Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe muffinki z karmelowym nadzieniem

Zbliża się weekend, czas na coś słodkiego. Zapowiada się słoneczny, wiosenny i całkiem ciepły weekend. Żal czasu na siedzenie w kuchni. W takim razie coś szybkiego, coś słodkiego, coś pachnącego i coś pysznego, czyli MUFFINKI !!!! :o)

Uwielbiam robić muffinki- nieskończenie wiele możliwości. Można do nich dodać wszystko co kochamy, a robi się je bajecznie prosto. Bez miksera, krótko się pieką, no i ciężko je zepsuć. :-)

 

CZEKOLADOWE MUFFINKI Z KARMELOWYM NADZIENIEM

 

Składniki:

BABECZKI:

mąka pszenna- 1 szklanka

cukier- ½ szklanki- nawet ciut mniej

szczypta soli

mielone migdały- ½ szklanki

kakao- 3 łyżki

proszek do pieczenia- 2 łyżeczki

soda oczyszczona- 1 łyżeczka

mleko- 1 szklanka

masło- 100g

jajko- 1 sztuka

gorzka czekolada- 100 g

NADZIENIE:

mleko-1 i 1/3 szklanki

cukier- ½ szklanki + 1 łyżka cukru

mąka ziemniaczana- 2 łyżki

 

Wykonanie:

Do miski wsypać wszystkie suche składniki, czyli- mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli, cukier, mielone migdały i kakao. Wymieszać łyżką.

Teraz czas na składniki mokre. Masło roztopić i ostudzić, do masła dodać mleko i roztrzepane jajko.

Mokre składniki dodać do miski ze składnikami suchymi- wymieszać łyżką, ale niezbyt dokładnie- mają pozostać grudki.

Gorzką czekoladę pokruszyć na kawałki, dodać do babeczkowej masy i delikatnie wymieszać.

 

Szklankę mleka zagotować i do gorącego mleka dodać łyżkę cukru. W reszcie mleka rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Do rondelka wsypać pół szklanki cukru, podgrzewać aż cukier się skarmelizuje (będzie miał piękny bursztynowy kolor). Wtedy zdjąć rondelek z ognia i wlać gorące mleko-ostrożnie bo może pryskać (!). Mieszać aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dolać mleko z mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Powinna powstać dość gęsta, gładka karmelowa masa.

 

Przygotować formę do pieczenia muffinek. W każde wgłębienie włożyć papierową papilotkę.

Nakładać łyżką masę babeczkową prawie do połowy wysokości papilotki. Następnie do każdej włożyć karmelowe nadzienie i przykryć resztą czekoladowej masy.

 

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 minut. Aż babeczki pięknie urosną i ładnie popękają ukazując swój słodki karmelowy środek.

 

Przepis na 12 babeczek.

Czekoladowe muffinki z karmelowym nadzieniem

Koper 30.03.2011 15:53
Migdały są zmielone jak mąka. Kupuję mielone migdały w sklepie, ale można zmielić je samodzielnie w maszynce do mielenia. A jak nie ma się migdałów, to można je po prostu zastąpić mąką.
katoda
katoda 30.03.2011 14:08
Muszę wypróbować koniecznie! A jak drobne mają być te migdały??
Koper 14.03.2011 18:48
Bardzo mnie cieszy, że muffinki smakowały- tym bardziej, że sama osobiście wymyśliłam ten przepis :) Robię je tak, że kładę do foremki 2 łyżki masy- wtedy foremki zapełnione są do połowy, potem karmel i jeszcze łyżka ciasta. Dwa razy je robiłam i dwa razy popękały tak, że karmel było ładnie widać. :)
borgia 13.03.2011 15:46
Bardzo mocno czekoladowe. Niestety nie udało mi się ich \"popękać\"... Opornie podeszły do tematu i pewnie za dużo ciasta na wierzch dałam i straciły przez to na wyglądzie niestety... Za to wnętrze mają super. Polecam. Zwłaszcza zwolennikom czekolady.
borgia 11.03.2011 15:24
Fajowe. Myślę, że to genialny pomysł z tym karmelem. Może uda mi się zrobić w niedzielę. Jutro nie dam rady, bo siostra świętuje... :).

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak