Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czas na sushi

Fala japońskiego jedzenia przeszła przez Polskę, chyba rzeczywiście zostało niewielu takich, którzy nie dali się porwać i chociaż raz nie spróbowali sushi.

Moje pierwsze spotkanie było jakieś 7 lat temu, może 8, na pewno jeszcze podczas studiów. Byłam w jakimś sushi- barze i małe pozawijane rolki nie zrobiły na mnie najlepszego wrażenia… Niewiele pamiętam, pamiętam tylko, że było piekielnie ostre i jak dla mnie za bardzo rybne :) najbardziej smakował mi marynowany imbir.

Po nieudane pierwszej próbie miałam długą przerwę. Dopiero jakieś pół roku temu mój brat zrobił sushi- party:), podeszłam do tego tematu dość sceptycznie, ale byłam mile zaskoczona. Nie wiem, czy pierwsze sushi było nieudane, czy może ja dorosłam do tego smaku.

 
Czas na sushi


Na zdjęciu pierwsze smaczne sushi jakie jadłam, a w tle mój mąż z córeczką i kawałek mojego bratanka:)

 

Następnym krokiem w stronę sushi był pewien prezent… Dokupiłam kilka składników i powstało moje własnoręcznie zrobione sushi :) niestety bez surowej ryby, ale i tak było smaczne.


Czas na sushi
 

Składniki:

Ryż do sushi

Sos do ryżu

Marynowany imbir

Czarny sezam

Prasowane algi- nori

Wasbi w proszku

Sos sojowy

Czerwona papryka

Ogórek

Avocado

Paluszki krabowe- surimi

Wędzony łosoś

 

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania ryżu, na opakowaniu powinna być dokładana instrukcja, co do płukania, proporcji wody, czasu gotowania i ilości sosu jaką należy dodać. Ryż koniecznie studzimy przed robieniem sushi!


Czas na sushi

Ogórka i avocado obieramy ze skórki. Wszystkie warzywa kroimy w paski.


Czas na sushi

Przygotowujemy sobie miseczkę z wodą do płukania palców- przyda się, bo ryż strasznie się klei.

Na bambusowej macie kładziemy arkusz nori- chropowatą stroną do góry.

Na wodorostach układamy ryż.

Możemy wymieszać go z  czarnym sezamem.


Czas na sushi


Czas na sushi

Na ryżu układamy plastry łososia


Czas na sushi

Na łososiu warzywa.


Czas na sushi

Możemy nie zamiast łososia, między warzywa włożyć paluszki krabowe.


Czas na sushi

Za pomocą bambusowej maty zawijamy ciasną rolkę.

Czas na sushi

Czas na sushi

Rolkę kroimy na małe kawałki- takie na raz do buzi, sushi nigdy nie przegryzamy na pół!


Czas na sushi

Możemy też z ryżu uformować mały wałek, położyć na nim kawałek krabowego paluszka, albo łososia i zawinąć to paseczkiem nori. Ryż może być sam, lub z sezamem.


Czas na sushi

Z proszku wasabi robimy pastę, dodając odrobinę wody. Wasabi mieszamy z sosem sojowym.

Każdemu podajemy miseczkę z sosem i wasabi (każdy oczywiście sam może sobie połączyć te dwa składniki), i marynowany imbir.

Sushi jemy pałeczkami lub palcami, nigdy nie sztućcami! Zamaczamy w sosie i zjadamy w całości, pomiędzy przegryzamy marynowany imbir.


Czas na sushi
 


Czas na sushi

To moje pierwsze własnoręczne sushi, nie było idealne, wiem co muszę poprawić, staranniej zawijać, lepiej rozprowadzić ryż. Następne wersje będą bardziej dopracowane. Ale muszę Wam powiedzieć, że robienie sushi to fajna zabawa :)


Czas na sushi


Czas na sushi

borgia 05.09.2011 12:10
Dobra... jadę!!!
Krystyna23
Krystyna23 05.09.2011 01:11
Piękne!:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak