Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co podać na Andrzejki? Kilkanaście propozycji na przekąski, sałatki i słodkości.

Wróżymy, lejemy wosk lub odczytujemy przyszłość z fusów kawy. Andrzejki to dzień szczególny, warto przygotowując przyjęcie zachwycić gości także ciekawym menu.

29 listopada, w wigilię św. Andrzeja chętnie spotykamy się w gronie znajomych i z ciekawością „zaglądamy w przyszłość”.
To wieczór magiczny. Warto zadbać nie tylko o atmosferę, ale także o menu, które stanie się miłym akcentem andrzejkowego przyjęcia. Co podać na imprezowy stół? Jakie menu zaproponować, aby nie spędzić w kuchni pół dnia? Poznajcie moje propozycje na andrzejkowe przyjęcie. Mam nadzieję, że wśród moich propozycji, każdy znajdzie coś dla siebie.

Przekąski 

Pikantne, wytrawne muffinki z papryką i dipem meksykańskim

Co podać na Andrzejki? Kilkanaście propozycji na przekąski, sałatki i słodkości.
Składniki:
Muffinki:
Składniki suche:
1 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki świeżo zmielonej kurkumy
1/4 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
3/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki mokre:
1 duże jajko
3/4 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
Dodatkowo:
1 średni, wędzony filet z kurczaka
3/4 szklanki startego pikantnego sera (np. cheddar)
1/4 strąka czerwonej papryki
3 łyżki czarnych oliwek
3 łyżeczki czarnuszki
Ponadto:
1 opakowanie Party Dip meksykański Prymat
100 g ketchupu
15 ml wody
Muffinki: Składniki suche wymieszać w jednej misce. Składniki mokre roztrzepać w drugiej misce. Pierś z kurczaka i paprykę pokroić w kostkę, oliwki pokroić na plasterki. Składniki suche i mokre wymieszać. Dodać starty ser, pierś, paprykę i oliwki. Wymieszać do połączenia się składników. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Za pomocą łyżki nakładać ciasto do papilotek prawie do pełna. Wierzch posypać czarnuszką. Muffinki piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (dolna grzałka) przez ok. 22-25 minut, do zarumienienia. Po upieczeniu wystudzić na metalowej kratce.
Dip przygotować według przepisu na opakowaniu. Muffinki podawać posmarowane dipem.

Kolorowa półkula z koreczkami

Co podać na Andrzejki? Kilkanaście propozycji na przekąski, sałatki i słodkości.
Składniki:
30 dag kabanosów
1 duża czerwona papryka
1 słoik cebulek perłowych lub złocistych (170 g po odsączeniu z zalewy)
1 słoik ogórków do koreczków (370 g po odsączeniu z zalewy)
1 słoik oliwek zielonych z papryką lub czarnych (200g po odsączeniu z zalewy)
ok. 40 dag sera gouda
Dodatkowo:
1 kształtna biała kapusta (waga ok. 2,5 kg)
wykałaczki
folia aluminiowa

Kapustę dzielimy na równe połówki. Jedną połówkę owijamy folią aluminiową. Paprykę i ser kroimy w kostkę. Kabanosa dzielimy na talarki. Pozostałe składniki odsączamy z zalewy. Składniki nabijamy na przemian na wykałaczki, pozostawiając trochę pustej przestrzeni z obu stron wykałaczek. Gotowe koreczki wbijamy ściśle jeden koło drugiego w kapustę.

Krakers Sandwich

Co podać na Andrzejki? Kilkanaście propozycji na przekąski, sałatki i słodkości.
Składniki:
150 g kremowego serka naturalnego
100 g gorgonzoli
5-6 suszonych pomidorów suszonych w zalewie
1/2 łyżeczki płatków chili (lub 1/4 łyżeczki chili w proszku)
100 g krakersów
szczypta soli
4 łyżki oliwek
2 łyżki kaparów
świeży szczypiorek

Serek utrzeć z gorgonzolą na gładką pastę. Dodać odsączone z zalewy i posiekane drobno suszone pomidory oraz sól i chili. Pastą przełożyć dwa krakersy. Na wierzchu ułożyć pokrojone na plasterki oliwki. Udekorować szczypiorkiem i kaparami.

 

 

Koperty z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą

Co podać na Andrzejki? Kilkanaście propozycji na przekąski, sałatki i słodkości.
Składniki:
1 płat ciasta francuskiego (275 g)
400 g mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
100 g sera feta
1 średnia cebula
sól (opcjonalnie)
świeżo zmielony czarny pieprz
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 jajko (do posmarowania wierzchu)
Na patelni rozpuścić masło. Dodać pokrojoną drobno cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać zamrożony szpinak i smażyć do rozmrożenia i odparowania większej ilości wody. Przyprawić pieprzem, gałką muszkatołową, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i chwilę smażyć. Dodać pokruszony ser feta i wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ewentualnie doprawić solą i/lub pieprzem. Płat ciasta francuskiego podzielić na osiem równych części. Na środek każdego kawałka kłaść po łyżce farszu i zlepiać boki (można docisnąć je widelcem). Koperty ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i włożyć do nagrzanego do 200-220 stopni piekarnika na 15-18 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

Francuskie ślimaki z serem i szynką

Co podać na Andrzejki? Kilkanaście propozycji na przekąski, sałatki i słodkości.
Składniki:
1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
200 g sera żółtego (np. gouda)
150 g szynki konserwowej
Sos:
4 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 duży ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta soli
szczypta cukru
Dodatkowo:
1 jajko
Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Szynkę pokroić w plasterki, a następnie w słupki. Składniki sosu wymieszać. Ciasto francuskie wysmarować sosem. Dodać szynkę i posypać startym serem. Zwinąć w roladę. Zawinąć w papier i schować na około 10 minut do zamrażalnika. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (grzałka góra-dół). Roladę kroić na 2-3 centymetrowe plastry i układać na papierze do pieczenia. Ślimaki posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec na złoty kolor około 18-20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

Drożdżowe kapuśniaczki

Co podać na Andrzejki? Kilkanaście propozycji na przekąski, sałatki i słodkości.
Składniki (na ok. 30 sztuk):
Ciasto:
500 g mąki
250 ml ciepłego mleka
15 g świeżych drożdży
2 małe jajka
1 1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki cukru
50 g stopionego masła
Farsz:
500 g kapusty kiszonej
300 g pieczarek
2 średnie cebule
2 łyżki oleju
szczypta cukru
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 łyżka majeranku
1/2 łyżki tymianku
sól (do smaku)
świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)
Dodatkowo:
1 małe jajko (do posmarowania)
czarnuszka, kminek, mak lub sezam (do posypania)
Ciasto: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić do podrośnięcia. Do mąki dodać sól, podrośnięte drożdże, rozkłócone jajka i wyrobić elastyczne ciasto stopniowo dolewając rozpuszczone masło. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Farsz: Kapustę przepłukać. Poszatkować drobno, zalać wodą i ugotować do miękkości z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Usunąć ziele i liście. Odcedzić i przestudzić. Cebule pokroić w drobną kostkę. Zarumienić na oleju. Doprawić solą i cukrem. Razem z cebulą podsmażyć starte na dużych oczkach pieczarki. Do cebuli z pieczarkami dodać dobrze odciśniętą, ugotowaną kapustę. Dodać łyżkę oleju i podsmażyć na patelni. Doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Na brzeg nałożyć farsz, zawinąć w rulon i odciąć resztę rozwałkowanego ciasta. Powstały wałek ciasta z nadzieniem pokroić na ok. 4 cm kawałki pod skosem. Ponownie nałożyć farsz na brzeg ciasta i zwinąć, odciąć resztę ciasta. Kapuśniaczki ułożyć na blaszce (łączeniem do dołu) wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i posypać czarnuszką. Pozostawić na ok. 10 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 18 minut.

Guacamole z krakersami

Co podać na Andrzejki? Kilkanaście propozycji na przekąski, sałatki i słodkości.
Składniki:
2 dojrzałe awokado
1 średni pomidor
1 mała czerwona cebula
1 kropla sosu tabasco
2 łyżki soku z limonki
sól gruboziarnista
szczypta chili świeżo zmielonego
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Dodatkowo:
krakersy

Awokado przeciąć na pół usunąć pestkę i za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ, polać sokiem z limonki i utrzeć widelcem na gładką masę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tabasco, sól i pokrojonego w drobną kostkę (bez skóry i pestek) pomidora oraz posiekaną cebulkę. Dodać posiekaną natkę, skropić oliwą i posypać świeżo zmieloną chili. Przełożyć do miski i podawać z krakersami.

Paluchy serowe z ziarnami

Co podać na Andrzejki? Kilkanaście propozycji na przekąski, sałatki i słodkości.
Składniki:
2 3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki otrębów pszennych
1 łyżeczka soli
1 jajko
100 g masła
1 łyżeczka cukru
5 dag świeżych drożdży
120 ml (lekko ciepłego) mleka
1 łyżka ziół prowansalskich
2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
2 łyżki ziaren słonecznika
2-3 łyżki sezamu
4-5 łyżek startego żółtego sera (np. gouda)
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru i odstawić do podrośnięcia. Do mąki z solą dodać otręby, zioła, czosnek, słonecznik oraz posiekane masło. Rozrobić palcami na kruszonkę. Dodać jajko i podrośnięte drożdże. Zarobić elastyczne ciasto i odstawić miskę (nakrytą ściereczką) w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie do ciasta dodać starty ser i ponownie zagnieść. Rwać po kawałku ciasta i formować długie (ok. 20 cm) bardzo cienkie rulony. Paluchy posypać sezamem i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut do zarumienienia.

Tzatziki z warzywami

Co podać na Andrzejki? Kilkanaście propozycji na przekąski, sałatki i słodkości.
Składniki:
1 duży ogórek wężowy
250 ml jogurtu greckiego
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soku z cytryny
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
sól (do smaku)
Warzywa:
2 marchewki
3 łodygi selera naciowego
1 czerwona papryka
Ogórka obrać i przekroić na pół. Wydrążyć miąższ z pestkami. Zetrzeć na tarce na grubych oczkach i posolić. Odstawić. W misce wymieszać jogurt z oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz. Dodać dobrze odciśniętego z soku ogórka i wymieszać. Odstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Sałatki


Sałatka Gyros

Co podać na Andrzejki? Kilkanaście propozycji na przekąski, sałatki i słodkości.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1/2 łyżki przyprawy gyros
1 łyżka oleju
1 średnia cebula
1 puszka kukurydzy
3-4 średnie ogórki konserwowe
1/2 małej kapusty pekińskiej
3 łyżki majonezu
3 łyżki ketchupu
Pierś pokroić w kostkę. Zamarynować w przyprawie gyros i odstawić do lodówki do przegryzienia najlepiej na całą noc. Zamarynowaną pierś usmażyć na oleju. Ułożyć ją na spód miski. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Polać ketchupem. Ułożyć pokrojonego w kostkę ogórka konserwowego oraz odsączoną kukurydzę. Posmarować majonezem. Na wierzch ułożyć poszatkowaną kapustę pekińską i polać ją ketchupem. Przed podaniem wymieszać.

Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Co podać na Andrzejki? Kilkanaście propozycji na przekąski, sałatki i słodkości.
Składniki:
250 g makaronu kolanka
1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 czerwona papryka
1 średnia czerwona cebula
4 ogórki kiszone
4 łyżki majonezu (lub pół na pół z jogurtem naturalnym)
sól morska (do smaku)
świeżo zmielony pieprz kolorowy

Makaron ugotować według zaleceń producenta. Odcedzić, przelać zimną wodą i wystudzić. Cebulę, paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę i tuńczyka odsączyć. W przeźroczystej misce układać warstwami składniki: makaron, majonez (cienka warstwa), kukurydza, makaron, majonez, papryka, cebula, makaron, majonez, tuńczyk, makaron, majonez, ogórki. Każdą warstwę doprawić solą i pieprzem. Na wierzch posypać kukurydzą i cebulą oraz ozdobić makaronem. Schłodzić.

Sałatka z brokułem, pomidorkami i grana padano

Co podać na Andrzejki? Kilkanaście propozycji na przekąski, sałatki i słodkości.

Składniki:
1 sałata rzymska mini
1/2 brokuła
2 jajka na twardo
10 pomidorów koktajlowych baby plum
3 łyżki wiórków sera grana padano
Sos:
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka pikantnej musztardy
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)

Brokuła ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Zahartować w zimnej wodzie, odcedzić i wystudzić. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, ułożyć na talerzu. Na sałacie ułożyć różyczki brokuła, pokrojone na ósemki jajka na twardo i pomidory. Sałatkę posypać wiórkami sera. Składniki sosu połączyć. Gotową sałatkę polać sosem i podawać od razu po przygotowaniu.

 


Caprese

Co podać na Andrzejki? Kilkanaście propozycji na przekąski, sałatki i słodkości.
Składniki:
1 pomidor (ja użyłam bawole serce)
1 kula mozzarelli
kilka listków bazylii
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
gruboziarnista sól
świeżo zmielony kolorowy pieprz
Pomidora i mozzarellę kroimy w plasterki. Układamy naprzemiennie z bazylią na talerzu lub jedno na drugim w formie wieży. Skrapiamy oliwą, octem balsamicznym i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy od razu po przygotowaniu.

 

 

 

 

Słodkości

Owocowe szaszłyki z galaretkami

Co podać na Andrzejki? Kilkanaście propozycji na przekąski, sałatki i słodkości.
Składniki:
250 g truskawek
1 kiwi
4 plastry ananasa (użyłam świeżego, ale może być też z puszki)
mały kiść czerwonych winogron
2 mandarynki
1 galaretka niebieska
1 galaretka różowa
1 galaretka żółta
świeże liski mięty
Każdą z galaretek rozpuścić w 150 ml wody, wystudzić i przelać do płaskich naczyń. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia (najlepiej na kilka godzin). Mocno stężałe galaretki pokroić w kostkę. Owoce umyć, osuszyć i (te które trzeba) obrać. Ananasa i kiwi pokroić w kostkę, truskawki na plasterki, mandarynkę podzielić na cząstki. Na małe patyczki do szaszłyków nadziewać naprzemiennie owoce, listki mięty i kolorowe galaretki. Ułożyć na talerz i od razu podawać.

Domowe czekoladki z nadzieniem kokosowym

Co podać na Andrzejki? Kilkanaście propozycji na przekąski, sałatki i słodkości.
Składniki (na około 24 sztuki):
200 g mlecznej (lub gorzkiej) czekolady
35 g wiórków kokosowych
2 łyżeczki cukru pudru
5 łyżek śmietany 30 %
1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
silikonowe foremki
mały pędzelek
Nadzienie: Do wiórków kokosowych dodać cukier puder, ekstrakt i śmietanę. Wymieszać i odstawić na kilka minut, aby wiórki wchłonęły całą śmietanę.
Czekolada: Do małego rondla nalać 2 cm wody, zagotować. Na rondlu położyć metalową lub szklaną miskę i roztopić 2/3 czekolady. Podgrzać do temp. ok. 46 stopni. Zdjąć z garnka i dodać pozostałą czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia. Czekoladę przestudzić do temp. 21 stopni i ponownie podgrzać do temp. ok. 30 stopni. Za pomocą pędzelka dokładnie wysmarować foremki. Wstawić do lodówki do zastygnięcia i czynność powtórzyć dwukrotnie. Do czekoladek nałożyć kokosowe nadzienie i dokładnie je wyrównać. Wierzch czekoladek posmarować pozostałą czekoladą i wyrównać wierch za pomocą noża lub silikonowej łopatki. Czekoladki wstawić do lodówki na minimum 30 minut do całkowitego zastygnięcia. Zastygnięte czekoladki delikatnie wyjąć z foremki.

Drożdżowe ślimaki z cynamonem do odrywania

Co podać na Andrzejki? Kilkanaście propozycji na przekąski, sałatki i słodkości.
Składniki:
500 g mąki
szczypta soli
220 ml ciepłego mleka 3,2%
35 g drożdży
100 g cukru
50 g stopionego masła
2 jajka
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
Nadzienie:
4 łyżki stopionego masła
6 łyżek cukru
1/2 łyżki cynamonu
Mąkę przesiać, dodać sól. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem łyżki cukru i łyżki mąki. Pozostawić do podrośnięcia na około 10 minut. Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy, rozkłócone jajka, podrośnięte drożdże. Wyrobić elastyczne ciasto dolewając stopniowo rozpuszczone masło. Miskę z ciastem nakryć ścierką i pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą z części rozwałkować na prostokąt o średnicy ok. 0,5 cm. Wysmarować masłem, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć ciasno w rulon. Każdy rulon pociąć na około 2-3 cm kawałki. Ślimaki układać (zwinięciem do góry) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Czekoladowe miski z kremem kawowym

Co podać na Andrzejki? Kilkanaście propozycji na przekąski, sałatki i słodkości.
Składniki (na około 8 misek):
Miseczki:
200 g gorzkiej czekolady (lub dowolnej, którą lubimy)
Krem:
250 g sera mascarpone
250 ml śmietany 30%
3-4 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka gorącej wody
Dodatkowo:
1 pomarańcza
ok. 16 okrągłych biszkoptów
2 kostki gorzkiej czekolady

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pędzelkiem wysmarować wnętrze silikonowych foremek. Wstawić na chwilę do lodówki do zastygnięcia. Czynność powtórzyć dwukrotnie. Kiedy czekolada zastygnie i utworzy miseczkę delikatnie zdjąć silikonową foremkę, a czekoladowe miski włożyć do lodówki. Kawę rozpuścić w 1 łyżce wody i przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i dodać ser mascarpone, dolać kawę i ubić na gładką masę. Z pomarańczy zetrzeć skórkę (lub odkroić, usunąć białą część i posiekać w drobną kostkę). Biszkopty pokruszyć i wsypać na dno czekoladowych misek. Nasączyć sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Na biszkopty ułożyć krem. Ponownie ułożyć biszkopty i nasączyć je sokiem. Na wierzchu dodać krem i posypać skórką z pomarańczy i startymi kostkami czekolady. Schować do lodówki. Trzymać w lodówce do czasu podania.

Trufelki rumowe w kokosie i kakao

Co podać na Andrzejki? Kilkanaście propozycji na przekąski, sałatki i słodkości.
Składniki:
180 g biszkoptów
150 - 170 g serka homogenizowanego o smaku naturalnym
1/2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki aromatu rumowego
100 g białej czekolady
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka gorzkiego kakao

Biszkopty miksujemy w robicie. Czekoladę rozpuszczamy przez ok. 50 sekund w mikrofalówce (100 % mocy) lub topimy w kąpieli wodnej. Do rozdrobnionych biszkoptów dodajemy serek, stopioną czekoladę, cukier puder, oraz aromat rumowy. Ugniatamy ciasto rękami. Odrywamy małe fragmenty ciasta i formujemy kule wielkości orzecha włoskiego. Część kulek obtaczamy w wiórkach kokosowych, część w kakao. Wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.

 

 

Christopher 28.11.2014 19:09
Duża, smaczna imprezka się szykuje.
norweska20 28.11.2014 16:20
cudeńka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak