Ciecierzyca pochodzi z Azji gdzie znana jest od tysięcy lat. Na stałe wpisała się także w leksykon kuchni basenu Morza Śródziemnego, Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. W Polsce ze względu na swój wyjątkowy smak i różnorodność zastosowań, wciąż zyskuje nowe grono zwolenników.
Ciecierzyca zawiera niezbędne dla zdrowia aminokwasy, a także białko roślinne, które świetnie zastępuje to, pochodzenia zwierzęcego. To warzywo bogate w błonnik, który pozwala oczyścić organizm z resztek pokarmowych, a przy tym nasycić na długie godziny. W cieciorce znajdziemy także węglowodany złożone - potrzebne szczególnie w okresie zwiększonego wysiłku umysłowego - oraz zdrowe dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe.
W małych ziarenkach mieści się imponującą ilość składników odżywczych. To bogactwo potasu, fosforu, żelaza, cynku i magnezu, a także witamin z grupy B, świetnie wpływających na dobre samopoczucie . Cieciorka zalecana jest osobom będącym na diecie. W 100 gramach ugotowanych ziaren znajdziecie zaledwie 160 kalorii i niewielka ilość tłuszczu oraz całe bogactwo witamin i minerałów.
Ciecierzyca ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie oraz wygląd. Korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci, podnosi odporność organizmu, świetnie wpływa na płodność i obniża poziom złego cholesterolu. Ponadto, wspomaga trawienie, zmniejsza ryzyko zachorowań na raka jelita grubego, wspomaga pracę narządów wewnętrznych i korzystnie wpływa na zmniejszenie poziomy insuliny.
Ciecierzyca przygotowanie
Suche ziarna ciecierzycy należy namoczyć w letniej wodzie przez 12 godzin, a następnie ugotować do miękkości. Cieciorkę - podobnie jak inne warzywa strączkowe - należy solić dopiero pod koniec gotowania, dzięki temu szybciej będzie miękka. Aby dania z ciecierzycy były bardziej lekkostrawne, po namoczeniu ziarna należy odcedzić i zalać świeżą, najlepiej przefiltrowaną wodą. Jeśli zależy nam na czasie warto sięgnąć po ciecierzycę w puszce, gotową do spożycia.
Cieciorka idealnie komponuje się z ziołami, wyrazistymi w smaku przyprawami: kolendrą, chili, gałką muszkatołową czy curry. Fajne połączenie tworzy z parmezanem, fetą, sałatami, awokado, pomidorami czy papryką. Z powodzeniem można wykorzystać ją do dań z makaronem, ryżem czy kaszami.
Oprócz klasycznego humusu, można przygotować z niej wiele różnorodnych dań. Poniżej przedstawiam Wam moje propozycje z wykorzystaniem tego pysznego warzywa strączkowego. Zajadajcie na zdrowie.
Pasztet z ciecierzycy z pieczarkami
Składniki:
400 g suchej ciecierzycy
300 g pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
3 ziela angielskie
3 liście laurowe
2 duże jajka
3 łyżki bułki tartej
3 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
1/2 łyżki tymianku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól (do smaku)
świeżo zielony czarny pieprz (do smaku)
Ciecierzycę zalać przegotowaną letnią wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia. Wodę odlać, ciecierzycę zalać świeżą wodą, dodać liście laurowe i ziela angielskie. Ciecierzycę ugotować do miękkości przez ok. 1 godzinę. Odcedzić, usunąć liście, ziela i wystudzić.
Na patelni rozpuścić masło z olejem. Dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę. Smażyć do zeszklenia. Dodać pokrojone drobno pieczarki i smażyć na dużym gazie do całkowitego odparowania wody i przyrumienienia się pieczarek. Podsmażone pieczarki z cebulą wystudzić. Ciecierzycę wraz z pieczarkami i cebulą zmiksować w robocie na gładkie pure. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać trochę wody z gotowania ciecierzycy. Do masy dodać jajka, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, kurkumę, gałkę oraz sól i pieprz.Wszystko dokładnie wymieszać. Keksówkę o wymiarach 30x10 cm wysmarować olejem i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej pasztet, wierzch pasztetu posmarować olejem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec przez ok. 50 minut. Pasztet wystudzić na kratce.
Chrupiąca pieczona ciecierzyca
Składniki:
1 puszka ciecierzycy (400 g)
1 łyżka oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
szczypta chili
sól (do smaku)
Ciecierzycę odsączyć na sicie. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Pozostawić na chwilę do obeschnięcia. Ciecierzycę przesypać do miski, dodać olej i przyprawy, wymieszać. Ziarna przesypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzałka góra-dół). Piec przez ok. 30 minut do zarumienia. W trakcie pieczenia dwukrotnie przemieszać cieciorkę. Podawać od razu po przygotowaniu.
Sałatka z ciecierzycą i fetą
Składniki:
1 puszka ciecierzycy
1 pomidor
1 ogórek wężowy
1 czerwona papryka
1 mała czerwona cebula
150 g sera feta
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz
Ciecierzycę odsączyć z zalewy, przepłukać i pozostawić do odcieknięcia. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę. Cebulę posiekać drobno. Z pomidora usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać ser feta. Składniki polać oliwą i doprawić solą i pieprzem.
Pasta z ciecierzycy i rukoli
1 puszka (400 g) ciecierzycy
1 ząbek czosnku
10 listków rukoli
1/4 łyżeczki świeżo startych płatków chili
2 łyżeczki posiekanego tymianku
2 łyżki oleju rzepakowego
sól (do smaku)
Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Dodać czosnek, tymianek, sól, chili, rukolę i olej. Składniki zmiksować na pastę. Podawać na świeżo upieczonym grahamie.
Marokańska zupa z ciecierzycą i soczewicą
Składniki:
2 puszki pomidorów bez skóry (800g)
200 g czerwonej soczewicy
240 g ciecierzycy z puszki (waga po odsączeniu)
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki ziaren kolendry
3 cm kawałek świeżego imbiru
2 łyżeczki cukru
5 łyżek posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chili w proszku
sól (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)
Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać starty imbir, cynamon, chili, posiekany czosnek, słodką paprykę i utłuczone w moździerzu ziarna kolendry. Chwilę podsmażyć do połączenia się aromatów. Dodać pomidory z puszki i 2 łyżeczki cukru. Zalać wodą (ok. 2 litrów) i doprawić solą i pieprzem. Wrzucić soczewicę i gotować około 15-20 minut. Chwilę przed końcem gotowania dodać odsączoną i przepłukaną ciecierzycę oraz posiekaną natkę. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podawać gorącą.