Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladki z mleka w proszku

Przepis na nie znalazłam w internecie. Wyszły bardzo smaczne!

Czekoladki z mleka w proszku


Składniki:

  • 11 czubatych (!) łyżek mleka w proszku*
  • 8 łyżek mleka zwykłego, płynego
  • 2 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • ew. szczypta barwnika

 

W płynnym mleku rozrabiamy mleko w proszku i cukier. Dokładnie mieszamy, aż powstanie gładka masa. Jeśli chcemy mieć kolorowe czekoladki to kilka łyżek masy przekładamy do małego pojemniczka, dodajemy tam barwnik i ponownie mieszamy. Ważne by masa była gęsta.

Do przygotowanych mini papilotek lub silikonowej foremki na lód nakładamy masę. Wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin.

* ja niestety nie wzięłam czubatych łyżek a płaskie, więc moje czekoladki nie chciały "trzymać" kształtu. Co prawda przechowywałam je w zamrażarce i wyciągałam przed samym zjedzeniem, ale gdybym dodała więcej mleka w proszku to byłyby twardsze.

 

Czekoladki z mleka w proszku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak