Co przygotować z czerwonej soczewicy?

Opublikowano: 12.02.2017
Autor: Patrycja33
Co przygotować z czerwonej soczewicy?
Czerwoną soczewice cenię nie tylko za jej walory smakowe, ale również za jej wartości odżywcze. Otóż soczewica dostarcza nam mnóstwo cennych dla naszego zdrowia substancji oraz nasyci nas na długi czas.

Soczewica posiada cenne właściwości prozdrowotne. Zawiera w sporej ilości błonnik, który pomaga w redukcji złego cholesterolu. Codzienne spożywanie soczewicy zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, pomaga zapobiec udarom mózgu i zawałom serca. Soczewica jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, potasu oraz kwasu foliowego. Czerwona soczewica to mój ulubiony rodzaj soczewicy. Bardzo szybko się gotuje, a poza tym nie potrzebuje wcześniejszego namaczania. Możemy z niej przygotować wiele pysznych potraw. Zapraszam na kilka moich propozycji.

 

Rozgrzewający Dahl z czerwonej soczewicy

Dahl to wyśmienite danie z kuchni indyjskiej. Rewelacyjnie rozgrzewa organizm od środka i pobudza zmysły. W sam raz na zimową porę. Dahl jest niezwykle aromatyczny dzięki dużej zawartości przypraw. Kto jeszcze nie próbował tego dania to szczerze polecam. Jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Dahl wyśmienicie smakuje z dodatkiem chlebka Naan lub z zwykłym pieczywem. 

Co przygotować z czerwonej soczewicy?




Składniki:
soczewica czerwona 2 szklanki,
pomidory 4 szt,
czosnek 2 ząbki,
cebula 1 szt,
koncentrat 4 łyżki,
kmin Rzymski 1 łyżeczka,
kolendra mielona 1 łyżeczka,
garam masala pół łyżeczki,
kurkuma pół łyżeczki,
kminek pół łyżeczki,
imbir szczypta,
cząber 1/4 łyżeczki,
pieprz, sol, chili do smaku,
papryka słodka mielona pół łyżeczki
natka pietruszki 4 łyżki,
olej do smażenia,

Sposób przygotowania:
Cebule i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. Do tego dodajemy wszystkie przyprawy, podsmażamy chwile, aby uwolniły swój aromat a następnie dolewamy wodę. Soczewice dokładnie płuczemy 3 razy, następnie dodajemy do cebulki. Podlewamy wodą, tak aby soczewica była przykryta. Pomidory zalewamy wrzątkiem, następnie obieramy ze skorki, kroimy w kostkę i dodajemy do soczewicy. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy soczewica będzie miękka, dodajemy koncentrat. Mieszamy i przyprawiamy do smaku. Natkę pietruszki siekamy i posypujemy nią gotową potrawę. Podajemy z chlebkiem Naan lub z dowolnym pieczywem.  
 

Potrawka z czerwonej soczewicy

Najważniejszą, rzeczą w przepisie jest podsmażenie przypraw, dzięki temu danie będzie niezwykle aromatyczne, a od naszego domu będą się ciągnęły cudowne zapachy. Moim ulubionym dodatkiem do potrawki jest świeże pieczywo, ale możemy również ją podać z innymi dodatkami np. z ryżem. 

Co przygotować z czerwonej soczewicy?

 
Składniki:
soczewica czerwona 500 g,
cebula 1 szt,
czosnek 2 ząbki,
marchew 2 szt,
koncentrat 3 łyżki,
liść laurowy 2 szt,
ziele angielskie 5 ziaren,
kmin rzymski 1 łyżka,
kolendra mielona 1 łyżka,
papryka słodka mielona 1 łyżka,
garam masala 1 łyżeczka,
kurkuma 1 łyżeczka,
owoc jałowca 3 ziarna,
zioła prowansalskie pół łyżeczki,
chili do smaku,
pieprz i sól do smaku,
olej do smażenia,

Sposób przygotowania:
Cebule drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy wszystkie przyprawy i podsmażamy przez 2 min przez cały czas mieszając. Marchew obieramy, kroimy w półplasterki i dodajemy do cebuli. Soczewice płuczemy 3 razy, następnie dodajemy do warzyw i podlewamy wodą. tak aby cala soczewica była przykryta.  Gotujemy do miękkości warzyw. W razie potrzeb dodajemy wodę. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy potrawkę do smaku chili, solą i pieprzem. 
 

Zupa krem z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki z prażonym słonecznikiem

Kremowa zupa z czerwonej soczewicy to ulubiona zupa mojego męża. To doskonały pomysł na zupę, dla tych którzy są znudzeni tradycyjnymi zupami i poszukują nowych i ciekawych smaków. Pieczona papryka nadaje zupie oryginalnego smaku, a orientalne przyprawy nadają jej doskonałego aromatu. Prażony słonecznik to idealny dodatek do zupy. Zamiast słonecznika możemy również dodać prażone migdały, które są również znakomitym dodatkiem.

Co przygotować z czerwonej soczewicy?




Składniki:
woda 6,5 szklanki,
soczewica czerwona 1,5 szklanki,
papryka czerwona 1 szt,
marchew 1 szt,
ziemniak 2 szt,
pietruszka korzeń 1 szt,
cebula pół szt,
czosnek 1 ząbek,
liść laurowy 1 szt,
ziele angielskie mielone szczypta,
kmin rzymski 1 łyżeczka,
kurkuma mielona pół łyżeczki,
kolendra mielona 1 łyżeczka,
papryka słodka mielona pół łyżeczki,
sol i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
słonecznik 1/4 szklanki,

Sposób przygotowania:
Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju w garnku, w którym będziemy robić zupę. Kiedy cebulka zacznie się rumienić, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, paprykę słodką, kolendrę, kmin rzymski oraz kurkumę i chwile podsmażamy, aby przyprawy uwolniły swój aromat. Następnie zalewamy cebulkę z przyprawami wodą. Soczewice dokładnie płuczemy w wodzie i dodajemy do cebuli. Marchew, ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy drobno i dodajemy do zupy. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Paprykę czerwoną kroimy na pół, pozbawiamy ją gniazda nasiennego, kładziemy na wysmarowana olejem blaszkę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach do momentu aż papryka będzie miękka. Upieczoną paprykę obieramy ze skorki i dodajemy do zupy. Z ugotowanej zupki wyciągamy liść laurowy i miksujemy zupę na gładki krem. Na suchą patelnie wsypujemy słonecznik. Kładziemy patelnie na palnik o malej mocy i prażymy słonecznik. Musimy być ostrożni, ponieważ słonecznik możemy w bardzo łatwy sposób przypalić, a w tedy nie będzie smaczny. Zmiksowaną zupę nalewamy do miseczek i posypujemy prażonym słonecznikiem. Smacznego moi kochani :-) 
prymat