Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Czerwone banany…

…na poprawę humoru.

Nazwa „banan” prawdopodobnie pochodzi  od arabskiego „palec”, od skojarzenia kształtu owocu z palcem.

Banany poprawiają nasze samopoczucie, gdyż zawierają serotoninę, czyli hormon szczęścia.

Sklasyfikowano około 200 gatunków drzew bananowców, ale uprawia się około 20.Wśród nich jest banan czerwony. Jego ojczyzną  jest Zanzibar. Moje pochodzą z Ekwadoru. Czerwone banany są raczej krótkie około 15 cm i grube. Skóra jest twarda i mięknie w miarę dojrzewania. Miąższ ma zabarwienie pomarańczowe, jest bardzo miękki ,kremowy ,ale mało słodki. Pyszne są  smażone na maśle czy zapiekane. Tubylcy podają je pieczone w ziołach. Ja proponuję zapiekane z jabłkami.

Jeżeli traficie na czerwone  banany ,które są twarde ,to znaczy ,że są niedojrzałe. Należy je odłożyć na tydzień ,dwa ,aż skórka stanie się miękka.

 

Czerwone banany  zapiekane z jabłkami.

Czerwone banany…

Składniki.

2 banany czerwone

1 jabłko

½ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki chilli

½ łyżeczki kardamonu

1 łyżka cukru brązowego

1 cytryna

1 łyżeczka masła

 

Banany pokroić i skropić sokiem z cytryny.

Jabłko pokroić w cienkie plasterki.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać na przemian plastry bananów i jabłka.

Wszystkie przyprawy wymieszać z cukrem i posypać owoce.

Zapiekać 8-10 minut w temp.180 stop.

Czerwone banany…

Niestety zajadanie się czerwonymi bananami napotyka na trudności .Rzadko pokazują się w Polsce i są drogie.

Banany to nie tylko przysmak kulinarny, ale mają też duże zastosowanie w innych dziedzinach.

Z liści otrzymuje się włókno manilskie bardzo silne i odporne na działanie wody morskiej. Z manili produkuje się liny okrętowe , tkaniny ,papier i płyty budowlane.

Podobno maseczki z bananów ujędrniają, ożywiają naszą skórę, a nawet wygładzają drobne zmarszczki.

 

Maseczka ujędrniająca.

½ banana

1 łyżeczka słodkiej śmietanki

5 kropel soku z cytryny

Rozgnieciony banan wymieszać ze śmietanką i cytryną. Nałożyć na twarz i szyję .Po 15 minutach zmyć letnią wodą, osuszyć i nałożyć krem.

 

Maseczka odżywiająca.

1banan

1 łyżeczka oliwki z pestek winogron lub oliwy z oliwek

Składniki wymieszać, nałożyć na twarz i szyję na 20 minut.

Maseczkę zmyć letnią wodą ,osuszyć i nałożyć krem nawilżający.

Kiedy będziemy już jędrni i upiększeni to pożywimy się zapiekanką z banana i będziemy tryskać szczęściem.

Jeszcze spróbuję obalić  pewien mit.

Nie wiadomo skąd się wzięło przekonanie o tym, że czarna końcówka banana jest źródłem zakażenia  lambliami. Jest to fizycznie niemożliwe. O wiele większe prawdopodobieństwo zakażenia  występuje przy zjedzeniu nieumytych truskawek , jagód, czy braku odpowiedniej higieny w WC.

Czerwone banany…

 Christopher 2014.09.04

Christopher 05.09.2014 16:11
Cieszę się,że przyczyniłem się do poznania innego gatunku banana.
CAROLL1989 05.09.2014 16:06
Pierwszy raz słyszę o czerwonych bananach
Mniam 04.09.2014 20:47
Dobrze wiedzieć, bo tak to bym kupiła, spróbowała i powiedziała, że niedobre :) fajny wpis, bardzo mi się podoba.
Christopher 04.09.2014 15:25
U mnie cena to prawie 20zł/kg. Czerwone banany można dusić, gotować, zapiekać. Na surowo nie są rewelacyjne i należy pamiętać ,że muszą być naprawdę dobrze dojrzałe.Do sklepów trafiają przeważnie twarde i takie nie nadają się do spożycia.Chowamy do szafki, nie lodówki i czekamy nieraz bardzo długo,aż staną się miękkie.
Gabi44 04.09.2014 14:53
Ciekawy wpis ,przynajmniej dla mnie,bo czerwonych bananów nie widziałam i nie jadłam. Teraz wiem ,że takie są i kiedy je jeść. Zapiekane z jabłkami na pewno są pyszne.
Mniam 04.09.2014 14:24
Widziałam w sklepie czerwone banany, ale rzeczywiście cena trochę odstrasza :(

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak