Czekoladowy sernik
Ciasto;
1 kostka margaryny
1 i 1/2 szklanki mąki i cukru kryształu
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyzki kakao,
4 jajka,
5 łyżek wody
MASA sernikowa:
1 kostka margaryny
4 jajka ,
1 kg sera trzykrotnie mielonego
2 budynie śmietankowe
1 szklanka cukru
CIASTO: Margarynę ,kakao, cukier wkładamy do garnka,roztapiamy podlewając 5 łyżkami wody. Zdejmujemy z ognia ,studzimy.
Odlewamy 1/2 szklanki masy.
Do reszty dodajemy 2 żółtka mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy.
Białka ubijamy na sztywna piane .
Pod koniec łączymy z masą kakaową.
Ciasto wylewamy do średniej wielkości blachy.
MASA SEROWA:
Żółtka ucieramy z cukrem. Białka ubijamy na pianę ,dodając pod koniec proszek budyniowy. Margarynę rozpuszczamy w mikrofalówce.
Do zmiksowanych żółtek dodajemy ser trzykrotnie zmielony z wiaderka,ucieramy.
Dodajemy margarynę już przestudzoną i pianę z budyniem.
Masę wykładamy na ciasto wyłożone w blaszce.
Wyrównujemy powierzchnie masy łyżką .
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 55 minut.
Zostawiamy w piekarniku po upieczeniu około 15 minut przy uchylonych drzwiczkach.
Gdyby ciasto zaczęło za bardzo się przypiekać od góry warto przykryć je folią aluminiową .