Biała kiełbasa w piwie.
Gdy nie chcemy uzywać piwa do tej potrawy zastąpmy ją przegotowana wodą.
Smak kiełbasy się nie zmieni, a z czystym sumieniem podamy ją dzieciom.
Wersja z piwem na 100 % jest idealna dla naszych panów nie tylko na święta.
Składniki:
5 pętek białej kiełbasy
2 białe cebule
2 ząbki czosnku
125 ml piwa
1 liść laurowy Prymat
majeranek Prymat
mielona ostra papryka Prymat
1/4 kostki margaryny
musztarda
Białą kiełbasę nakłuwamy wykałaczką po całej jej powierzchni.
Następnie wsadzamy do garnka, zalewamy 1 l wody.
Dodajemy liść laurowy i 1/2 łyżeczki majeranku.
Gotujemy około 20 minut.
Po ugotowaniu wyciągamy i suszymy.
W rondlu lub na patelni rozpuszczamy margarynę.
Cebule kroimy w piórka, a czosnek zgniatamy nożem.
Na rozpuszczoną margarynę kładziemy kiełbasę.
Smażymy z obu stron posypując mieloną papryką i 1 łyżką majeranku.
Dorzucamy cebulę i czosnek.
Po chwili podlewamy piwem i razem gotujemy około 15 minut.
Podajemy z musztardą lub np. chrzanem.
0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-
Zawsze tradycyjnie króluje na świątecznym stole. Smak zależy od dodatków i wyczucia smaku gospodyni.
Zawsze smaczny, ale w ten dzien smakuje najbardziej.
" Barszczyk biały z chrzanem"
Składniki:
1/2 kg białej kiełbasy,
olej do smażenia,
2 opakowania żurku z torebki
2 liście laurowe,
majeranek Prymat,
papryka czerwona mielona,
125 ml śmietany,
6 jajek ugotowanych na twardo,
4 żółtka,
3 łyżki chrzanu startego
pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Kiełbasę kroimy w plastry i podsmażamy na oleju.
Zalewamy ją żurkiem przygotowanym wg. przepisu na opakowaniu.
Wkładamy liście laurowe gotujemy razem około 15 minut od czasu do czasu mieszając.
Żółtka rozcieramy z łyżką wody i chrzanem, dodajemy do barszczu.
Gotujemy.
Przyprawiamy pieprzem i majerankiem. Mieszamy ze śmietaną.
Podajemy gorący z połówkami jajka.
0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-00-00-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-00-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-
Przepis na ten sernik dostałam dawno temu od siostry mojego męża.
Na poczatku wątpiłam, że mi się on uda. Zawsze moje serniki opadały i ich wygląd miał wiele do życzenia.
Gdy zrobiłam go pierwszy raz sama niewieżyłam, że tak ładnie wyrósł i nieopadł. Początkowo twierdziłam, że to tak tylko teraz, bo gdy go upiekę drugi raz będzie pewnie "klapa".
Ale się myliłam.
Zawsze,gdy go robię jest wyrośnięty i delikatny w konsystencji.
Bardzo gorąco go polecam, bo warto posmakować i uwieżyć, że nie każdy sernik opada.
"Sernik z kokosem"
CIASTO:
2,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru kryształ
10 dkg margaryny
1 czubata łyżka smalcu
2 żółtka
1 całe jajko ,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki margaryny i bułka tarta do formy.
MASA SEROWA::
1 kg białego trzykrotniemielonego sera ,
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru kryształu
1/2 szklanki oleju
8 żółtek.
10 dag roczynek
1 budyń waniliowy
MASA KOKOSOWA:
8 białek
200g wiórek kokosowych
1/2 szklanki cukru
Przygotowujemy masę serową :
Do sera dodajemy wszystkie składniki oprócz rodzynek i ucieramy ręcznie lub miksujemy robotem.
Na koniec dodajemy rodzynki i delikatnie mieszamy. Masa powinna mieć rzadką konsystencje.
Przygotowujemy ciasto:
Masło lub margarynę i smalec siekamy z mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia Dodajemy cukier, żółtka , jajko i szybko zagniatamy.
Ciasto chłodzimy w lodówce przez 30 min.
Głęboką formę 30 x 25 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą .
Wylepiamy ją schłodzonym ciastem, pamietając również o bokach.
Wlewamy masę serową.
Pieczemy około 1 godziny w nagrzanym piekarniku do 180 *C.
Przygotowujemy mase kokosową :
Z białek i cukru ubijamy piane Dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.
Masę wykładamy równą warstwa na gorący sernik i dopikamy jeszcze 15 min.
Zostawiamy w uchylonym piekarniku jeszcze 10 minut.