Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukiniowe ostatki…

Uwielbiam cukinię… w każdej postaci. Pełna witamin, lekkostrawna po prostu idealna! Dlatego z wielką chęcią przyrządzam ją w domu ku uciesze domowników

Cukiniowe ostatki…

Na sam początek...

Leczo
Cukiniowe ostatki… 

 

·         1 cukinia

·         3 ogórki kiszone

·         2 papryki czerwone

·         1 pomidor

·         1 cebula

·         kawałek boczku wędzonego

·         kiełbasa podsuszana

·         1 łyżka przecieru pomidorowego

·         ½ szklanki bulionu warzywnego

·         liście laurowe

·         ziele angielskie

 

Cebulę pokroić zeszklić  na maśle z cukrem. Dodać pokrojony boczek i kiełbasę. Paprykę, pomidora, cukinię oraz ogórki pokroić. Wszystko razem wrzucić do garnka dodając ziele angielskie i liście laurowe, dusić na małym ogniu podlewając bulionem. Gdy warzywa zmiękną dodać przecier pomidorowy. Przyprawić pieprzem i solą

 

 

 

 

 Cukinia faszerowana

 Cukiniowe ostatki…

1 mała cukinia

1 torebka ryżu brązowego

1/3 cebuli

1 puszka tuńczyka w kawałkach

1 pomidor

1 łyżka oliwek

Bulion warzywny

Zioła prowansalskie

 

Ryż ugotować na sypko w bulionie warzywnym. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle. Dodać pokrojone pomidory, zioła prowansalskie. Dusić. Następnie dodać  oliwki, tuńczyka oraz ryż. Przyprawić pieprzem i solą, można dodać ewentualnie natkę pietruszki. Cukinię przekroić, delikatnie wydrążyć. Skropić sokiem z cytryny.  Nafaszerować ryżem z tuńczykiem, a następnie zawinąć w folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 min. Gotową cukinię podawać posypaną koperkiem.

  

Smacznego!
Pozdrawiam serdecznie D.A 

natalia.doradca 22.10.2013 17:40
Witam, ja również uwielbiam cukinię :) leczo bądź bigosik z cukini pychotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak