Soczewica posiada cenne właściwości prozdrowotne. Zawiera w sporej ilości błonnik, który pomaga w redukcji złego cholesterolu. Codzienne spożywanie soczewicy zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, pomaga zapobiec udarom mózgu i zawałom serca. Soczewica jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, potasu oraz kwasu foliowego. Czerwona soczewica to mój ulubiony rodzaj soczewicy. Bardzo szybko się gotuje, a poza tym nie potrzebuje wcześniejszego namaczania. Możemy z niej przygotować wiele pysznych potraw. Zapraszam na kilka moich propozycji.
Rozgrzewający Dahl z czerwonej soczewicy
Składniki:
soczewica czerwona 2 szklanki,
pomidory 4 szt,
czosnek 2 ząbki,
cebula 1 szt,
koncentrat 4 łyżki,
kmin Rzymski 1 łyżeczka,
kolendra mielona 1 łyżeczka,
garam masala pół łyżeczki,
kurkuma pół łyżeczki,
kminek pół łyżeczki,
imbir szczypta,
cząber 1/4 łyżeczki,
pieprz, sol, chili do smaku,
papryka słodka mielona pół łyżeczki
natka pietruszki 4 łyżki,
olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Cebule i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. Do tego dodajemy wszystkie przyprawy, podsmażamy chwile, aby uwolniły swój aromat a następnie dolewamy wodę. Soczewice dokładnie płuczemy 3 razy, następnie dodajemy do cebulki. Podlewamy wodą, tak aby soczewica była przykryta. Pomidory zalewamy wrzątkiem, następnie obieramy ze skorki, kroimy w kostkę i dodajemy do soczewicy. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy soczewica będzie miękka, dodajemy koncentrat. Mieszamy i przyprawiamy do smaku. Natkę pietruszki siekamy i posypujemy nią gotową potrawę. Podajemy z chlebkiem Naan lub z dowolnym pieczywem.
Potrawka z czerwonej soczewicy
cebula 1 szt,
czosnek 2 ząbki,
marchew 2 szt,
koncentrat 3 łyżki,
liść laurowy 2 szt,
ziele angielskie 5 ziaren,
kmin rzymski 1 łyżka,
kolendra mielona 1 łyżka,
papryka słodka mielona 1 łyżka,
garam masala 1 łyżeczka,
kurkuma 1 łyżeczka,
owoc jałowca 3 ziarna,
zioła prowansalskie pół łyżeczki,
chili do smaku,
pieprz i sól do smaku,
olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Cebule drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy wszystkie przyprawy i podsmażamy przez 2 min przez cały czas mieszając. Marchew obieramy, kroimy w półplasterki i dodajemy do cebuli. Soczewice płuczemy 3 razy, następnie dodajemy do warzyw i podlewamy wodą. tak aby cala soczewica była przykryta. Gotujemy do miękkości warzyw. W razie potrzeb dodajemy wodę. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy potrawkę do smaku chili, solą i pieprzem.
Zupa krem z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki z prażonym słonecznikiem
Składniki:
woda 6,5 szklanki,
soczewica czerwona 1,5 szklanki,
papryka czerwona 1 szt,
marchew 1 szt,
ziemniak 2 szt,
pietruszka korzeń 1 szt,
cebula pół szt,
czosnek 1 ząbek,
liść laurowy 1 szt,
ziele angielskie mielone szczypta,
kmin rzymski 1 łyżeczka,
kurkuma mielona pół łyżeczki,
kolendra mielona 1 łyżeczka,
papryka słodka mielona pół łyżeczki,
sol i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
słonecznik 1/4 szklanki,
Sposób przygotowania:
Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju w garnku, w którym będziemy robić zupę. Kiedy cebulka zacznie się rumienić, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, paprykę słodką, kolendrę, kmin rzymski oraz kurkumę i chwile podsmażamy, aby przyprawy uwolniły swój aromat. Następnie zalewamy cebulkę z przyprawami wodą. Soczewice dokładnie płuczemy w wodzie i dodajemy do cebuli. Marchew, ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy drobno i dodajemy do zupy. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Paprykę czerwoną kroimy na pół, pozbawiamy ją gniazda nasiennego, kładziemy na wysmarowana olejem blaszkę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach do momentu aż papryka będzie miękka. Upieczoną paprykę obieramy ze skorki i dodajemy do zupy. Z ugotowanej zupki wyciągamy liść laurowy i miksujemy zupę na gładki krem. Na suchą patelnie wsypujemy słonecznik. Kładziemy patelnie na palnik o malej mocy i prażymy słonecznik. Musimy być ostrożni, ponieważ słonecznik możemy w bardzo łatwy sposób przypalić, a w tedy nie będzie smaczny. Zmiksowaną zupę nalewamy do miseczek i posypujemy prażonym słonecznikiem. Smacznego moi kochani :-)