Clafoutis - francuskie ciasto z wiśniami
Opublikowano: 21.11.2012
Clafoutis nazwa pewnie mało znana i mało mówiąca o tym cieście.
Clafoutis ciasto z wiśniami. Sama byłam ciekawa jego smaku i konsystencji jaka będzie po upieczeniu. Wiśnie i ciasto podobne do naleśnikowego to trochę zaskakujące połączenie ale, gdy je zrobiłam nie żałowałam.
Do jego przygotowania potrzebujemy :
80 g margaryny
450 g wiśnii mrożonych
100 g cukru
3 jajka,
150 ml mleka
100 g mąki pszennej
Wiśnie rozmrażamy na druszlaku .
Margarynę rozpuszczamy w rondelku lub mikrofalówce.
Jajka miksujemy z cukrem, a następnie dodajemy margarynę przestudzoną , mąkę pszenną oraz dolewamy mleko.
Wisnie wysypujemy do miski gdzie opruszamy je mąką .
Przekładamy do formy do tarty .
Zalewamy ciastem.
Wstawiamy do nagzranego piekarnika do200 stopni i pieczemy najpierw 10 minut, a następnie zmniejszamy temp i pieczemy kolejne 50 minut.