu 100 g to

Przeciętny Włoch zjada 30 kg makaronu rocznie, Polak 3 kg. Przez wiele lat uważano, że makaron tuczy. A to nieprawda. Kaloryczne są sosy, które z nimi podajemy. Makaron jest bogatym źródłem skrobi. Skrobia należy do węglowodanów złożonych. Uzyskiwana z nich glukoza, paliwo energetyczne dla komórek naszego ciała jest uwalniana powoli i równomiernie. W ten sposób organizm ma zapewnione stałe źródło energii, a my czujemy się syci przez wiele godzin.

Porcja makaronu 100 g to 110 kalorii, jeżeli zjemy talerz spaghetti 200 g, to dostarczymy tyle kalorii co pół tabliczki czekolady.

Tak więc spora porcja – ok. 100 g – to już tylko 110 kalorii! Jeśli więc zjesz ogromny talerz spaghetti, czyli 200 g, twój organizm otrzyma tyle samo kalorii, ile ma połowa tabliczki czekolady.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/makaron-dodaje-energii-a-ma-malo-kalorii_33738.html
Tak więc spora porcja – ok. 100 g – to już tylko 110 kalorii! Jeśli więc zjesz ogromny talerz spaghetti, czyli 200 g, twój organizm otrzyma tyle samo kalorii, ile ma połowa tabliczki czekolady.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/makaron-dodaje-energii-a-ma-malo-kalorii_33738.html

Makaron polecany jest cukrzykom i osobom uprawiającym sport. Pozwala naładować baterie na wiele godzin. Makaron poprawia nastrój. Jest źródłem witamin B1, B6 oraz PP, które wspomagają trawienie i są odpowiedzialne za nasz dobry stan ducha. Ponadto zawiera magnez. Pierwiastek ten, chroni nas przed niekorzystnymi skutkami stresu. Za dobry makaron musimy zapłacić od 4-7 złotych. Za złotówkę nie kupimy nic dobrego. Najlepiej wybierać makaron z semoliną zrobiony z pszenicy durum. Makarony z pszenicy durum mają lepszy smak i nie sklejają się. Najlepszy jest razowy.

Makaron jajeczny jest bardziej kaloryczny niż makaron z pszenicy twardej.

Polecam czytać etykiety i nie dać się zwieść, że makaron jest 7 jajeczny na 1 kg mąki. Takie ciasto rozpadłoby się. Dobry makaron nie może być rozgotowany. Czas gotowania zależy od kształtu i wielkości makaronu.

Makaron w zależności od stopnia rozgotowania, może mięć inną wartość IG. Im bardziej jest rozgotowany tym więcej cukru pojawia się we krwi, bo skrobia jest szybciej przyswajana. Dlatego nie polecam jeść makarony rozgotowane, które nie są zdrowe.

Makarony pełnoziarniste mają więcej błonnika, żelaza, cynku, fosforu. Osoby na diecie bezglutenowej mogą kupić makaron kukurydziany z fasoli mung, ryżowy, gryczany. Można też kupić makaron sojowy, soba, orkiszowy, pokrzywowy.

Jak dobrze ugotować makaron:

Na każde 10 dkg makaronu trzeba wlać 1 litr wody. Wlewamy łyżkę oliwy. Makaron wkładamy do gotującej się wody.Od czasu do czasu mieszamy, żeby nie przywarł do dna. Wodę solimy dopiero jak makaron się zagotuje. Czas gotowania zależy od informacji na opakowaniu. Ugotowany odcedzamy, i podajemy do dań. Gorący nie poskleja się, nie przelewamy go. Hartujemy makaron, który podajemy na zimno do sałatek.

Makaron można zrobić także samemu. Taki robiła moja babcia i mama, i robię ja. Domowy makaron kojarzy mi się z dzieciństwem i niedzielą.


Makarony kolorowe i smakowe


Makarony kolorowe pozyskuje się z naturalnych barwników

Czarny makaron - jest barwiony barwnikiem pozyskiwanym z kałamarnicy lub mątwy.

Zielony makaron - jest barwiony szpinakiem.

Fioletowy makaron - jest barwiony pomidorami lub burakami ćwikłowymi.

Czerwony makaron - jest barwiony marchwią.

Pomarańczowy makaron - jest barwiony różnymi odmianami kabaczka i dyni.


Makarony smakowe:

Makaron z pieprzem i cytryną – takie przyprawy doskonale komponują się z sosami rybnymi.

Makaron z czosnkiem – pasuje do sosów mięsnych i pomidorowych.

Makaron z truflami – świetnie smakuje z truflowymi sosami.

Makaron z łososiem – pasuje do sosów z owoców morza.

Makaron z peperoncino lub z chilli – czyli makaron z dodatkiem ostrej papryczki. Pasują do niego np. sosy pomidorowe


Rodzaje makaronów i zastosowanie

  Bucatini - długie rurki, podobne do spaghetti, ale grubsze, z dziurką w środku. Podaje się z sosami maślanymi, serowymi, jajami, sardynkami, anchois.

  Cannelloni - duże, krótkie rurki o średnicy 3 centymetrów. Podaje się z mięsem mielonym i pomidorami, ze szpinakiem i beszamelem.

 Capelli dangelo - to bardzo cienkie, szybko gotujące się, długie nitki, zazwyczaj formowane w gniazda. Podaje się z lekkimi sosami, najlepiej – z oliwą, parmezanem i bazylią.

 Conchiglie- średniej wielkości muszelki. Podaje się ze śmietanowymi lub mięsnymi sosami.

  Conchiliette - małe, drobne muszelki. Podaje się jako dodatek do zup, serowych zapiekanek, sałatek.

  Conchiglioni- duże muszle. Podaje się nadziewane farszem rybnym lub pomidorami.

  Coquillettes   - krótkie, niewielkie kolanka. Podaje się z sosami mięsnymi, jako dodatek do zup.


 Farfalle - inaczej - kokardki, motylki .Najlepiej podawać z sosami na bazie śmietany, pomidorów lub mięsa; kawałki składników sosu nie powinny być rozdrobnione.

 Fettuccine - długie, wąskie wstążki, z dodatkiem jajek. Podaje się z sosami serowymi lub śmietanowymi, z krewetkami lub kurczakiem.

 Fusilli - bardzo popularne w Polsce świderki, mogą mieć różną długość. Podaje się z kurczakiem, tuńczykiem, jako dodatek do zup, zapiekanek.

 Lasagne - szerokie, makaronowe płaty. Podaje się tradycyjnie - z mielonym mięsem i sosem beszamelowym, można podawać z warzywami, np. szpinakiem.

 Orecchiette- niewielkie, grube uszka. Podaje się z sosami warzywnymi.

 Penne - w Polsce nazywane "piórami", bardzo popularne, mają kształt niewielkich rurek, skośnie ściętych po bokach, mogą być karbowane lub gładkie. Podaje się z pesto,  z zawiesistymi sosami mięsnymi i warzywnymi.

 Rigatoni- duże, grube i karbowane rurki. Podaje się najlepiej komponuje się z ciężkimi mięsnymi i śmietanowymi sosami.

 Spaghetti- bardzo długie, cienkie rurki. Podaje się z sosem bolognese, z oliwkami, z anchois.

Tagliatelle - długie i szerokie wstążki, podobne do fettuccine. Podaje się z sosem bolognese, z innymi sosami mięsnymi, z pomidorami, z sosem serowym.

W swojej kuchni używam róznych gtunków makaronu, i staram się żeby potrawy były zdrowe.

 

Spaghetti cukiniowo sojowe

 

 

Czy makaron tuczy ?

250 gram makaronu spaghetii
20 dkg szpinaku świeżego
1 cukinia
1 opakowanie kotlecików sojowych
1 jajko
6 łyżek bułki tartej
sól morska prowansalska
carry indyjskie
pieprz kolorowy
1 ząbek czosnku
pomidorki koktajlowe
olej rzepakowy


Makaron gotuje aldente, do wody dodałam 1 łyżeczkę carry. Szpinak myję dokładnie, kroję na desce na mniejsze kawałki i przesmażam na patelni na oleju. Doprawiam solą prowansalską , pieprzem i dodaję czosnek sprasowany. Kotleciki zalewam wrzącą wodą około 1,5 litra. Dodaję sól i moczę około 15 minut. Następnie mocno odciskam z wody. Obtaczam każdą sztukę najpierw w jajku, potem w bułce tartej. Posypuję carry indyjskim, pieprzem kolorowym. Smażę na patelni na oleju na rumiany kolor. Cukinie myję, kroję w plastry a następnie w cienkie paski. Zrobiłam to maszynką do chleba. Przesmażam ją na patelni, razem z pomidorkami, sole, pieprzę. Makaron  podaję ze szpinakiem cukinię i paseczkami kotlecików sojowych które wcześniej pocięłam po usmażeniu.

Sałatka z makaronem pokrzywowym i łososiem marynowanym

 

 

Czy makaron tuczy ?

1 szklanka makaronu pokrzywowego

12 plastrów łososia marynowanego domowego

½ papryki czerwonej

½ papryczki chili

6 różyczek kalafiora

6 liści Sałaty

12 oliwek czarnych

4 pomidory suszone

5 pomidorków koktajlowych żółtych

Pietruszka natka

Sos vinaigrette domowy: 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki wody, szczypta bazylii, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczki octu balsamico, sól


Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie, odcedzam i przelewam zimną wodą. Na talerzu układam postrzępioną sałatę, dodaję makaron, plastry łososia zwijam w rulony tworząc kwiatki na jednego kwiata dwa plastry. Z papryki czerwonej wycinam serca specjalnym nożykiem, pomidory suszone kroję na kawałki, dodaję pomidorki koktajlowe połówki, ugotowany aldente kalafior, oraz oliwki czarne. Chili kroje na paseczki cienkie i dodaje je do kwiatków z łososia. Dekoruję pietruszką i polewam sosem vinaigrette. Składniki na sos wlewam do słoiczka, zakręcam i mocno potrząsam.

Makaronowa uczta z podgrzybkami i serem lazur

 

 

Czy makaron tuczy ?

1 opakowanie makaronu kokardki
1 por biała część
1/3 brokuła
1/2 kg podgrzybków
1 papryczka chili
10 dkg sera lazur
1 gałązka pomidorów
1 cukinia mała
10 pomidorków koktajlowych żółtych
sól, pieprz
majeranek
olej rzepakowy

Makaron gotuję w osolonej wodzie aldente. Przelewam zimną wodą. Na patelni na oleju przesmażam pokrojoną por na talarki. Pod koniec dodaję grzyby i dalej przesmażam całość razem. Doprawiam sola, pieprzem, majerankiem. Brokuł gotuje aldente. Do grzybów na patelni dodaję, makaron, brokuły, pokrojoną chili, pomidorki, całość mieszam, doprawiam, dodaję ser lazur. Wstawiam do piekarka jeszcze na 15 minut. Temp 180 stopni. Podaję ze świeżą pietruszką

Makaronowy torcik z groszkiem i łososiem

 

 

Czy makaron tuczy ?

300 gram makaronu gniazdko
3 jajka
130 ml mleka
3 ząbki czosnku
200 g groszku mrożonego
sól, pieprz
10 dkg sera gouda
 olej rzepakowy

5 pomidorków koktajlowych
1/3 małej cukinii
1/3 tofu naturalnego
bazylia świeża
4 oliwki zielone
1 cebula czerwona
15 dkg łososia świeżego
1 łyżeczka majeranku

Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Odcedzam i przelewam zimą wodą. Łososia kroję w kostkę, solę, pieprzę, dodaję 1/2 cebulki pokrojonej, majeranek i odstawiam do lodówki. Im dłużej tym lepiej przejdzie. Do miseczki wbijam jaja, roztrzepuje je, dodaję, sól, pieprz, mleko, starty ser, czosnek sprasowany.  Połowę makaronu przekładam do foremki okrągłej średnica 25 cm, wykładam kawałki łososia, groszek , jedną łyżkę zostawiam do dekoracji. Wylewam połowę jaj, następna warstwa makaronu, i reszta jaj. Wstawiam do piekarnika na 15 minut temp 180 stopni. Po tym czasie wyjmuję, układam plastry cukinii, kawałki tofu, pomidorki koktajlowe, kwiatki z cebuli, oliwki. Wstawiam na kolejne 10 minut. Przed podaniem dekoruję bazylią świeżą.

Śródziemnomorska uczta z krewetkami

 

 

Czy makaron tuczy ?

300 gram makaronu z pięciu zbóż

5 kostek szpinaku

20 krewetek koktajlowych mrożonych

4 łyżki groszku zielonego mrożonego

1 cebula czerwona

2 ząbki czosnku

1 papryczka chili czerwona

1 papryczka chili żółta

7 pomidorków koktajlowych

3 dkg sera feta

½ łyżeczki Bazyli suszonej

½ łyżeczki oregano

½ łyżeczki tymianku

Sól Pieprz

2 łyżki soku z cytryny

4 oliwki czarne

4 oliwki zielone Oliwa 


Odmrażam krewetki i marynuje je. Do 2 łyżek oliwy dodaję, sok z cytryny, oregano, bazylię, tymianek, sól, pieprz , sprasowany czosnek, pokrojone chili. Do tak zrobionej marynaty wkładam krewetki. Na patelni na oleju smażę pokrojoną w piórka cebulę czerwoną, dodaję krewetki które przesmażam dosłownie chwilę, i groszek zielony. Makaron gotuję w osolonej wodzie aldente. Odcedzam, przelewam zimną wodą. Szpinak wrzucam na drugą patelnię z odrobiną oleju, solę, pieprze, szpinak ma się dusić chwilę dosłownie, dodaję pomidorki koktajlowe pokrojone, wrzucam makaron, i krewetki. Całość mieszam. Podaję na talerzu z pokruszoną fetą. Talerz dekoruję oliwkami. Smacznego

Gniazdka w makaronie pod beszamelem

 

 

Czy makaron tuczy ?


150 g makaronu gniazda
1 papryka czerwona
1 pomidor duży
6 pomidorków koktajlowych
3 jaja
250 g szpinaku
150 g dyni
sól, pieprz
pietruszka natka
masło klarowane
1 ząbek czosnku


sos beszamelowy:
1 łyżka mąki krupczatki
1 szklanka mleka
1 łyżka masła
sól, 1/3 łyżeczki kurkumy
szczypta gałki muszkatołowej


Szpinak myję, kroję i przesmażam na patelni na maśle.Doprawiam solą, pieprzem, dodaję sprasowany czosnek. Dynię kroję w kostkę, i też przesmażam na patelni na maśle. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Wykładam go na patelnię, dodaję dynię, układam wydrążonego pomidora, i paprykę połówkę. Cześć szpinaku układam w papryce, z reszty robię gniazdko na makaronie. Jajka wbijam do pomidora, papryki, i szpinaku, solę, pieprzę. Układam pomidorki koktajlowe.
W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i przesmażam. Dolewam mleko i dalej gotuję aż sos zgęstnieje, wsypuję kurkumę, gałkę  i doprawiam solą.Beszamel wylewam na makaron Wstawiam do piekarnika na 30 minut 190 stopni.

 

Sałatka z jajem i makaronem orkiszowym

 

 

Czy makaron tuczy ?

150 gram makaronu orkiszowego trzy kolory
1 cukinia mała
100 gram łososia wędzonego
1/2 papryczki chili
100 gram bobu obranego
7 pomidorków koktajlowych czerwone i żółte
koperek świeży
2 jaja wiejskie
100 gram jogurtu gęstego
1 łyżeczka majonezu
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
olej rzepakowy


Makaron gotuję z osolonej wodzie aldente. Odcedzam i przelewam zimną wodą. Cukinie kroję w plastry i smarze na patelni grillowej.Solę i pieprzę. Na talerzu układam makaron. Dodaję kawałki łososia, cząstki jajek które wcześniej gotuję. Dodaję cukinię plastry, pomidorki koktajlowe połówki. Bób gotuję aldente, studzę i obieram ze skórek. Dodaję obrany do sałatki. Chili kroje w paski i również dodaję.
Z jogurtu gęstego robię sos. Mieszam go z majonezem, dodaję sprasowany czosnek, sól. Mieszam i polewam sałatkę. Dekoruję koperkiem.

Fettucionne z kurkami

 

 

Czy makaron tuczy ?

1 opakowanie makaronu fettucionne
1 pierś z kurczaka
20 dkg mrożonego groszku
15 dkg mrożonej fasolki szparagowej
10 pomidorków koktajlowych
20 dkg kurek mrożonych
natka pietruszki
olej rzepakowy


marynata do kurczaka:
olej rzepakowy
sól morska
pieprz
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka rozmarynu suszonego
1 łyżka sosu śliwkowego

Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Kurki przesmażam na patelni na oleju, razem z pomidorkami. Doprawiam solą, pieprzem. Groszek i fasolkę duszę na patelni na oleju około 3 minuty. Kurczaka pierś kroję na kawałki, marynuje w oliwie, dodaje czosnek, cebulkę pokrojoną, sól, pieprz, sos śliwkowy, rozmaryn. Odstawiam na dobę do lodówki. Przesmażam potem na patelni, dodaję groszek z fasolką, kurki i dodaje makaron ugotowany mieszam wszystko razem. Podaję z natką pietruszki i bratkami.

Słoneczny makaron z pieczonym burakiem

 

 

Czy makaron tuczy ?

200 gram makaronu penne

szczypta kurkumy
8 oliwek czarnych
1 burak pieczony
1/2 papryki czerwonej
5 papryczek chili z zalewy miniaturki
1/2 cukinia mała
2 cienkie kabanosy
5 dkg sera złocistego lazur
5 gałązek pietruszki
sól, pieprz
olej rzepakowy

sos francuski:
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżka wody
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli
1 łyżeczka octu balsamicznego

Makaron gotuje aldente w osolonej wodzie, z dodatkiem kurkumy. Odcedzam i przelewam zimną wodą. Makaron wykładam na talerz, dodaję oliwki, kawałki kabanosa. Z buraka robię różę z połowy, z drugiej połowy wycinam gwiazdki. Z papryki również wycinam gwiazdki specjalnym nożykiem. Cukinię kroję w plastry 0,5 cm i grilluję na patelni grillowej. Doprawiam solą, pieprzem. Dodaję papryczki chili miniaturki, ser lazur pokrojony.
Do słoiczka wlewam oliwę, wodę, musztardę, ocet, dodaję sól, i całość energicznie mieszam. Sosem polewam sałatkę przed podaniem. Dekoruje pietruszką. Ze skórki od cukinii robię listki.

 

 

Czarnula666 28.01.2015 14:15
Super wpis! Mozna dużo sie dowiedzieć o makaronach. A przepisy świetne. Z krewetkami robie jutro! Mniam! ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak