Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Co na Wielkanocny stół ?

Wybór dań na świąteczny stół to nie lada wyzwanie co roku dla pani domu. Ja zawsze nam problem do ugotować i przygotować by było smaczne i nie powtarzało się z rokiem ubiegłym.

 

                                       Biała kiełbasa w piwie.

 

 

Gdy nie chcemy uzywać piwa do tej potrawy zastąpmy ją przegotowana wodą.

Smak kiełbasy się nie zmieni, a z czystym sumieniem podamy ją dzieciom.

Wersja z piwem  na 100 % jest idealna  dla naszych panów  nie tylko na święta.

 

 

         Co na Wielkanocny stół ?

 

Składniki:

5 pętek białej kiełbasy

2 białe cebule

2 ząbki czosnku

125 ml piwa

1 liść laurowy Prymat

majeranek Prymat

mielona ostra papryka Prymat

1/4 kostki margaryny

musztarda

 

Białą kiełbasę nakłuwamy wykałaczką po całej jej powierzchni.

Następnie wsadzamy do garnka, zalewamy 1 l wody.

Dodajemy liść laurowy i 1/2 łyżeczki majeranku.

Gotujemy około 20 minut.

 

Po ugotowaniu wyciągamy i suszymy.

W rondlu lub na patelni rozpuszczamy margarynę.

Cebule kroimy w piórka, a czosnek zgniatamy nożem.

Na rozpuszczoną margarynę kładziemy kiełbasę.

Smażymy z obu stron posypując mieloną papryką i 1 łyżką majeranku.

Dorzucamy cebulę i czosnek.

Po chwili podlewamy piwem i razem gotujemy około 15 minut.

Podajemy z musztardą lub np. chrzanem.

 

 

Co na Wielkanocny stół ?

 

                                             

                0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-

 

 

        Zawsze tradycyjnie króluje na świątecznym stole. Smak zależy od dodatków i wyczucia smaku gospodyni.

Zawsze smaczny, ale w ten dzien smakuje najbardziej.                                   


                                                     " Barszczyk biały z chrzanem"

 

Co na Wielkanocny stół ?

 


Składniki:

1/2 kg białej  kiełbasy,
olej do smażenia,
2 opakowania żurku z  torebki
2 liście laurowe,
majeranek Prymat,
papryka czerwona mielona,
125 ml śmietany,
6  jajek ugotowanych na twardo,
4 żółtka,
3 łyżki chrzanu startego
pieprz czarny mielony Prymat do smaku

 

 

Kiełbasę kroimy w plastry i podsmażamy na oleju.

Zalewamy ją żurkiem przygotowanym wg. przepisu na opakowaniu.


Wkładamy liście laurowe gotujemy razem około 15 minut od czasu do czasu mieszając.

Żółtka rozcieramy z łyżką wody i chrzanem, dodajemy do barszczu.
Gotujemy.

Przyprawiamy pieprzem i majerankiem. Mieszamy ze śmietaną.

Podajemy gorący z połówkami jajka.

 

 

        Co na Wielkanocny stół ?

 

 

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-00-00-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-00-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-

 

 

               Przepis na ten sernik dostałam dawno temu od siostry mojego męża.

Na poczatku wątpiłam, że mi się on uda. Zawsze moje serniki opadały i ich wygląd miał wiele do życzenia.

   Gdy zrobiłam go pierwszy raz sama niewieżyłam, że tak ładnie wyrósł i nieopadł. Początkowo twierdziłam, że to tak tylko teraz, bo gdy go upiekę drugi raz będzie pewnie "klapa".

Ale się myliłam.

Zawsze,gdy go robię jest wyrośnięty i delikatny w konsystencji.

Bardzo gorąco go polecam, bo warto posmakować i uwieżyć, że nie każdy sernik opada.

                                                                       


                                                            

                                                      "Sernik z kokosem"

 

 

Co na Wielkanocny stół ?

 

 CIASTO:

2,5 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru kryształ

10 dkg margaryny

1 czubata łyżka smalcu

2 żółtka

1 całe jajko ,

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki margaryny i bułka tarta do formy.

 

MASA SEROWA::

1 kg białego trzykrotniemielonego sera ,

3 szklanki mleka

1 szklanka cukru kryształu

1/2 szklanki oleju

8 żółtek.

10 dag roczynek

1 budyń waniliowy

 

MASA KOKOSOWA:

8 białek

200g wiórek kokosowych

1/2 szklanki cukru

 

 

Przygotowujemy masę serową :


Do sera dodajemy wszystkie składniki oprócz rodzynek i ucieramy ręcznie lub miksujemy robotem.

Na koniec dodajemy rodzynki i  delikatnie mieszamy. Masa powinna mieć rzadką konsystencje.

 


Przygotowujemy ciasto:

 

Masło lub margarynę  i smalec  siekamy z mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia Dodajemy cukier, żółtka , jajko i szybko zagniatamy.

Ciasto chłodzimy  w lodówce przez 30 min.

Głęboką formę 30 x 25 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą .

Wylepiamy ją schłodzonym  ciastem, pamietając również o bokach.

Wlewamy  masę serową.

Pieczemy około 1 godziny w nagrzanym piekarniku do 180 *C.

 

Przygotowujemy mase kokosową :

 

Z białek i cukru ubijamy piane Dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.

Masę wykładamy  równą warstwa na gorący sernik i dopikamy jeszcze 15 min.

Zostawiamy w uchylonym piekarniku jeszcze 10 minut.

 

sara1 07.03.2012 21:56
kiełbaska wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak