Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowy sernik

Serniki zyskały sobie zwolenników nie tylko u mnie w domu ale i chyba u większości z Was. Ten przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu akurat można wypróbować przy okazji zbliżających się świąt.

                  Czekoladowy sernik

 

 

      Czekoladowy sernik



Ciasto;

1 kostka margaryny

1 i 1/2 szklanki mąki i cukru kryształu

3 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyzki kakao,

4 jajka,

5 łyżek wody


MASA sernikowa:

  1 kostka margaryny

4 jajka ,

1 kg sera trzykrotnie mielonego

2 budynie śmietankowe

1 szklanka cukru

 

 

 

 

CIASTO: Margarynę ,kakao, cukier wkładamy do garnka,roztapiamy podlewając 5 łyżkami wody. Zdejmujemy z ognia ,studzimy.

      Czekoladowy sernik

 

 

Odlewamy 1/2 szklanki masy.

       Czekoladowy sernik

 

 

Do reszty dodajemy 2 żółtka mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy.

Białka ubijamy na sztywna piane .

     Czekoladowy sernik

Pod koniec łączymy z masą kakaową. 

Ciasto wylewamy do średniej wielkości blachy. 

 

 

MASA SEROWA:

Żółtka ucieramy z cukrem. Białka ubijamy na pianę ,dodając pod koniec proszek budyniowy. Margarynę rozpuszczamy w mikrofalówce.

 

Do zmiksowanych żółtek dodajemy ser trzykrotnie zmielony z wiaderka,ucieramy.

         Czekoladowy sernik

 

 

Dodajemy margarynę już przestudzoną i pianę z budyniem.

Masę wykładamy na ciasto wyłożone w blaszce.

         Czekoladowy sernik

 

 

Wyrównujemy powierzchnie masy łyżką .

         Czekoladowy sernik

 

 

Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 55 minut.

Zostawiamy w piekarniku po upieczeniu około 15 minut przy uchylonych drzwiczkach.

Gdyby ciasto zaczęło za bardzo się przypiekać od góry warto przykryć  je folią aluminiową .

 

           Czekoladowy sernik

Czekoladowy sernik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak