Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czeskie buchty z nadzieniem

Puszyste bułeczki z pysznym nadzieniem umilą nam każdy dzień.

Czeskie buchty z nadzieniem


Składniki:

  • 500g mąki
  • 20g drożdży
  • 270-300 ml mleka
  • 60g masła, roztopionego
  • 1 małe jajko
  • 5 łyżek cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Nadzienie, masło do posmarowania, puder do posypania


Zrobić rozczyn z drożdży, niewielkiej ilości mleka i cukru,odrobiny mąki.

Jajko roztrzepać z pozostałym mlekiem i cukrem.

Połączyć razem składniki i wyrobić ciasto.

Odstawić do wyrośnięcia.

Po tym czasie krótko wyrobić i podzielić na 50-gramowe części. Do środka każdej włożyć nadzienie ( krem czekoladowy, karmel, konfitura,czekolada...) i uformować bułeczkę.

Układać w przygotowanej tortownicy (posmarowanej masłem i podypanej mąką) blisko siebie.

Odstawić do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować jajkiem.

Piec około 25 min. w temp. 180o

Smacznego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak