Cynamon uprawiany był już około 3 tysięcy lat przed naszą erą, jednak używano go nie do celów kulinarnych, ale jako składnik kadzideł i do balsamowania zwłok. Ceniono go równorzędnie ze złotem i przechowywano w skarbcach. W Europie cynamon zaistniał około XVI wieku, kiedy wyprawy portugalskie dotarły do Cejlonu- miejsca, gdzie rosły drzewa cynamonowe, czyli cynamonowce.
W Cejlonie znajdują się największe uprawy cynamonowców, jednak obecnie uprawia się je także w Azji i Ameryce Południowej. Cynamonowiec jest zielonym drzewem, które osiąga do 12 metrów wysokości. Ma jasnozielone liście i małe kwiaty oraz gładką, szarobrązową korę.
Cynamon jest handlową nazwą kory suszonej z pni i gałązek drzewa cynamonowego. Najbardziej ceniony ze względu na zapach i smak jest właśnie wspomniany wcześniej cynamon cejloński, mimo iż uprawianych jest wiele gatunków tych drzew.
Korę cynamonowców zdejmuje się z młodych pędów, następnie poddaje się je dokładnemu czyszczeniu, po czym tnie się je na odcinki 30-100 cm i szerokości 1-2 cm. Kolejny etap polega na ich suszeniu, najlepiej na słońcu. Podczas suszenia kora nabiera ciemnożółtego koloru i intensywnego aromatu, a jej brzegi podwijają się tworząc rurki. Najbardziej aromatyczne są kory cienkie, o jasnej barwie. W sprzedaży oprócz rurek, jest także cynamon mielony (powszechnie znany), który pochodzi z odpadków powstających w czasie cięcia i pakowania rurek.
Specyficzny zapach i aromat cynamon zawdzięcza olejkom eterycznym, które mają właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i zwiększające wydzielanie kwasów żołądkowych. W związku z tym, cynamon jest składnikiem niektórych leków.
Cynamon wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Jest bogatym źródłem żelaza, wapnia i błonnika pokarmowego. Pomaga w trawieniu i przy problemach żołądkowych. Obniża poziom cukru we krwi, pomaga niwelować mdłości (podobnie jak imbir), wspomaga koncentrację i zapamiętywanie. Dodatkowo ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze, warto więc dodawać go do potraw zwłaszcza w okresie zimowym. Cynamon polecany jest osobom na diecie, gdyż wspomaga trawienie i przyspiesza przemianę materii. Według badań, wykazuje także działanie przeciwnowotworowe oraz jest ponoć skutecznym afrodyzjakiem. Cynamon nie jest zalecany osobom cierpiącym na wrzody żołądka i dwunastnicy oraz alergikom.
Cynamon ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Głównie przyprawę tę dodaje się do potraw mącznych, ciast (szarlotek, pierników), deserów, kompotów, grzanych win, kawy. W kuchni wschodniej, cynamon dodaje się do mięs – głównie baraniny i wieprzowiny.
Cynamon jest przyprawą znaną i lubianą, głównie ze względu na charakterystyczny smak i zapach. Cieszmy się tym aromatem i przyprawiajmy nasze dania, tą drogocenną przyprawą.