Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok i skórka z 1/2 dużej cytryny
- 80g miękkiego masła
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
+ olej do smażenia, puder do posypania
Miękkie masło zmiksować ze śmietaną, jajkami, sokiem i skórką z cytryny, miękkim masłem.
Do mąki dodać proszek do pieczenia i wszystko wsypać do masy.
Zagnieść elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
W garnku o szerokim dnie podgrzewamy mocno olej (około 2-3 cm).
Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1 cm, kroimy je w paski, a paski na kosteczki. Wyglądem przypominają kopytka :)
Smażymy je na oleju, przewracając na drugą stronę, gdy nabiorą ładnego koloru.
Osuszamy na papierowym ręczniku i obtaczamy w cukrze pudrze.
Smacznego :)