Cukiniowy zawrót głowy

Opublikowano: 20.08.2013
Autor: bietka
Cukiniowy zawrót głowy
Lubicie cukinię? Bo ja bardzo, a w tej chwili mamy właśnie sezon w pełni na to warzywo.

Cukiniowy zawrót głowy

Cukinia jest u nas również znana pod nazwą kabaczek.

Zastosowanie

Cukinia należy do warzyw niskokalorycznych, o niezbyt dużej wartości odżywczej, ale za to odkwasza organizm i wplywa na przemianę materii. 

Zastosowanie kabaczków w kuchni jest szerokie, podaje się je na surowo, smażone, pieczone, duszone, gotowane.
Z cukini można przyrządzić wiele różnych posiłków np. zupę, drugie danie, sałatki, surówki, napoje, desery a także marynaty.
 Ma wysoką wartość dietetyczną: zawiera duże ilości cukrów, witaminy C, PP, B, karotenu ponadto owoce nie kumulują metali ciężkich.
 Wartość energetyczna 100 g cukinii wynosi ok. 15 kcal

żródło http://pl.wikipedia.org/wiki/Kabaczek 

Ja z cukini robię bardzo dużo różnych potraw, oto niektóre z nich.

Cukinia a`la schabowy

Składniki

1 młoda cukinia

ciasto:
2 jajka
pół szklanki mleka
mąki ile zabierze
sól
pieprz czarny mielony Prymat

olej do smażenia

1. Młodą cukinię obieramy i kroimy na plastry o grubości około pół cm.

2. Robimy ciasto: jajka rozbijamy z mlekiem, dodajemy tyle mąki żeby ciasto było nie za gęste, dodajemy do smaku sól i pieprz. Wszystko razem dobrze mieszamy.

3. Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Cukinię obtaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

4. Cukinię podajemy z ziemniakami i dowolnym mięskiem.

5. Taka cukinia doskonale również smakuje sama.

Cukiniowy zawrót głowy

Następny przepis będzie na sałatkę do słoików.

Sałatka z cukini z kurkumą

Składniki:
6 kg cukinii
6 duże cebule
1 kg marchwi
2 papryki czerwone

Zalewa:
5 szklanek cukru
3 szklanki octu
1 łyżka kurkumy mielonej Prymat
kilka ziarenek ziela angielskiego Prymat
kilka listków laurowych Prymat
3 łyżki oleju
3 łyżki soli

Wykonanie:

1. Cukinię obieramy, kroimy na połowę wydrążamy środek, kroimy na słupki, a potem kroimy na cienkie kwadraciki, albo ścieramy na szatkownicy.

2. Cebulę obieramy i kroimy na półplasterki.
Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na grubym tarku.
Paprykę oczyszczamy i kroimy w drobną kosteczkę.

3. Wszystkie składniki na zalewę dajemy do baniaka i gotujemy.

4. W misce mieszamy wszystkie warzywa.
Jak zalewa zakipi dodajemy do niej wszystkie warzywa i gotujemy 15 minut.

5. Sałatkę dajemy do słoików.
akręcamy i pasteryzujemy 10 minut.

Cukiniowy zawrót głowy


Idealna sałatka do ziemniaków i dowolnego mięska.

Cukiniowy zawrót głowy

Kolejna moja pyszna propozycja to

Cukinia zamknięta w słoiczku

Składniki:

1 średnia cukinia
20 dkg cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Wykonanie:

1. Cukinie obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zasypujemy cukrem i zostawiamy na 2-3 godziny.

2. Potem dodajemy cukier waniliowy i kwasek cytrynowy i gotujemy cukinię 15 minut.

3. Zostawiamy na noc, rano przekładamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut.

Cukiniowy zawrót głowy


I teraz to co lubię najbardziej czyli "Ciasto z cukinią zamkniętą w słoiczku"


Składniki:

Biszkopt:
pół szklanki cukru
4 jaja
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto kokosowe:
4 białka
3/4 szklanki cukru
20 dkg wiórek kokosowych
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
1 słoik cukinii
1 budyń śmietankowy
4 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej
25 dkg margaryny
4 żółtka

Wykonanie:

1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka, na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Dać do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut w temp. 180 stopni.

2. Ciasto kokosowe: białka ubić, stopniowo dodawać cukier, potem kokos i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać i wyłożyć do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 minut w temp. 180 stopni.

3. Cukinię ze słoika odlać przez sitko, jeśli nie ma szklanki soku to dodać wody. Odrobinę soku odlać i rozrobić w nim budyń i mąkę. Pozostały sok zagotować z cukrem, jak zakipi dodać budyń wymieszany z mąką i zagotować. Jak dobrze zakipi to zdjąć z ognia i wystudzić.

4. Margarynę utrzeć z żółtkami i dodać zimny budyń. Odsączoną cukinię dodać do kremu.

5. Na biszkopt nałożyć krem z cukinią a`la ananas.
Na wierzch dać ciasto kokosowe.

Cukiniowy zawrót głowy
prymat