Każdy z nas od czasu do czasu ma ochotę na fast food. Dobra wiadomość jest taka, że wszelkie zapiekanki, hot-dogi, nuggetsy czy burgery mogą okazać się całkiem zdrowe, gdy wiemy z jakich składników są przygotowane. Wiadomo, wyznacznikiem tego, co gotujemy jest oczywiście czas, ponieważ przygotowanie domowego jedzenia troszkę go potrzebuje. Według mnie warto zrobić takie pyszności w domu, zwłaszcza gdy zbliża się weekend. Zapraszam do skorzystania z moich przepisów.
Hot – dogi z kurczakiem marynowanym w białym pieprzu i chilli
Domowy fast food z domowymi bagietkami i ostrym kurczakiem marynowanym w białym pieprzu i papryczkach chilli:
5 bagietek (przepis na bagietki)
400 g filetu z piersi kurczaka
0,5 łyżeczki białego pieprzu
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka lubczyku
2 papryczki chilli
2 łyżki oliwy z oliwek
2 pomidory
1 czerwona cebula
1 ogórek
100 g startego żółtego sera
Dresing tysiąca wysp
Filet z kurczaka kroimy na małe kawałeczki. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, białym pieprzem i lubczykiem. Mieszamy dokładnie, dolewamy oliwę i posiekane papryczki chilli. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Smażymy na rozgrzanej patelni. Pomidory oraz ogórka kroimy w kosteczkę, czerwoną cebulę w piórka. Bagietki przecinamy wzdłuż, ale nie docinamy do końca. W środku wykładamy gorącego kurczaka, starty ser oraz warzywa. Polewamy dressingiem.
Ostry jogurtowy kurczak w tortilli
Tak przyrządzony kurczak jest obłędny w smaku. Jogurtowy posmak kurczaka z smakiem curry i ostrej czerwonej papryki jest strzałem w dziesiątkę. Takie kąski kurczaka możemy również podać na osobnym półmisku jako przekąska!
500 g fileta z kurczaka
330 ml jogurtu naturalnego
0,5 łyżeczki przyprawy do gyrosa
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka ostrej papryki
3 ząbki czosnku
Sól
Dodatkowo:
6 placków tortilli
Kilka liści sałaty lodowej
2 pomidory
1 ogórek
1 czerwona papryka
100 ml jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
Oliwa z oliwek
Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy je przyprawą do gyrosa. Jogurt naturalny mieszamy z curry, ostra papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wkładamy do niego kawałki kurczaka i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie smażymy kurczaka na oliwie z oliwek. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej marynaty.
Każdy placek tortilli smarujemy sosem czosnkowym (jogurt wymieszamy z majonezem i posiekanym czosnkiem). Układamy kawałki kurczaka, trochę sałaty lodowej, kawałki pomidora i czerwonej papryki oraz plasterki ogórka. Zwijamy.
Kąski w cieście graham i sezamie
Lekkie i smaczne kąski z kurczaka w chrupiącej panierce z ciasta graham i sezamu. Alternatywa dla domowego fast foodu. Tym razem w zdrowej wersji.
600 g filetu z piersi kurczaka
Przyprawa do gyrosa
Ostra czerwona papryka
Cząber
Ciasto:
2 jajka
3 łyżki mąki graham
Sól
Pieprz
Sezam do obtoczenia
Filet z piersi kurczaka kroimy w większe kawałki. Przyprawiamy przyprawą do gyrosa, ostrą czerwona papryką i cząbrem. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Jajka mieszamy z mąką graham, doprawiamy solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w cieście a następnie w ziarnach sezamu. Mięso układamy w skropionym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym. Pieczemy pod przykryciem przez 35 minut w temperaturze 190-200*C. Podajemy z salsą z pomidora, ogórka i papryki.
Kurczak a'la KFC
Nie ma nic lepszego niż domowy fast food. Skrzydełka w smaku przypominają te ze słynnego KFC. Polecam z sosem czosnkowym lub majonezowym i frytkami.
1 kg skrzydełek
Przyprawa do pikantnego kurczaka
1 łyżeczka ostrej papryki
Ciasto:
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka ostrej papryki
1 jajko
Do panierowania i smażenia:
Mąka pszenna
Ok. 1 litr oleju
Skrzydełka dokładnie myjemy. Odcinamy lotki. Pozostałą cześć kroimy na dwie (przecinamy w stawie). Mięso dokładnie przyprawiamy przyprawą do kurczaka i ostrą czerwoną papryką. Odstawiamy na 15 minut do lodówki. Przygotowujemy ciasto. Mleko mieszamy z mąką, jajkiem i ostrą czerwoną papryką. Zalewamy nim mięso, dokładnie obtaczamy aby było w całości pokryte. Odstawiamy do lodówki na kolejne 30 minut. Do pojemnika wsypujemy mąkę, przekładamy na nią po kilka kawałków kurczaka. Zamykamy pojemnik i potrząsamy. W ten sposób mięso będzie całe w panierce. Skrzydełka smażymy na rozgrzanym głębokim oleju ok. 12 minut.