Czas pomyśleć o świątecznych wypiekach nie tylko na twarzy...

Opublikowano: 27.03.2012
Autor: IZABELA29
Czas pomyśleć o świątecznych wypiekach nie tylko na twarzy...
Za kilka dni zacznie się pieczenie ciast na święta. Jedne będą bardzo wymyślne drugie bardzo proste. Ja proponuje wersje mazurka dla zapracowanych mam i dla leniuszków kuchennych. A może któryś z panów się skusi i zrobi żonie niespodziankę takim ciastem.?

                

                 Biszkoptowy mazurek  

 

 

Czas pomyśleć o świątecznych wypiekach nie tylko na twarzy...





Biszkopt:


5 jajek
7 łyżek cukru
8 łyżek mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Polewa:

2 łyżki smietany 18 %
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki cukru

Dodatkowo:

marmolada
migdały w czekoladzie,
rodzynki
orzechy laskowe
wiórka kokosowe różnokolorowe: różowe, pomarańczowe, żółte. białe.




Biszkopt;
 Ubijamy białka na sztywno,dodajemy 2 łyżki cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru i wlewamy cienkim stumieniem do białek. Następnie delikatnie dosypujemy makę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do średniej blaszki posmarowanej margaryi obsypanej mąką Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C na 15 minut.

Po upieczeniu wyjmujemy blaszkę z biszkoptem,  rzucamy z wysokości 30 cm na podłogę.
Po wystudzeniu nożem delikatanie zarysowujemy linie obramówki i robimy kratke.
Co drugi kwadrat lekko wycinamy biszkopt na wysokości 3 mm.(dwa boczne i jeden środkowy).
 W wyskubane miejsca nakładamy marmoladę ,dokładnie je pokrywając.
Posypujemy wiórkami i ozdabiamy migdałem w czekoladzie i rodzynkami.
 Na środkowym kwadracie robimy z migdałów kwiatka.



Polewa;
Do rondelka wlewamy 2 łyżki śmietany, kakao i wsypujemy cukier. Stawiamy na małym gazie, mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru, nie gotujemy.

Polewamy obramówkę biszkopta i resztę ciasta.
 Dekorujemy białymi wiórkami obramówkę , a na reszcie polewy nakładamy różowe wiórka. Dekorujemy orzechami laskowymi.





Czas pomyśleć o świątecznych wypiekach nie tylko na twarzy...

prymat