Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czerwone jabłuszko…

Czerwone jabłuszko przekrojone na krzyż …,może nie dzisiaj.

Jabłek mamy w bród, więc należy je wykorzystać maksymalnie. Szybkimi krokami ,niestety ,zbliża się jesień-zima, a z nią tradycyjny kompot wigilijny. Warto już teraz o tym pomyśleć i przygotować susz jabłkowy. Suszenie należy do najstarszych metod utrwalania żywności.

Susz jabłkowy.

Czerwone jabłuszko…

Z umytych jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry 3-5mm. Żeby nie ściemniały należy zanurzyć w wodzie z cytryną. Następnie odcedzić i osuszyć na ręczniku lnianym. Ułożyć na papierze do pieczenia i suszyć w temperaturze od 50-80stopni z nawiewem, przy uchylonych drzwiczkach lub w suszarce do owoców. Niestety proces suszenia trwa kilka godzin. Można go trochę przyspieszyć. Najpierw pieczemy plastry w temperaturze 180 stopni przez 15minut i dalej już w niskiej temperaturze jak opisałem wyżej. Przechowujemy w słojach ze szczelnym zamknięciem. Jest to bardzo ważne, bo suszone jabłka łatwo chłoną wilgoć , nie będą chrupiące i mogą pleśnieć.

Czerwone jabłuszko…

Suszone jabłka można wykorzystać nie tylko do kompotu, ale i do pysznej zupy, drugich dań czy ciast i ciasteczek.

W długie jesienne wieczory chętnie coś chrupiemy. Zamiast sklepowych „zapychaczy” proponuję właśnie takie suszone jabłuszka. Możemy je urozmaicić obsypując cukrem, cynamonem, a może papryką.

 

Cynamonowe chipsy jabłkowe.

Czerwone jabłuszko…

Jabłka pozbawione gniazd nasiennych kroimy w plasterki.

Plasterki jabłek obtaczamy w mieszance cukru z cynamonem i suszymy.

Taka przegryzka jest smaczna, aromatyczna i zdrowa.

Bardzo lubię suszyć owoce bo cały dom wypełnia się  ich wspaniałym zapachem.

Christopher 2014.09.23

 

 

bietka 24.09.2014 08:26
uwielbiam jabłuszka, bardzo dobry pomysł z Cynamonowymi chipsami jabłkowymi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak