Co i jak bezpieczenie grillować

Opublikowano: 28.04.2015
Autor: mysza75
Co i jak bezpieczenie grillować
Kiedy pierwsze promienie słoneczne zaczynają się przebijać przez chmury i robi się ciepło rozpoczyna się sezon na grilla na powietrzu. Niedługo zaczyna się trzydniowy weekend majowy i wielu z nas rusza na łono przyrody grillować.


Kiedy pierwsze promienie słoneczne zaczynają się przebijać przez chmury i robi się ciepło rozpoczyna się sezon na grilla na powietrzu.
Niedługo zaczyna się trzydniowy weekend majowy i wielu z nas rusza na łono przyrody grillować. Jest to idealna okazja na spotkania w gronie rodziny i przyjaciół. Przy okazji możemy zaskoczyć ich nowymi smakami i potrawami z grilla.

Do grillowania dobrze jest użyć węgla drzewnego lub brykietu. Podpałki naturalne, nie polecam płynnych bo potrawy przechodzą potem zapachem jej. Dobrą podpałką są owoce jałowca albo łupiny orzecha.

Nie wolno dodawać papieru i drewna. Zalecane jest stosowanie tacek aluminiowych, które zapobiegają wyciekanie tłuszczu na ogień i spalanie się jego. Tłuszcz palący powoduje wydzielanie szkodliwych substancji benzoapirenu.


 Grillować można bardzo dużo produktów. Najczęściej na ruszcie pojawiają się kiełbaski, karkówka, kurczak. Polecam dodać do tego zestawu boczek, wołowinę , cielęcinę, wątróbkę.

Dzieci nie powinny jadać grillowanych parówek, kiełbas, wędlin ponieważ  podczas podgrzewania w temp powyżej 170 stopni powstają szkodliwe substancje nitrozaminy. Grillować można także pieczywo i sery np camembert, halloumi.

Zalecam grillować warzywa i owoce. Idealne do tego są cukinia , bakłażan, papryka, cebula, kukurydza, pieczarki pomidory, czosnek. Z owoców idealne są banany, ananas świeży,truskawki w postaci szaszłyków, brzoskwinie, gruszki. Owoce wymagają krótkiego czasu grillowania. Ogólnie powinno się  krótko piec także mięsa, żeby nie przesuszyć ich i spalić.

Bardzo dobre na grilla  są ryby: pstrągi, łosoś, krewetki, dorsz ale w folii aluminiowej.

Nie powinno się grillować ziemniaków ponieważ wytwarzają one szkodliwy akrylamid na grillu.


Także wegetarianie znajdą coś dla siebie na grillu. Można tworzyć rożne szaszłyki warzywne, grillować tofu, szaszłyki owocowe. Nie powinno się jadać grilla za często ze względu na to że, jest ciężkostrawny. Dobrze jest dołączyć do menu sałatki rożne warzywne.


Bardzo ważne jest odpowiednia przygotowanie mięsa na grilla i marynaty. Zalecam marynować mięso przez dobę w lodówce. Istotną rolę odgrywają zioła które nadają smak. Polecam bazylię, oregano suszone albo świeże, rozmaryn, paprykę słodką, pokrojony koperek, czosnek obowiązkowo świeży, cebulka pokrojona, sól, pieprz. Ten ostatni fajny jest grillowany w skorupkach.


Nie powinno grillować się produktów zamrożonych tylko mających temperaturę pokojową. Można kupić także gotowe mieszanki przypraw do grilla, ale ja zalecam komponowanie własnych.

 

Coś dla wegetarian :-)

Szaszłyki z tofu z dipem bazyliowym

 

 

Co i jak bezpieczenie grillować

 

1 cukinia

7 pomidorków koktajlowych

1 opakowanie tofu naturalnego

1 papryka mała

2 cebule czerwone

Bazylia świeża

½ pęczka koperku

Sól Pieprz

Bazylia suszone

1 garść rukoli

½ szklanki jogurtu greckiego

1 łyżka oleju


Cukinie myję, kroję na plastry grube. Paprykę kroję na kawałki nieduże, to samo z cebulą. Tofu kroję na kwadraty. Pomidorki koktajlowe na pół. Na patyczki nadziewam po kolei kawałek papryki, cukinii, cebuli, tofu, pomidorka. I tak do końca patyczka. Szaszłyki solę, pieprzę, posypuję bazylią, oregano. Grilluje nie za długo, żeby się nie spaliły. Sos robię z jogurtu greckiego który blenderuję z zielonym koperkiem, bazylią świeżą. Dodaję sól, pieprz. Z drugiej cebuli robię kwiatka. Szaszłyki podaję na rukoli.

 

Pieczarki z grilla nadziewane cukinią

 

 

Co i jak bezpieczenie grillować

8 pieczarek dużych

1 mała cukinia

1 papryczka chili

1 cebula czerwona

6 szt pomidorki koktajlowe

Oregano gałązki

¼ ogórka zielonego

5 dkg sera feta

1 łyżeczka przyprawy do grilla pikantnej

oliwa

 

Co i jak bezpieczenie grillować

Pieczarki obieram ze skórki. Wydrążam środek. Kaszę gotuję 15 minut. Przesypuję do miseczki. Cukinie kroję w kostkę, cebulkę w piórka. Na patelni na oleju przesmażam cebulkę, dodaję cukinię. Mieszam z kaszą, pokrojoną papryczką chili, dodaje przyprawę do grilla. Pieczarki posypuję przyprawą do grilla, napełniam farszem, dodaję pomidorki koktajlowe, pokruszony ser. Zawijam każdą sztukę osobno w folie aluminiową posmarowaną olejem. Grilluję około 15 minut. Podaję z oregano gałązką.

 

Grillowane gruszki z kuskusem i camembert

 

 

Co i jak bezpieczenie grillować

  • 2 gruszki
  • 6 łyżek kaszy kuskus
  • ½ camembert
  • 4 krewetki koktajlowe
  • ½ papryczki chili
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 6 oliwek czarnych
  • 3 oliwki zielone
  • Tymianek świeży
  • 2 łyżki oliwy
  • Sol szczypta
  • Pieprz szczypta
  • ½ łyżeczki oregano suszone
  • ½ łyżeczki Bazyli suszonej
  • Bazylia listki
  • ½ cytryny


Gruszki myję, osuszam i kroję na pół. Wydrążam środek i skrapiam sokiem z cytryny. Gruszki nie ściemnieją. Krewetki marynuję w oliwie, dodaję bazylię i oregano suszone, sól, pieprz, pokrojoną papryczkę chili. Gruszki i krewetki grilluje na grillu elektrycznym. Kaszę kuskus przelewam najpierw zimną wodą, a następnie zalewam wrzątkiem. Powyżej Linii kaszy. Odstawiam na 5 minut, dodaję szczyptę soli. Z grillowane gruszki napełniam kuskusem, dodaję ser camembert, krewetkę i polówkę pomidora. Gruszki układam jeszcze na chwile na grillu, żeby ser się rozpuścił. Talerz dekoruję pomidorkami, oliwkami, i listkami Bazyli. Na każda połówkę gruszki układam gałązkę tymianku.

 

 

Banany z musem z truskawek z grilla

 

 

Co i jak bezpieczenie grillować

3 banany
20 dkg truskawek
Listki mięty
1 łyżeczka oliwy
½ cytryny

Banany obieram ze skórki następnie skrapiam cytryną i smaruje oliwą. Nie przykleją się wtedy do grilla. Truskawki myję, obieram z szypułek i razem z bananami grilluje na wysokim ruszcie. Truskawki tak mniej więcej 3 minuty na tacce. Przekładam je do miski i miksuje blenderem. Banany polewam jeszcze ciepłym musem truskawkowym. Dekoruję

 

Dla miłośników mięsa :-)

 

Szaszłyki czosnkowe z indykiem

 

 

Co i jak bezpieczenie grillować

25 dkg fileta z indyka
1 cebula białą
2 główki czosnku
1/3 pęczka koperku
sól, pieprz
1 łyżeczka sosu balsamico
1 łyżeczka octu winnego
3 łyżki oliwy
przyprawa ognista
1 cukinia
15 dkg pomidorków koktajlowych
2 cebule czerwone
bazylia świeża

Filet z indyka kroję w kostkę, przekładam do miseczki, dodaję pokrojoną cebulę białą, trzy sprasowane ząbki czosnku, pokrojony koperek, sól, pieprz, ocet winny, sos balsamico, olej, przyprawę ognistą. Mieszam i odstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień na patyczki do szaszłyków nabijam na przemian mięso, cukinię, cebule, pomidor, czosnek w łupinie. Grilluje około 30 minut na wyższym ruszczcie żeby warzyw się nie spaliły.

 

Dla miłośników ryb :-)

 

Szaszłyki z łososia z ajwarem

 

 

Co i jak bezpieczenie grillować

30 dkg łososia
1 cebula
1 łyżeczka majeranku
1 ząbek czosnku
4gałazki koperku
sól
1/2 cytryny
przyprawa do ryby
10 pomidorków koktajlowych
1 bakłażan
kilka liści sałaty
3 łyżki pasty ajwar

 Cebule kroję w kostkę, dodaję posiekany czosnek, łososia pokrojonego w kostkę, sól, przyprawę do ryb, majeranek,  sok z cytryny pokrojony koperek i odstawiam na noc do lodówki w marynacie. Na patyczki do szaszłyków nabijam kawałki łososia i po dwa pomidorki koktajlowe. Bakłażana kroję w plastry obficie solę, i odstawiam na 30 minut.Zmywam sól, osuszam i smaruję obficie oliwą z dwóch stron. Układam razem z szaszłykami na grillu . Szaszłyki podaję z bakłażanem, sałata i pastą ajwar.

prymat